SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kartal’da vatandaş tapusuna kavuşurken, siyasiler bakın ne derdinde?

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal’da 780 hak sahibi tapularına kavuşurken, CHP’li Kartal Belediyesi ve Ak Parti İlçe Teşkilatı arasında “Bu tapu sorununu siz değil biz çözdük” tartışması yaşanıyor.

Kartal Soğanlık “Yeni Mahalle Gecekondu Önleme Bölgesi”nde kalan alanda tapu problemlerinin yıllar sonra çözülmesi neticesinde 780 hak sahibi tapularına kavuşurken, işin siyasi rant tartışması ise ayyuka çıktı.

Kartal Belediyesi, “40 yıllık sorunu çözdük, 780 hak sahibi vatandaş tapusuna kavuşuyor” derken

Kartal Belediyesi, yaklaşık bir hafta önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı tapu dağıtım töreni düzenleyeceğini açıkladı. Kartal Belediyesi açıklamalarında, “40 yıllık sorun, 20 yıllık bekleyiş sona eriyor, Soğanlık Yeni Mahalle-2 İmar Uygulaması kapsamında Tapu Dağıtım Töreni’nde 780 hak sahibi vatandaş tapusuna kavuşuyor” şeklinde açıklama yaparken;

 

Ak Parti ise, “Kartal Belediyesi rol çalıyor! demektedir

Ak Parti Kartal İlçe Başkanlığı bu tapu sorununun çözümünde Kartal Belediyesinin katkısı olmadığı ve bu sorunu kendilerinin çözdüğünü tapu dağıtım törenine üç gün kala yapılan bir yazılı açıklamayla kamuoyuna duyurdular. Özetle, “Ak Parti Kartal İlçe Başkanlığının çalışmaları doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ve Maliye Bakanlığı Milli Emlak Müdürlüğü ile yapılan görüşmeleri doğrultusunda eski imar uygulamasındaki milli emlak arsalarının uygulama dışında kalması ve uygulamaya giren 4.770,45 m2 lik kısma daha önce vatandaşlarımızdan toplanan para ile ödenmesi karara bağlanmıştır.
Ak Parti Kartal İlçe Başkanlığının Çevre ve Şehircilik Bakanı M. Özhaseki’yle görüşmeleri doğrultusunda bölgenin tapularının hazırlanması talimatı neticesinde Kartal Tapu Müdürlüğü tarafından tapular hazırlanmış ve Suret harcından muaf olarak tapuların dağıtımına başlanmıştır”
ifadeleri yer aldı.

Tapu sorununun çözümünde aslında kimin ne katkısı oldu?

Bu açıklamalarla kafası karışan Kartal halkı, tapusuna kavuşacak hak sahipleri adına mutlu olurken, tapu sorununun çözümünde kimin ne kadar katkı sağladığı ise merak konusu oldu.

Yapılan açıklamalar değerlendirildiğinde ortaya çıkan genel kanaat şöyle ki; “Tapu sorununun çözümünde adı geçen kurumların hepsinin de katkısı olduğu anlaşılıyor. Yani “Yiğidi öldür ama hakkını da yeme” derler ya… Kartal Belediyesi tarafından özellikle bugün görüştüğümüz Başkan Yardımcısı Ali Apaydın nezdinde ciddi bir teknik, hukuki ve bürokratik çalışma yapılmış olduğunu gördük.

Ak Parti penceresinden bakıldığında ise, bu konu gündeme geldiğinde gerek Kartal Belediye Meclisi gerekse İBB Meclisinde Oybirliğiyle olumlu karar alınması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığından da takibinin yapılması sebebiyle verilen emekler yok sayılamaz, sayılmamalıdır…  

Ak Partinin yapamadığı tapu dağıtımını CHP’li Belediye törenle yapıyor

Ak Partili ve CHP’li meclis üyelerinin ortak gayretleri neticesinde çözüme kavuşan bu tapu problemini bir mutluluğa dönüştürmek adına hak sahiplerine tapu dağıtımını da bir törenle yapmak isteyen Kartal Belediyesi’nin bu hareketi aslında normal karşılanmalıdır. Zira Kartal halkının tapu sevincine Kartal Belediyesi hazırladığı bir törenle ortak oluyor.

Ak Parti’de tapu dağıtım töreni düzenleyebilirdi

Ak Parti Kartal Teşkilatının dile getirdiği rahatsızlık ise; ortak bir hareket ile çözüme kavuşan sorunun mutluluğunu sadece Kartal Belediyesine kaptırmanın huzursuzluğudur. Aslında Ak Parti bu tapu dağıtım pişmanlığını ilk kez yaşamıyor. Hatırlatmak gerekirse, Arif Dağlar döneminde dağıtıma hazır olan tapular, belediye kaybedildikten sonra yeni göreve gelen CHP’li Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz tarafından o dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal eliyle Yakacık meydanında yine hak sahiplerine törenle dağıtılmıştı. Yani deyim yerindeyse “Yemeyenin malını yerler”  misali oldu… Çünkü siyasetçinin işi siyasi rant kazanmaktır. Göreve yeni gelmiş bir belediye için dağıtıma hazır tapuları hak sahiplerine elbette törenle dağıtır.

Hatta Ak Parti teşkilatı da bir tapu dağıtım töreni düzenleyebilirdi, hemde İBB Başkanı Mevlüt Uysal veya Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin elinden tapular verilebilirdi. Ak Parti grubunun çözüm adına sarf ettiği bu gayretler yok sayılmamalı, ama sen mütevazi davranırsan yani halka anlatmakta zayıf kalırsan ilçenin belediye başkanı da bu durumu fırsata çevirecektir. Siyaset ortamı bunu gerektirir.

 

Kartal Başkan Yardımcısı Ali Apaydın, yaşanan süreci şöyle özetledi;

Apaydın, “Soğanlık’ta da 1988 yılında yapıldı. Tapulu yaşama geçişin ilk halkası olan bu uygulama sonrasında iş tapu vermeye geldi.

1994 sonrasına rastlayan bu dönemdeki Belediye Başkanı önceden yapılan Islah Planı’nı aynen uygulasa sorun yaşanmayacaktı. Ancak o dönemde mevcut belediye yönetimi mahallede yapılan Cami, hastane ve karakol binalarını belediye adına tescil etmek istedi. Ama bu bölgede belediyeye ait arsa yoktu. Daha doğrusu sadece 55 metrekare yeri vardı. Kanunen mümkün olmadığı halde yeniden ıslah çalışması yapan belediye, bu bölgede var olan cadde ve sokakların kapladığı toplam alanı, kendi parseli gibi yeni yaptığı Islah uygulamasına soktu. Uygulamadan çıktıktan sonra Karakol ve hastane tapularını belediye adına çıkardı. O ana kadar bir sorun olmadığından vatandaş tapu alacağım umudu ile paralarını belediyeye yatırdı. Tam iş bitecek derken 2001 yılında Maliye Hazinesi “Belediye burada hakkı olmadığı halde yer sahibi olmuştur. Devletin hazinesine ait alanlar yok olmuştur.”  diyerek dava açtı. Yani hazine bu dava ile dedi ki “Islahın ıslahı olamaz. Senin burada yerin yok iken kendi adına parsel üretiyorsun ve hazineye düşen yerleri alıyorsun.” Uygulamayı iptal için idare mahkemesine dava açtı ve kazandı. Ardından Danıştay da bu talebi 2004’te onayladı. Yani uygulama iptal oldu. Vatandaşa düşen de hüsran oldu.

Özetle Hazine bize dedi ki “Benim yerimi verin!”

Belediye Başkanımız Altınok Öz’ün talimatı ile bu bölgede tapuları vermek için ciddi çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarımızdan haberdar olan İBB, Kartal Belediyesine “sen burada imar uygulaması yapmaya çalışıyorsun ama bu olmaz. 18. Madde uygulaması yapmak zorundasın” dedi. Yani vatandaşları ortaklaşmaya yani müstakil tapu alacak adamı da hisseli hale getirmemiz istendi.

Bunun üzerine 2014’te başka bir formülü uygulamaya başladık.

Plan notlarımızı burada düzenlemeye uygun hale getirdik. Bunu meclisimizden oybirliği ile geçirdik. Böylece İBB’nin dediği gibi plana uygun çalışma yapabilecek duruma geldik.

Sonra Milli Emlak ile görüşmelere başladık. Defalarca toplantılar yaptık. Onların da görüşleri doğrultusunda bugünkü planımızı tartıştık. Sonuç olarak Milli Emlak bu çalışmaya itiraz etmeyeceğini, teknik olarak doğru olduğunu söyledi.

Son aşamada halkı 15 gün boyunca bilgilendirmek için toplantılar yaptık.

