SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İnşaatçıların Maliye Bakanından acil çözüm talebi

Yayınlanma:
ABONE OL

Bakan Berat Albayrak’a finansman sorunlarını anlatan inşaat sektörü, faizlerin yüzde 0.98’e çekilmesi ve finansman sağlayıcı acil çözümlerin devreye alınmasının gerektiğini dile getirdi.

GYODER, İNDER ve KONUTDER Hazine ve Maliye Bakanı Sayın BERAT ALBAYRAK’ı ziyaret ederek Türkiye ekonomisinin dinamosu inşaat sektöründe yaşanan finansal sorunları dile getirdi. Üç dernek başkanı alınabilecek acil önlemler için hazırladıkları çözüm önerilerini de Bakan ALBAYRAK’a sunum yaptı.

KONUTDER Başkanı Altan ELMAS, İNDER Başkanı Nazmi DURBAKAYIM ve GYODER Başkan Yrd. Ersun BAYRAKTAROĞLU, Bakan ALBAYRAK’a genel ekonomide yaşanan faiz ve döviz artışının inşaat sektöründe direkt etki ederek sektörü durma noktasına getirdiğini anlattı. İnşaat sektörünün en kısa zamanda finansman kaynağına ihtiyacı olduğunun altını çizen başkanlar, “Alınması gereken en önemli konut politikası önleminin 1. el satış şartlarının cazip hâle getirilmesi” olduğunun altını çizdiler.

‘Konut sahiplik oranı artarsa, sorun çözülür”

Son 15 yılda 7,5 milyon konut üretilen Türkiye’deki konut sahipliği oranının ortalama yüzde 60 seviyesinde olduğunu dile getiren başkanlar, bir milyonu bitmiş bir milyonu devam eden toplam 2 milyon konut arzı olduğunu ifade ettiler. Her yıl 600-650 bin civarında 1. El konut satışının gerçekleştiğine işaret eden Başkanlar “Yılda ortalama 1.350.000 adet konut satılmakta ve bunun %45’ini oluşturan 600-650 bin adet konut 1. el olarak satılmaktadır. Bu piyasa ve rakamlardan gidilirse bitmiş konut stoku en iyi ihtimal ile 1,5 yılda eritilebilir iken arkadan gelen inşa halindeki 1 milyon konut da yine 1,5 yıl gibi bir sürede eritilebilecektir. Bu da sektörün 3 yıl boyunca mevcut piyasa koşullarında makul bir arz fazlası ile yoluna devam etmesi anlamına gelecektir. Faizlerin yükselmesi neticesinde gerçekleşen satışlardaki gerileme ise arz fazlası oluşumuna neden olacak ve bu süreci 4 veya 5 yıla taşıyabilecektir” bilgisini paylaştılar.

Sektörü temsil eden üç dernek tarafından hazırlanan ve Başkan Albayrak’a sunulan raporda, sektördeki finansal sorunların çözülmesine yönelik alınacak tedbirlerle 1. el konut satışı toplam satışın içinde %65’e çıkarılabileceği vurgulandı. Yıllık yaklaşık 900 bin adet 1. el konut satışına ulaşılmasıyla mevcut bitmiş stokun bir yılda, inşa halindeki stok da iki yılda eritilebileceğini içeren raporda “Söz konusu çözümle birlikte orta vadede konut sahiplik oranı yükselir ve yapı kalitesi de artar” denildi.

Kentsel dönüşüm odaklı sağlıklı bir konut politikası için 1. el üretimin satın almada tercih avantajı, çalışan kesimin uzun vadeli borçlanarak konut edinimi ve konut kredi piyasasının menkulleştirilmesinin ve derinleştirilmesinin çok önemli olduğu vurgulandı.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]