SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Hayvanların hayatına, İnsanın ruhuna dokunan bir proje

Yayınlanma:
ABONE OL

BİR KEDİM BİLE YOK!

Bir grup üniversite öğrencisinin oluşturduğu “Aktif Yaşam Gençlik Grubu” tarafından Türk Ulusal Ajansına başvurusu yapılan “Bir Kedim Bile Yok” isimli Gençlik Değişimleri Projesi Avrupa Birliğinden aldığı hibe ile özellikle sokakta yaşayanlar olmak üzere hayvanlarla ilgili toplumsal farkındalıkların artırılması konusunda ilginç faaliyetler gerçekleştirdi.

Fransa, Makedonya, Litvanya ve Türkiye’den toplam (6X6) 24 gencin katıldığı projenin grup lideri Açelya ÖNDER İstanbul da 10 gün süre ile Barınak ve hayvan hastanesi ziyaretleri yapılması, buralarda yetkililerden bilgiler alınması, sokak hayvanlarının yemlenmesi, sokaklara yem ve su kabı bırakılması, kedi evi yapılıp şehir içindeki ormanlara bırakılması, yerel halkla hayvanlarla ilgili farkındalıkları ölçen röportajlar yapılması, bir anaokulunda çocuklarla hayvanları betimleyen oyunlar oynanması, resimler yapılması, halka proje ile ilgili sloganları ve gençlik mesajını ileten el ilanları dağıtılması gibi birçok etkinlik yürüttüklerini, Bu arada Kınalı ada da faaliyet gösteren ve sokak hayvanları ile ilgili çalışmalar yürüten Empati Derneğinden ve onun gönüllülerinden önemli ölçüde faaliyet desteği gördüklerini açıkladı.

Açelya ÖNDER Günümüzde kent merkezleri barınak bulamayan, beslenemeyen ve sayıları her gün biraz daha artan sokak hayvanları ile doludur. Sokağa terk edilen, Trafikte görmezden gelinen ve bu yüzden kazalar sonucu yaralanan ya da ölen, soğuktan, açlıktan ve hastalıktan yok olan sokak hayvanları artık insanlar tarafından duygusal ve görsel olarak ta olağan gibi karşılanmaktadır. Bu durum ise, toplumda sevgisizliğin büyüdüğünün ve empati kurma refleksinin küçüldüğünün net bir göstergesidir.

Eskiden köylerde kedilerle, köpeklerle veya diğer canlılarla adeta yapışık bir şekilde yaşayan insanlar bu canlıları kentlerdeki yeni yaşamlarına taşıyamamıştır. Bu nedenle kent hayatında çocuklar kedi ve köpekleri ya da diğer canlıları tanıyamadan büyümektedirler. Oysa hayvanlarla birlikte büyüyen çocukların psikolojik olarak daha güçlü oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklar için hayvan sevgisi okşamak, sarılmak ve oyun oynamak anlamına gelmektedir. Evcil hayvanlar, çocukları oldukları gibi kabul ettikleri için aralarında farklı bir bağ oluşmaktadır. Evcil hayvanların çocuklar için zamanları ve sevgileri hep vardır ve karşılık beklemezler. Bu sebeple çocuklar kendini asla yalnız hissetmezler dedi.

Hayvan sevgisi gençler içinde paylaşmak, sorumluluk almak ve empati anlamına gelmektedir. Hayvanlarla iletişim kurabilen ve onları yaşamlarının bir parçası haline getiren gençlerin daha mutlu, daha düzenli, daha paylaşımcı ve daha başarılı oldukları görülmektedir. Hayvanlarla ilgilenen gençlerin koruma ve dolayısı ile korunma bilinci geliştiğinden alkol, sigara, kumar ve diğer birçok sağlığa zararlı alışkanlığa karşı direnci artmakta bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak durmaya daha yatkın hale gelmektedirler dedi. Projemiz bu nedenle daha çok çocuklara ve gençlere odaklanmış, hedef kitlede farkındalıkların geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır diyerek çocukların ve gençlerin hayvanlarla birlikte ve hayvan sevgisiyle büyümesinin önemini vurguladı.

Yabancı genç katılımcılarla şehir turu da gerçekleştirdiklerini ve katılımcıların ilk defa geldikleri İstanbul’dan çok etkilendiklerini söyleyen Açelya ÖNDER, Her akşam bir ortak ülkenin otelde kültür gecesi düzenleyerek yerel kültürlerini tanıttıklarını, şarkı, türkü ve yerel dansları ile eğlendiklerini, bu proje ile farklı ülkelerden katılımcılar arasında kalıcı dostluklar ve arkadaşlıklar kurulduğunu, kültürler arası ön yargıların giderildiğini ve kültürel entegrasyonun maksimum düzeyde gerçekleştiğini söyledi.

İlgili Haberler

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]