SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜKODER’den tüketicilere bayramlık uyarılar!

Yayınlanma:
ABONE OL

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal, tüketicileri bayram öncesi uyardı
VATANDAŞLARIMIZIN DİKKATİNE
⦁ SAĞLIKSIZ GIDALARDAN UZAK DURUN, BAYRAMDA BAYRAM YAPIN
⦁ MERDİVEN ALTI ŞEKER VE TATLILAR İLE DİĞER ÜRÜNLERE DİKKAT
⦁ TATİLCİLER DİKKAT EDİN TATİLİNİZ ZEHİR OLMASIN
⦁ SEYAHAT EDECEKLER BİLETLERİNİZİ OTOBÜS FİRMALARINDAN ALIN
⦁ KARTLARINIZI İHTİYACA GÖRE KULLANIN BAYRAM SONRASI ZEHİR OLMASIN
⦁ *TATLI ALIRKEN NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) KULLANILAN TATLILARDAN ALMAYIN
Koçal, “Bayram’a çok kısa bir süre kaldığı bu günlerde; bayram alışverişleri ve tatil programları yapılmaya başlandı. Bayram alış verişlerinde, bayram nedeniyle yapılacak seyahat ve tatillerde vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken hususları halkımız ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.
*Bayram nedeniyle merdiven altı imalat ürünleri piyasaya sürülmeye başlanmış olması nedeniyle özellikle alınan her üründe TSE markasına dikkat edilmesi düşük kaliteli çok ucuza satılan merdiven altı ürünlerin yerine ambalajlı TSE markalı ürünlerin alınması tüketici sağlığı açısından önemlidir. Özellikle açık şekerlerden uzak durularak, kaliteli TSE markalı ambalajlı şekerler tercih edilmelidir. Ancak şekerin fazlasının sağlığa zararlı olduğunu da bilmeliyiz.
*Bayramlarımızın vaz geçilmezi olan tatlılarımızı mümkünse kendi tatlımızı kendimiz yaparak, ikramda bulunmamız, hem kendi sağlığımız hem de misafirlerimizin sağlığı açısından önemlidir. Bu mümkün değil ise, tatlı alımlarında, tatlıda şeker pancarından elde edilen bildiğimiz sofra şekeri (sakaroz) kullanıldığı tatlıları tercih etmeli, piyasada gıda sanayiinde yaygın olarak kullanılan Nişasta Bazlı Şeker (glukoz/früktoz) kullanılan tatlılardan çocuklarımız ve kendi sağlığımız açısından uzak durmalıyız. Bilinmeli ki, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) Obeziteye yol açması nedeniyle, Obeziteye bağlı telafisi mümkün olmayan hastalıklar ile karşı karşıya kalabiliriz.
Alınan tatlı, şeker ve şekerleme türlerinin son tüketim tarihine dikkat edilmeli ve belgesi mutlaka alınmalı. Açık ürün alımından uzak durulmalıdır. Günü geçmiş ve bayat şekerlemeler insan sağlığı açısından oluşturduğu tehlike nedeniyle zehirlenme riskini artırmaktadır.
*Bayram nedeniyle çocuklarımızı bisküvi, çikolata, gofret, cips v.b gibi halk arasında abur cubur dediğimiz özellikle Nişasta Bazlı Şeker Kullanılan yiyeceklerden NBŞ kullanılan meyve sularından uzak tutmalıyız. Özellikle NBŞ kullanılan ürünler çocuklarımız için çok büyük tehlike oluşturmaktadır.
*Hediyelik giyim ve diğer ürün çeşitlerinde ayıplı çıktığında iade hakkını kullanabilmek için pazar tezgâhları yerine; mağazalardan alım tercih edilerek belgesi mutlaka alınmalı,
* Birçok otobüs firmaları artan talep üzerine fiyatlarını ikiye katlamakla yetinmeyip 40 kişilik otobüse 60 kişilik bilet satabilmekte ve tüketicileri mağdur etmektedirler. Özellikle bayramlarda bu uygulamalar nedeniyle birçok şikâyetler derneğimize ulaşmıştır. Böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalan yolcular haklarını arayarak otogar zabıta müdürlüklerine başvurmalıdır. Otobüs firmalarının fiyatları önceden ilan edilen fiyatlardan yüksek olamaz. Yüksek fiyatla bilet aldığınızı düşünüyorsanız mutlaka firmanın internet sitelerinden fiyatı kontrol edin. Hangi firmadan otobüse biniyorsanız biletiniz o firmaya ait olsun, otobüslerde üzerinde plaka yazılı bilet almayı ret edin. Firmanın yazıhanesinden firmaya ait bileti alın.
* Bayram sonrası sıkıntıya düşmek istemiyorsanız Günlük hayatımızda alışverişlerin vazgeçilmez parçası haline gelen kredi ve maaş kartlarının kullanımına dikkat edilerek, keşke dememek için , kartlı harcamalarınızı ihtiyacınız kadar kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki kartlı harcamanızı süresinde ödemediğinizde bayram maliyetiniz iki misli artmaktadır. Bayram tatilinin zehir olmasını istemeyen tüketiciler kart kullanırken ATM lerde ve kredi kartı kullanımında dolandırıcılara karşı uyanık olmalılar. Yapacağınız alış verişlerde kartınızın bankalara ait pos makinesi haricinde başka bir cihaz dan dan geçirilmesine izin vermeyin.
*Bayram nedeniyle tatil yapacak seyahate çıkacak vatandaşlarımız acente aracılığı ile bunu gerçekleştirmek istediklerinde tatilin işkenceye dönüşmemesi için mutlaka acenteden size sunulan hizmetin detaylarını gösteren seyahatin tüm içeriğini taşıyan broşür alın ve sözleşme imzalayın. Size sunulan hizmet ile aldığınız broşür arasında farklılık var ise seyahat bitimi hakkınızı arayın.
*Bayram nedeniyle tüketicileri istismar etmek üzere sosyal medyada çeşitli ilan ve görseller ile ürün satmaya çalışanlardan uzak durularak, internet üzerinden alış veriş yapılacak ise; kurumsal firmalar tercih edilmelidir. Sosyal medyada verilen ilanlar aldatıcı ve yanıltıcıdır. Verilen ilanlarda yada görsellerde firmaların web sayfalarının olup olmadığı, web sayfalarında firmaları ile ilgili detaylı bilgilerinin kontrol edilerek karar verilmesi, tüketicinin mağduriyetini önleyecektir.
Bayram süresince; olumsuzluk yaşayan, tüketicilerin karşılaştıkları sorunları belgelemeleri halinde; değeri 4.570,00 TL nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetine, değeri 4.570,00 ila 6.860,00 TL arası olan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetine, Değeri 6.860,00 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise doğrudan tüketici mahkemesine başvurulması gerekmektedir.
Tüketiciyi Koruma Derneği tüketicilerin karşılaştıkları her türlü sorunlarda tüketicileri aydınlatmak ve onlara yardımcı olmak üzere bayram ertesi, Ülke genelinde 42 şubesi ile , sizlere hizmet vermeye devam edecektir” dedi.

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Nisan 2024
4A, 4B, 4C’li emekliye tarihi destek! Bunları yapanların maaşı cepte kalacak!

4A, 4B, 4C’li emekliye tarihi destek! Bunları yapanların maaşı cepte kalacak! 4A, 4B, 4C’li emeklilere tarihi destek geliyor. Bunları yapan emeklilerin maaşları ceplerinde kalacak. İşte emeklilere Meclis’ten geçen destek detayları haberimizde… Emekli Sandığı ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için TBMM’de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) çalışmalar yürütülüyor. Emeklilerin sosyal ve ekonomik olarak rahat etmesi adına bazı […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
BİM 23 Nisan’da bayram gibi indirimli katalog sundu! Mutfaklarda dolaplar taşacak!

BİM 23 Nisan aktüel katalog indirimleriyle bayram neşesi başlattı. Mutfakları dolup taşıracak fiyat listesi geldi. İşte 23 Nisan 2024 BİM aktüel katalog indirimleri… BİM marketler sunduğu geniş ürün yelpazesiyle ve halka uygun fiyatlarıyla en fazla tercih edilen zincir marketler arasında yer alıyor. Uygun fiyatları yalnızca gıda ve temizlik ürünleri gibi temel ihtiyaçlar için sunmakla kalmayan […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
2 – 8 yıl erken emeklilik! Yöntemden şaşmayan 48 – 52 yaşında emekli oluyor!

Erken yaşta emekli olmak isteyen vatandaşlara 48 ila 52 yaşında hayallerine kavuşma şansı veriliyor. 2 ila 8 yıl erken emeklilik için yöntem verildi. İşte erken emeklilik formülü detayları… Emekli olmak için gün sayan vatandaşlar için 48, 49, 50,51, 52 yaşında emeklilik şansı doğdu. Bazı çalışanların 2 ila 8 yıl arasında erken emekli olma şansı oluyor. […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
SGK Girişi 1994-2006-2010 Sonrası Olanlar İçin Müjdeli Haber! 2380-3457-5478 Prim ile Şahane Fırsat

Erken emeklilik için şahane fırsat 1994-2006-2010 Sonrası SGK girişi olanlara geldi. Az prim ile erken emeklilik detayları haberimizde… Erken emeklilik her bireyin hayali ve isteği. Son olarak EYT yasası ile birlikte Milyonlarca kişi için bu kapı açılmıştı. Ancak EYT’nin 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsaması nedeniyle birçok kişide bu fırsatı Kıl payı kaçırdı. […]