SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Faiz mi Dolar mı?

Yayınlanma:
ABONE OL

Şu sıralar tüm gündemimiz dolar ve faiz herkes merakla bekliyor kimileri paralarını dolara çevirmiş 8TL olacak diye beklerken diğer taraf milli çağrıya uyarak elindeki altın ve dövizleri bozdurarak Milli Paramızı destekliyor.

 

Tüm gözler 13 Eylül Merkez Bankası faiz kararlarına odaklandı bekliyor. Merkez faizi arttırır diyende var zaten yüksek daha ne gerek var diyende. Son durumda geçen hafta Pazartesi günü bankalara insanlar akın edip paralarını faize yatırdılar.

 

Zira mevduattan alınan vergiler düşürülünce 100.000 TL ye aylık 1.500TL gibi muazzam bi faiz getirisi veriyor.Bankalar likitide sıkışıklığını faizleri arttırarak çözüyor lakin Merkez Bankası faizleri piyasanın altında tutmaya çalışıyor ve burdada ortaya Doların yukarı yönlü hareketi ortaya çıkıyor.

 

Maliye ve Hazine bakanımız Berat Albayrak daha önceki mesajlarında serbest piyasayla uyumlu bi mesaj ve bağımsız Merkez Bankası mesajı vermişti öte taraftan Başkan Erdoğan faizin arttırılmaması yönünde mesajlarıyla gündemde.Borsa diğer tarafta beklemede son 30 gündür zira borsada Banka hisseleri sert düşüş yaşadı yurt dışı derecelendirme kuruluşları bankalarımızın notlarını düşürüp duruyor ne zaman Borsa İstanbul toparlancak olsa ya Trump bi tweet atıyor yada bir kuruluş Türkiye ve kurumları ile ilgili kötü algı operasyonu yapıyor haliyle yabancılarda kağıtlarını satarak çıkıyor yerli yatırımcı bunun fırsat olduğunun farkında lakin sermayesi yetmiyor. Öte taraftan piyasada para akışı düştüğü için Devlet tarafından İnşaat başta olmak üzere belli sektörlere teşvik veriliyor faiz indirimleri yapılıyor.

 

Kanaatim şudurki piyasada zaten ihtiyaç kredileri,konut kredileri,araç kredileri yükselmiş piyasa kendi faizini belirlemiş Merkezin bunun karşısında durması çok mantıksız zaten bankalar gerektiği kadar mevduatı topladığı zaman otomatikman faizleri kademeli olarak indirmek zorunda kalcaklar nakite olan ihtiyaç azaldıkça faizler kendi eski rayına geri oturacak beraberinde dolarda gevşemeye başlıyacak.Faiz çığırtkanlığı yapıyor gibi görünmek istemem ama malesef tek yol bu görüştüğüm birçok bankacı bunun kaçınılmaz olduğunu söylemekte geciktirdikçe tablo dahada derinleşmekte.Devlet bankalarının konut kredilerinde 0.98 gibi oranlarla desteğini sürdürmesi bana göre gayet olumlu zira iç piyasanın hareketinin sönmemesi lazım.İhracat ve Turizm gelirlerimiz gayet iyi durumda Yerli Para ile ticaret birçok ülke tarafından kabul görmeye başladı bile çünkü Türkiye’nin diğer ülkelere satabileceği çok fazla kalem var.

Otomotiv, tarım, sanayiürünleri, turizm, yazılım, bilişim, askeri vb. sektörlerde zaten ürünlerimizi satabiliyoruz yani bizden aldıkları Liralarla istedikleri hizmet yada ürünleri kolaylıkla satın alabilirler.

Doların 6TL gibi seviyelerde durması ithalatın önünü kesip insanları tasarruf etmeye yönlendirecektir haliyle dış ticaret açığı hızla düşecektir Ağustos ayı verileri zaten bunu göstermekte ithalatda sert bi düşüş ve ihracatta artan rakamlar da bunu kanıtlamakta iç piyasada bi daralma olacak lakin zamanla rayına oturacaktır.Dış Ticaret açığının her ay azaldığını gözlemlicez buda faiz baskısını yavaş yavaş azaltacaktır.Borsamız ve Türk şirketlerimiz zamanla hak ettiği yere gelicektir korkup kaçan yabancıların yanında birde bunu fırsat bilip şirket hisselerimizi dolarlarını bozup bedavaya kapatanlarıda unutmayalım.