Parseller mahkeme kararı gereği eski haline döndürüldü. Yeni parselasyonları yaptık. Herkesin kendi metrekarelerini verdik ve 8 Ocak’ta 486 yevmiye numaralı yazı ile tapuda tescilini yaptık.

Tapuları çıkardık ve dağıtım için hazırladık.

Biz tapuda tescil işlemini yaptıktan sonra isteyen vatandaş tapu müdürlüğüne giderek tapu sureti alabilir. Ancak bu tapu dairesi isteyen herkese tapu verir anlamına gelmiyor. Bu kadar işlemi yok saymak doğru olmaz.

Kartal Belediyesi vatandaşın 40 yılı aşan sorununu çözmüştür. Gerçekten çözülmesi çok zor olan bir işi başararak emsal durumda olan yerlere de ilham kaynağı olmuştur.”

…………………………………………………………………………………………………

Kartal Başkan Yardımcısı Ali Apaydın tarafından hazırlanan konuyla alakalı sunumu;

  • Soğanlık Yeni Mahalle-2 İmar Affı Uygulaması 2981-3290 sayılı İmar Affı Kanunu’na göre, yaklaşık 104.641,76 m²’ lik bir alanda yapılmaktadır.

Uygulama sonucunda yaklaşık 780 adet tapu verilmesi planlanmaktadır

  • 31.01.2008 tarih ve 222 sayılı Encümen Kararı ile imar uygulaması askıya çıkartılmıştır.
  • 1537 ada 1 parsel  (Hastane) ve 2373 ada 1 parsel (Cami-Karakol) uygulama içerisindedir.
  • DOPO:0,346619 olarak hesaplanmıştır.
  •  Yoldan ihdas edilen 2328,28m² alan Kartal Belediyesi adına hisse olarak kullanılmıştır.
  • Maliye Hazinesi, hisselerinin boş parsellere dağıtıldıktan sonra kalan kısmı bedele dönüştürüldüğü için, askıya itiraz ederek 7. İdare Mahkemesine dava açmış; Mahkeme 24.04.2008 tarih ve 2008/631 Esas ile söz konusu Encümen Kararı’nın iptaline karar vermiştir.
  • 10.07.2008 tarih 930 sayılı Encümen Kararı ile imar uygulaması askıya çıkartılmıştır.
  •   1537 ada 1 parsel  (Hastane) ve 2373 ada 1 parsel (Cami-Karakol)                                                                                                                                                                                                                               uygulamadan çıkarılmıştır.
  • DOPO:0,28700 olarak hesaplanmıştır. (Sonraki askılarda da DOPO aynıdır.)
  • Yoldan ihdas edilen 1997,65 m² alan DOP hesabında kullanılarak tamamı yola terk edilmiştir. (Sonraki askılarda da bu alan yola terk edilmiştir.)
  • Maliye Hazinesi hisseleri önce boş parsellere, kalan kısım da uygulamadaki 30,00m² üzerinde borçlu olan şahıslara hissedar edilmiştir.
  • Maliye Hazinesi’nin bu askıya herhangi bir itirazı bulunmazken; borçlu maliklerden bir kısmının Maliye Hazinesi ile hissedar edilip, diğer kısmının hissedar edilmemesine şahıslarca itiraz edilmiştir.
    • Maliye Hazinesi, parsellerinin küçük miktarlarla birçok parselle hisselendirilmiş olmasına itiraz ederek İstanbul 5. İdare Mahkemesinin 2010/821 K. Sayılı dosya ile 998 sayılı Encümen Kararı’nın iptali için dava açmıştır. Mahkeme, söz konusu imar uygulamasının mevzuata uygun olması ve davacı idarenin, müstakil olarak verilmesi mümkün olmayan parsellerinin hisselendirilmesinin teknik zorunluluktan kaynaklanması nedeniyle 07.05.2010 tarihinde davanın reddine karar verilmiştir.
    • 28.07.2010 tarihinde Maliye Hazinesine ait taşınmazların Belediyeye yeniden devri istenmiş ancak 16.09.2010 tarihli yazı ise olumsuz cevap alınmıştır.
  •  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Harita Müdürlüğünün 26.02.2013 tarih ve 38894 sayılı yazısı ile “uygulama bölgesinde kalan parsellerin meri 04.05.2006 t.t’li  1/1000 ölçekli Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama İmar Planında kalmasına rağmen, ıslah imar planına göre imar uygulaması yapıldığından bahsedilerek söz konusu imar uygulamasının 3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Maddesine göre yeniden düzenlenerek 5216 sayılı Yasanın 7-b maddesi gereği onaylanmak üzere taraflarına gönderilmesi hususu bildirilmiştir.
  • Kartal  Belediye Meclisinin 06.02.2015 gün ve 24 sayısı ile karar altına alınan ve 20.07.2015 tarihinde onaylanan Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama İmar Plan Notu Değişikliği ile “04.05.2006 onanlı 1/1000 ölçekli Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama Planı Plan notlarında bulunan “plan alanı içerisinde 2981/3290 sayılı yasa kapsamında hisseli ve ve hazine parsellerinin bulunduğu alanlarda uygulama 2981/3290 sayılı yasa ve yönetmeliklere göre yapılacaktır” ibaresi kaldırılarak yerine “plan alanı içerisinde 2981/3290 sayılı yasa kapsamında hisseli parsellerin ve kamu parsellerinin bulunduğu alanlarda bu planın onama tarihine kadar yapılmış olan ve devam eden uygulamalar 2981/3290 sayılı yasa ve yönetmeliklere göre tamamlanır. Ancak yeni uygulama yapılamaz” ibaresi eklenmiştir.
  • Milli Emlak Müdürlüğü ile uygulama sonucunda Maliye Hazinesi adına oluşturulabilecek parsellerin dışında, parsel oluşturulamayan tahsis miktarının bedele çevrilmesi konusunda mutabakata varılmıştır.
  • İmar uygulamasına ilişkin teknik çalışmalar tamamlanmış, yapılan çalışmada Maliye Hazinesi parsellerine işgali olan ve net tahsisinden çok fazla yer çevirmiş olan 27 parselin dışında hiçbir parsel maliki Maliye Hazinesi ile hisselendirilmemiştir.
  • İmar uygulamasına ilişkin geri dönüşüm cetvelleri, dağıtım cetvelleri ve parselasyon paftası hazırlanmış olup, askı sürecine ait 09.05.2017 tarih ve 761 sayılı Encümen Kararı alınmıştır.
  •  Askı evrakları,22.05.2017-23.06.2017 tarihleri arasında Belediye ilan panosunda, Soğanlık Yeni Mahalle ve Gümüşpınar Mahalle Muhtarlıklarında askıya çıkarılmıştır.
  • 04.08.2017 tarih ve 19951 sayılı Kartal Belediye Başkanlığı yazımız ile, kontrol, tescil işlemlerinin yapılması ve yeni tapuların çıkarılması için uygulama evrakları Kadastro ve Tapu Müdürlüklerine gönderilmiştir.
  • Soğanlık Yeni Mahalle-2 Uygulaması,08.01.2018 tarih ve 486 yevmiye numarası ile tescil edilmiştir.
  • 09.05.2017 tarih ve 761 sayılı Encümen Kararına göre:

01.03.2001 tarih 1609 yevmiye numarası ile tescil edilen uygulamada borçlarını ödeyen malikler tekrar ödeme yapmayacaklar, iki uygulama arasında, maliklerin payına düşen alacak veya borç miktarlarının yüzölçümü farkları 26.04.2017 tarih ve 13089 sayılı Kıymet Takdir Komisyon Raporunda belirlenen bedeller üzerinden geri ödenecektir.

  • 01.03.2001 tarih 1609 yevmiye numarası ile tescil edilen uygulamada alacaklarını alan malikler, askıdaki cetvellerde daha fazla alacaklı ise, iki uygulama arasında, paylarına düşen alacak miktarlarının yüzölçüm farkları 26.04.2017 tarih ve 13089 sayılı Kıymet Takdir Komisyon Raporunda belirlenen bedeller üzerinden ödenecektir.

Maliklere yapılacak geri ödemeler ile Maliye Hazinesinin bedele çevrilen hisseleri için Kartal Belediyesince yapılacak toplam ödeme miktarı 9.178.927,50 TL‘dir.

  • 2981/3290 Sayılı İmar Affı Kanunu 31.05.2018 tarihinden itibaren yürürlükten kalkacaktır.
  • Bu tarihe kadar imar uygulaması neticelendirilmediği takdirde, bu tarihten sonra uygulamalar 3194 Sayılı İmar Kanununun 18. Maddesine göre yapılmak zorunda olup, 18. Madde uygulaması hisselerin ferdileştirilmesine olanak sunmamaktadır.

author avatar
Kenan GÜLERCİ

İlgili Haberler