SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yavuz Selim okulu Çanakkale’de

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Yavuz Selim Ortaokulu, vatanı, bayrağı, milleti, dini ve devleti için canını feda ederek, tarihe “ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” ibaresini yazdıran Mehmetçiğin manevi ruhunu bizzat yerinde görmek ve o havayı teneffüs etmek için, Çanakkale’ye bir gezi düzenledi.

Okul Müdürü Fatih Baloğlu nezaretinde gerçekleşen geziye, Gezi Kulübü öğretmenleri ve 80 öğrenci katıldı.

“Karşılıklı siperler arasındaki mesafe 8 metre birinci siperdekilerin hepsi düşüyor, ikinci siperdekiler onların yerine gidiyor. Okumak bilenler ellerinde Kur’an-ı Kerim, okuma bilmeyenler Kelime-i Şehadet getirerek yürüyorlar.

Cuma gecesi saat 24.30’da okul önünde başlayan yolculuğumuz ilk durağı Gelibolu Osmanlı Mutfağı oldu. Güzel bir kahvaltı sonrası rehberimiz Gülay Hanım ile buluşup, Kilitbahir kalesine gittik. Kilitbahir’i Namazgah tabyası izledi.

Namazgâh Tabyası

Namazgah Tabyasının asıl adı Rumeli Aziziye Tabyasıdır. Tabyanın merkezde ve korunaklı  olması sebebiyle cuma namazları burada kılınca tabyanın adı Namazgâh Tabyası olmuş. 18 topun bulunduğu tabya; kalın beton duvarlarla inşa edilmiş, tabyanın üstü doğal toprak ve bitki örtüsü ile örtülmüştür.

Seyyit Onbaşı Anıtı

Çanakkale Boğazı’nı  top ateşine tutan düşman, Rumeli Mecidiye Tabyası’nı yerle bir etmiş, tabyada bulunan topunun vincini parçalamıştı. Ancak tabyada Seyit Ali adlı bir yiğit vardı. Seyit Ali 265 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayıp, topun namlusuna sürerek, ateşlemiş, İngiliz gemisi Ocean’ı vurdu. Bu atışla 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi tarihe kazındı. Soğanlıdere şehitliği ve Şahindere Şehitliğinden sonra Çanakkale Şehitler Abidesi’ne gittik.

Çanakkale Şehitler Abidesi

Gelibolu yarım adasının en ucunda, Marmara ve Ege denizi kıyısında yer alan anıt tüm şehitlerimiz adına konmuş bir mezar taşıdır. “Mehmetçik” kelimesindeki ‘M’ harfinden esinlenerek tasarlanan anıt dört ayak üzerinde yükselir. 41 metre boyu olan anıtın etrafında üzerinde isimleri yazılı 56 bin 643 şehit mezarı var. Morto koyu, Fransız mezarlığı ve Seddülbahir’den sonra Yahya Çavuş Anıtı’na gidiyoruz.

Yahya Çavuş Anıtı

5 Nisan 1915 günü Ertuğrul Koyu’na çıkan 3 bin İngiliz’i yanındaki 67 askerle durduran Ezine’li Yahya Çavuş adına yaptırılan anıtta,  yer şiir hepimizin tüylerini diken diken ediyor. “Bir kahraman takım ve de Yahya Çavuş’tular, Tam üç alayla burada gönülden vuruştular. Düşman tümen sanırdı bu şahane erleri, Allah’ı arzu ettiler, akşama kavuştular”

Öğlen yemeği molasından sonra ki ziyaretimiz Alçı Tepe ile başladı.

Sargı yeri

Sargı yeri cephe gerisinde vadi içine gizlenmiş bir hastaneydi. Her gün yüzlerce yaralının geldiği hastanede yaralılara müdahale edecek  sayıda hekim, tıbbi alet ve İlaç yok. Doktor ve hemşireler insan üstü bir gayret sarfediyor ama çaresizdiler. Çabaya tek destek ezan ve kuş sesleridir. Gezimizin son bölümü binlerce askerimizin şehadet şerbeti içip, kanları ile toprağı karış karış suladığı Kanlı Sırtı, 57. Alay Şehitliği, Cesaret Tepe, Arıburnu, Anafartalar ve Çonkbayır’ı oldu.

Çonkbayırı ve kazandığımız an

261 Rakımlı Tepe’de Anzaklara adım attırmayan Mehmetçik, mermisi bitince Çonk Tepesi’ne doğru çekilmeye başlar. Yarbay Mustafa Kemal geri çekilen askere: “-Neden kaçıyorsunuz?” Düz Tepe yönünü işaret eden asker: “-Komutanım, düşman…” “-Düşmandan kaçılmaz.” “-Cephanemiz kalmadı komutanım.” “-Cephaneniz yoksa süngünüz var. Süngü tak, yere yat.” Bu emir üzerine asker, süngü takıp yere yatar. Mustafa Kemal bu olay için şöyle der: “Kazandığımız an bu andı.”

Öğrencilerin rehber eşliğinde gezdiği, not aldığı, fotoğraf çektiği Çanakkale gezisi dualarla sona erdi. Tarihe altın harflerle yazılan ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ibaresinin yazdırarak, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş temelini atan tüm şehit ve gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyor. Her birine Allah sizden razı olsun diyoruz. Çanakkale geçilmedi, geçilmeyecek.

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler