Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı Özelleştirildi İmara Açılıyor, Betonlaşacak! Dur Diyelim!
Kadıköy Belediyesi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Mimar Ülkü Koçar Meclis toplantısında gerçekleştirdiği gündem dışı konuşmasında özelleştirilerek imara açılan Kadıköy İlçesi Fenerbahçe Kalamış Yat Limanının son durumunu meclis gündemine getirdi ve plan ile ilgili şu cümlelere dikkat çekti: “Söz konusu plan teklifi ile konumu itibari ile yapılaşmanın sınırlı olması gereken bu alana getirilen Turizm+Ticaret Tesis Alanları fonksiyonu, bölgedeki inşaat ve nüfus ve trafik yoğunluğunu ile birlikte, kıyıya erişebilirliği engelleyecek, alanın karakteristik dokusunu bozacak, doğal yaşamı ve kıyı siluetini olumsuz etkileyecek, ekolojik denge bozulacak, yosunlaşma artacak, oksijen azalacak, yelken sporu alan küçülecek, hava koridoru kesilecektir. Ayrıca, yıllardır o bölgede yer alan Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği’nin Balıkçı barınağı fonksiyonunun planda yeni bir yer tarif edilmeden tamamen kaldırılmasıyla deniz balıkçılığına darbe vurulmaktadır. İmzacısı olduğumuz İklim Sözleşmesi çerçevesinde bütün dünyanın farkındalık yaratmaya çalıştığı bir zaman diliminde İstanbul’un göbeğinde Kadıköy İlçesinde 1. ve 2. derece Doğal Sit Alanı, 3. derece Arkeolojik Sit alanı olan, çocuklarımızın, ailelerimizin spor yaptığı, dinlendiği ve şehir hayatının strestinden arınmak için zaman geçirdiği manevi olarak bu kadar değerli bir alanda hukuk düzenlemelerine ve kamu yararına aykırı olarak bahse konu düzenlemenin yapılması haksızdır. Planlama sürecinde de hukuksuzluk yaşanmış 10 Kasım da resmi gazetede yayınlanmış 29 Kasım da 1/1000liği Kadıköy Belediyesinde askıya çıkartılmış 15 Aralık ta ise 1/5000liği İBB de askıya çıkarılmıştır. Bütün bu değerlendirmeler çerçevesinde hem fonksiyon hem de yapılaşma koşulları açısından sakıncalar taşıyan, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve hukuka aykırı olan, halen askıda bulunan söz konusu plan teklifine itirazlarımızı sunar, plan teklifinin iptali için gereğinin yapılmasını talep ederiz”
Fenerbahçe Kalamış Yat limanının kurtarılması için topladıkları binlerce imzalı dilekçeler ile Kadıköy Kent Konseyi Üyeleri AKP ve CHP Gruplarını ziyaret ederek çözüm bulunmasını istediler. İBB meclis toplantısını da izleyen Mimarlar Odasıİstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1. Büyükkent Bölge Temsilciliği Mevcut Başkanlığını ve aynı zamanda Kadıköy Kent Konseyi Başkanlığı görevini yapan Yüksek Mühendis Mimar Saltuk Yüceer, Yönetim Kurulu ve Konsey Üyeleri de katılarak CHP’li Mimar Ülkü Koşar’ın konuşmasını dinlediler ve alkışlarıyla destek verdiler.
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilerek imara açılmasına Kadıköy Belediyesi’nden Kadıköy Kent Konseyi’ne, çevre savunucularından Muhtarlara, meslek örgütlerinden sanatçılara kadar herkes tepki gösteriyor. Limanın imara açılmasına karşı çıkan bir başka meslek grubu da balıkçılar. Fenerbahçe Limanında 1 asırdan fazla bir süredir balıkçılık faaliyeti yapılıyor. Ancak semtin amatör ve profesyonel balıkçıları tedirgin. Yeni plan notlarında balıkçı barınağına yer verilmediğini söyleyen Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği ve Fenerbahçe Su Ürünleri Kooperatifi karara tepkili ve çözüm bekliyorlar.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 2018 yılı Ocak ayı Meclis toplantılarında Kadıköy Belediye Meclisi ve İBB Meclisi CHP Üyesi Mimar Ülkü Koçar’ın Meclis kürsüsünde gerçekleştirdiği Fenerbahçe Kalamış Yat limanı konulu gündem dışı konuşma metni:
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 06.11.2017 tarihinde onanarak Belediyenizce 15.12.2017 tarihinde askıya çıkarılan; İstanbul ili, Kadıköy ilçesi, Zühtüpaşa Mahallesi, Kalamış –Fener Caddesi mevkii, Fenerbahçe Kalamış Yat limanına ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı değişikliğine KADIKÖYLÜ’lerin itirazı nedeniyle söz almış bulunuyorum.