 

Şu kesindirki gelinen son durumda bu işin müsebbibi her durumda Amerika’dır,önceden konuştuğum gençlerin çoğu büyük bir Amerika hayranıyken orda yaşamak orda okumak orda bi hayat kurmak gibi hayalleri varken gelinen son durumda gençlerin çoğunda Amerikaya karşı büyük bir öfke oluşmuş ve bundan Amerikayı sorumlu tutmakta onların sandığı gibi kendi devletini değil. Bu işin tek kaybedeni olur biz bu savaştanda galip olarak çıkarız zira diğer Devlet başkanlarının takdirine şayan bir millet olduğumuzu her seferinde gösteriyoruz. Allah devletimize milletimize zeval vermesin..

 

Unutmadan daha önce yazmıştım İsrail ambargosu Eticaret ile aşılabilir diye orda olumlu bir gelişme var takip edemeyenler için. İsrail 2010’dan beri ilk defa Filistin halkının postalarını teslim etti zerre katkım olduysa ne mutlu..

 

https://www.mynet.com/israil-filistine-10-ton-mektup-ve-paket-gonderiyor-110104333288

author avatar
Ümit CANBOLAT

İlgili Haberler

Genel
26 Nisan 2024
Tavuk Eti İhracatına Yasak Geliyor: Ticaret Bakanlığı Fiyatları Düşürmeyi Hedefliyor

Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı. Son dönemlerde peş peşe zamlanan beyaz ette fiyat artışının önüne geçmek için ihracat yasağı geliyor. Artan kırmızı et fiyatları sonucu tavuk etine yönelen tüketici, yüksek fiyatlarla karşılaşınca Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Tavuk eti fiyatlarını düşürmek amacıyla ihracata yasak getiriliyor. FAHİŞ ZAM SONRASI TİCARET BAKANLIĞI’NDAN İHRACAT YASAĞI KARARI Yüksek kırmızı et fiyatları […]

Genel
26 Nisan 2024
Ticaret Bakanlığı’ndan IBAN Kiralama İlanlarına Karşı Uyarı

Ticaret Bakanlığı son dakika uyarısı yayınladı. IBAN kiralayanlar yandı. İşte detaylar… Ticaret Bakanlığı, vatandaşları IBAN kiralama ilanları ve sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bakanlık, bu tür eylemlerin Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu kapsamında suç teşkil ettiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformları ve çeşitli online ilan siteleri üzerinden yapılan IBAN kiralama teklifleriyle […]

Ekonomi
26 Nisan 2024
BİM’den Ayçiçek Yağına Eşsiz İndirim! 26 Nisan’da Başlayan Fırsatlar

BİM’de yeni indirim günü geldi çattı. Ayçiçek yağı fiyatları adeta dibi boyladı. İşte yeni BİM indirimleri… BİM marketler zinciri, 26 Nisan Çarşamba günü başlayan ve 28 Nisan’a kadar sürecek olan indirim kampanyasıyla dikkat çekiyor. Kampanya kapsamında ayçiçek yağı ve birçok temel gıda ürününde önemli indirimler sunuluyor. BİM, ayçiçek yağı başta olmak üzere, un, pirinç, zeytin […]

Ekonomi
26 Nisan 2024
Başvuru için son 4 gün! 23.000 TL promosyon almak isteyen emekliye son dakika sürprizi

Başvuru için son 4 gün! 23.000 TL promosyon almak isteyen emekliye son dakika sürprizi. 4A, 4B, 4C’li tüm emekliler için emekli promosyon başvurusu için son dakika sürprizi. Emeklilerin başvurularını yapmak için son 4 günü olduğu belirtildi. İşte en yüksek emekli promosyon sürprizi için detaylar haberimizde… 30 Nisan 2024’e kadar geçerli olduğu açıklanan promosyon ödemesinden faydalanmak […]