Türk savunma sanayindeki gelişmelerle bağlantılı olarak dünyanın en önemli savunma sanayi buluşmalarından biri haline gelen IDEF, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle kapılarını açtı. Birçok yerli ve milli ürünün yer aldığı fuarda, TÜMOL da görücüye çıktı.
Süper silahla ilgili bilgi verdi
Bakan Varank, açılış töreni öncesinde TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Bayraktar ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte TÜBİTAK’a bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) standında incelemelerde bulundu. BİLGEM tarafından milli imkanlarla geliştirilen TÜMOL’u, beraberindeki askerle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanına getiren Varank, süper silahla ilgili bilgi verdi. Erdoğan’a Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de eşlik etti.
Elektriği lazer ışığına çeviriyor
Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tanıttığı TÜMOL ile ilgili
şunları söyledi:
“Bu lazer silah sistemi, BİLGEM tarafından tamamen milli olarak tasarlanarak
üretildi. Bu, patlayan veya ateşlenen bir silah değil. Elektriği lazer ışığına
çeviriyor. Kısa mesafede etkisi çok yüksek. 150 metrede hedefi kesin etkisiz
hale getiriyor. 250 metrede zarar veriyor. Hava şartlarına bağlı olarak bir
kilometreye kadar caydırıcı etkisi var.TÜMOL’un BİLGEM’deki 5 yıllık bir
çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayan Varank, “Optik, elektronik ve fizik
mühendisleri bu çalışmada yer aldı. Bu silah, ses çıkarmıyor, kokusu yok. Ancak
kızılötesi kamera ile görülebiliyor. 500 watt’a kadar bir güç seviyesi var. 20
kW güç seviyesinde ise bir geminin güvertesindeki çeliği delebiliyor. Bu tahrip
edici bir lazer ışığı. TÜMOL, el yapımı patlayıcılardan dronlara kadar pek çok
farklı hedef türüne karşı etkin bir şekilde kullanılabilecek. Mehmetçiğe her
anlamda üstünlük sağlayacak” diye konuştu.
Yüzde 63’ü sadece son 5 yılda gerçekleşti
IDEF ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Varank, “Ülkemiz bugün savunma sanayi alanında güçlü bir Ar-Ge ekosistemine, üretim kabiliyetlerine, hedef ve çözüm odaklı bir bakış açısına sahip. Sektörde 16 senede 700 yerli patent başvurusu yapıldı; bunun yüzde 63’ü sadece son 5 yılda gerçekleşti. Yüzde 65’e varan bir yerlilik oranına ulaştık. Geldiğimiz nokta, Sayın Cumhurbaşkanımızın 17 yıl boyunca ortaya koyduğu ‘Tam bağımsız Türk savunma sanayi’ vizyonu sayesinde gerçekleşti” dedi.Yatırımı, üretimi ve istihdamı önceleyerek, Türkiye’yi her zaman bir üst bir lige çıkarmanın peşinde olduklarının altını çizen Varank, “Amacımız; uluslararası savunma sanayi üreticilerine taşeronluk yapmak değil, yerli ve milli savunma sanayimizi bir dünya markası haline getirmek. Stratejiden, tasarıma, altyapı kurulumundan, teknolojiyi geliştirmeye, prototipten ticarileşmeye kadar her aşamayı büyük bir titizlikle takip ediyoruz” diye konuştu.
“Üretmenin yanı sıra, ihraç da ediyoruz”
Varank, Türkiye’ye teknolojik üstünlük kazandıracak projeler için tüm imkanları seferber ettiklerini anlatarak, “Artık dünyadaki en ileri teknolojili, sınıfının en iyisi İHA ve SİHA’ları yerli kabiliyetlerle üreten Türk firmalarımız var. Bunları üretmenin yanı sıra, ihraç da ediyoruz. Örneğin uzay ve havacılık teknolojilerinde yüz yıllık tecrübesi olan Ukrayna, insansız hava araçlarında Türkiye’yi tercih ediyor” dedi. Endüstri Bölgeleri Kanunu’nun yatırımcı dostu olduğunu kaydeden Varank, “En son bir firmamız için Karasu Münferit Yatırım yerini ilan ettik. Bu entegre tesise; raylı sistemler, zırhlı taşıtlar, muhtelif kara araçları, savunma sanayi sistemleri, dizel motorlar ve alt sistemlerinin üretimine dönük proje bazlı teşvikler verdik. Bu üretim ve teknoloji üssü tamamlandığında; yaklaşık 10 bin vatandaşımıza yeni iş imkanı sağlanmış olacak. Üretilecek yerli katma değerin yanı sıra, buradan yapılacak ihracatın da yıllık 1 milyar doları bulması hedefleniyor” diye konuştu.
İlgili Haberler
Yapı Müteahhitlerinin sınıflandırma şartları güncellendi
Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarında Acil Düzenleme Şart
İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 35 oranında zam yapıldı
Akgün İnşaat, depremzedeleri sıcak yuvasına kavuşturdu
Kartal Belediyesi 3D Printer Atölyesi ile teknoloji meraklılarını buluşturdu
YAVUZ, “BUYURUN, YAPIN EYLEMİNİZİ!