Değerli meclisi saygı ile selamlıyorum; Söz konusu 15.12.2017 tarihinde askıya çıkan plan tadilatı ile; yeraltı otoparkı hariç toplam emsal 0.13, Hmax (çatı dahil): 7.50 yapılanma koşullarında 111.840.00 m2 yüzölçümlü dolgu alanı ve 314.541.29 m2 yüzölçümlü deniz yüzeyi olmak üzere toplam 426.381.52 m2 Yat limanı alanında: (emsale dahil edilen alanın) %32.00si Teknik Hizmet Alanı ile İdari Hizmetler Alanına, %68.00’i ise Turizm Tesis ve Ticaret Alanına alınmıştır. Ayrıca plan notlarında yeraltı otopark sayısının yat bağlama kapasitesinin %30’u kadar olacaktır notu yer almaktadır.
Plan onama sınırı genişletilerek, kara alanı yaklaşık 3000 m² artırılmış, mevcut dalgakıran alanı 22.751,91 m²’den ~ 30.000 m²’ye çıkartılmış, mevcut deniz alanı 300.000 m²’den 355.859 m²’ye, mevcut marina alanındaki yaklaşık 7000 m² olan inşaat alanı, yaklaşık 14.539,29 m²’ye çıkartılmış olup, mevcutta 1200 olan yat bağlama kapasitesinin de 1700’e çıkarıldığı anlaşılmaktadır Yani 500 adet daha fazla yat bağlama alanı için 35000 m2 inşaat yapılması kabul edilebilir değildir.
Emsal hesabının, yat limanı alanının tamamı ( 111.840.23 m2) üzerinden yapılması ile yer altı otopark alanı hariç 14.539,29 m2 gibi çok yoğun bir yapılaşma gündeme gelecek ve bölge üzerindeki nüfus ve taşıt yoğunluğunu artıracaktır.
Planlama Alanı, 03.05.2013 planında 116.059,31 m², 17.03.2015 planında 115.469,31 m² ve 06.11.2017 planında ise 123.247,63 m²’ye çıkarılarak, II. Derece Doğal Sit Alanı, III. Derece Arkeolojik Sit Alanı olma özelliği ve I. Derece Doğal Sit Alanı komşuluğunda olma özellikleri göz ardı edilmiştir.
Söz konusu plan teklifi ile konumu itibari ile yapılaşmanın sınırlı olması gereken bu alana getirilen Turizm+Ticaret Tesis Alanları fonksiyonu, bölgedeki inşaat ve nüfus ve trafik yoğunluğunu ile birlikte, kıyıya erişebilirliği engelleyecek, alanın karakteristik dokusunu bozacak, doğal yaşamı ve kıyı siluetini olumsuz etkileyecek, ekolojik denge bozulacak, yosunlaşma artacak, oksijen azalacak, yelken sporu alan küçülecek, hava koridoru kesilecektir.
Ayrıca, yıllardır o bölgede yer alan Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği’nin Balıkçı barınağı fonksiyonunun planda yeni bir yer tarif edilmeden tamamen kaldırılmasıyla deniz balıkçılığına da darbe vurulmaktadır.
İmzacısı olduğumuz İklim Sözleşmesi çerçevesinde bütün dünyanın farkındalık yaratmaya çalıştığı bir zaman diliminde İstanbul’un göbeğinde Kadıköy İlçesinde 1. ve 2. derece Doğal Sit Alanı, 3. derece Arkeolojik Sit alanı olan, çocuklarımızın, ailelerimizin spor yaptığı, dinlendiği ve şehir hayatının strestinden arınmak için zaman geçirdiği manevi olarak bu kadar değerli bir alanda hukuk düzenlemelerine ve kamu yararına aykırı olarak bahse konu düzenlemenin yapılması haksızdır.
Planlama sürecinde de hukuksuzluk yaşanmış 10 Kasım da resmi gazetede yayınlanmış 29 Kasım da 1/1000liği Kadıköy Belediyesinde askıya çıkartılmış 15 Aralık ta ise 1/5000liği İBB de askıya çıkarılmıştır.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası