SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yasin Suresi’ni nakşeden usta, muhteşem bir eser ortaya çıkardı

Yayınlanma:
ABONE OL

3 yıl boyunca 50 bin metre sim sırma ve 15 bin metre iplik kullanarak boyu 1 metreyi aşan sayfalara Yasin Suresi’ni nakşeden usta, muhteşem bir eser ortaya çıkardı. Yapımı sırasında gözlerini bozan usta, beğeni toplayan eser için gelen 100 bin liralık teklifi kabul etmeyerek el emeği göz nuru eserini 500 bin liraya satabileceğini söyledi.

Yıllar önce Afganistan’dan Türkiye’ye göç eden 57 yaşındaki sim sırma ustası Muhammet Zahir Beratoğlu, hünerli elleriyle boyu 1 metreyi aşan sayfalara Yasin Suresi’ni nakşetti. Bahçelievler’de yaşayan sim sırma ustası yaklaşık üç yıl boyunca gece gündüz demeden el emeği göz nuruyla sim sırma işleyerek muhteşem bir eser ortaya çıkardı. Babasından gördüğü mesleğe 10 yaşında hobi amaçlı başlayan Beratoğlu, zamanla hobisini sanata dönüştürerek eserlerini satmak için dükkan açtı. Yasin Suresi’ni okurken eserini yapmaya karar veren usta, önce suredeki tüm ayetlerin birebir kalıbını çıkardı. Ardından kalıplar üzerinden her harfi birer birer büyük sabırla ilmek ilmek işlemeye başladı.

 

50 bin metre sim sırma, 15 bin metre iplik kullandı

Sim sırma ustası, nakış, dikim ve kabartmalarda yaklaşık 50 bin metre sim sırma, 15 bin metre iplik, 20 metre kumaş, 15 metre astar, 2 kilo çiriş, 10 mukavva, 10 metre el işleme ahşap çerçeve kullandı. 3 yıl boyunca özenle çalışarak yüksekliği 1 metre 14, eni 96 santim olan Yasin Suresi’ni aslına uygun olarak 2 kapak toplam altı sayfa halinde nakşeden sim sırma ustası, bu işlemi yaparken de gözlerini bozdu. Uzun süre belirli bir noktaya bakmanın zamanla gözlerini yıprattığını ve bulanık görmeye başladığını söyleyen ustanın tedavisi halen devam ediyor.

 

Gözleri bozulmasına rağmen nakşetmeye devam etti

Gözleri bozulan usta ailesinin itirazlarına rağmen kimi zaman tek gözünü kapatarak kimi zamanda gözlük kullanarak inat ve azimle eserini tamamladı. Göz kamaştıran işçiliğiyle beğeni kazanan eser için bir iş adamı ustaya ulaşarak özenle hazırlanan Yasin-i Şerif Kitabesi’ni 100 bin lira karşılığında satın almak istedi. Uğruna gözlerini bozduğu eser için verilen miktarın hem maddi hem manevi olarak az bulan Beratoğlu, eserini satmadı. Beratoğlu, el emeği göz nuru eserini 500 bin liraya satabileceğini söyledi. Muhteşem işçiliğiyle ilgi toplayan eserin kapağındaki rengarenk kabartmalar ise işçiliğiyle dikkat çekiyor.

 

“Söylemesi kolay ama diktiğiniz zaman baya zor”

Eserine çok büyük emekler verdiğini maddi ve manevi değerini düşünerek nakşettiği Yasin-i Şerif-i 500 bin liraya satabileceğini dile getiren sim sırma ustası Muhammet Zahir Beratoğlu, “Bir gün Yasin-i Şerif okuyordum aklıma geldi, bunu yapacağım dedim. Önce Yasin-i Şerif’in resmini getirdik, büyüttük sonra kalıbını çıkardık. Kadife kumaşın üzerine bunları tek tek dikiyorsunuz. Başladım birincisi baya güzel, zevkli bitti. Sonra ikinci sayfa geldi biraz daha zorlandım çünkü altı sayfa ve mecbur hepsin aynı olmalı. Üçüncüden sonra rahatsızlandım, baya emek verdim hepsi el işi göz nuru söylemesi kolay ama oturduğunuz diktiğiniz zaman bir harfi aşağı kaymasın bozulmasın diye baya zor. İnşallah Esma-ül Hüsna’yı yapacağım. Bazen zaman oldu oturuyordum kara kara düşünüyordum yapayım mı yapmayayım mı diye” ifadelerini kullandı.

 

“Gözümü kapatıyordum çift gözle çalışamıyordum”

 

Yasin-i Şerif’i nakşederken zamanla gözlerinin bozulduğunu bu nedenle ailesinin devam etmesini istemediğini ancak eserini tamamlamak için çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Beratoğlu, “Her birini bitirdiğim zaman yan yana duvara koyuyordum bugün bitecek, bugün bitecek diye çok şükür bitirdim. Gözlüğüm gözümde, bir gözümü kapatıyordum çift gözle çalışamıyordum. Bir gözümü kapattığım zaman net görüyordum. Rahatsızlığınız olmasa bile bu işi yaptığınız zaman göze baya zarar veriyor. Gözler bozuluyor, çünkü tek noktaya bakıp dikiyorsunuz” diye konuştu.

 

Yasin Suresi’nin dışında Kız Kulesi, Türk bayrağı, Mevlana ve Atatürk portresi gibi birçok kişi ve yapının görüntülerini sim sırma işleyerek birleştiren Muhammet Zahir Beratoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı olabilmek için Bakanlığa da başvuruda bulundu.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]