SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Bakan Kurum, Kartal’da Konut Mağdurlarına bilgi verdi

Yayınlanma:
ABONE OL

Bakan Kurum, Kartal’da çöken Yeşilyurt Apartmanı çevresinde riskli yapı ilan edilerek yıkılan ve çevre binalarda oturan vatandaşlarla bir araya geldi. Kurum, vatandaşların talepleri sonrası “Mevcutta 1,75 emsal var genelde, ada bazında olursa 2,25’e çıkıyor. Taleplere göre; ada bazında uygulama yapılacakmış gibi plan notuna bir not koyup o not çerçevesinde gerekirse o emsali 1,75’ten yukarı çıkarırım ama o sınıra bakacağım.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Orhantepe Mahallesi Sema Sokak’ta 6 Şubat tarihinde 21 kişinin can verdiği 17 kişinin yaralandığı Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesi sonrası riskli ilan edilerek yıkılan ve çevre binalarda oturan vatandaşlarla toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Kurum’un yanı sıra Bakan yardımcısı, genel müdürler ve AK Parti Kartal İlçe Başkanı Gürkan Akyol’da katıldı.

BAKAN TESLİM TARİHİ VERDİ

Orhantepe Mahallesin’deki binaların yıkımından 48 gün sonra yatay mimari esasıyla 148 bölümün yıkılarak  125 yeni bağımsız bölümün inşaatına başlandığını belirten Bakan Kurum, yıl sonuna varmadan konutların vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.

Kurum, Yeşilyurt Apartmanı çevresinde riskli yapıların bildirilmesi için kurulan kentsel dönüşüm ofisine gelen taleplerle tespit edilen 113 riskli binanın inceleme sonrası yıkılarak kentsel dönüşüme tabi tutulacağını belirtti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KRİTERLERİ

Bakan, kentsel dönüşümde önemli üç kriteri sıraladı;

Yerinde dönüşüm 
Rızaya dayalı dönüşüm
Hızlı dönüşüm
Kağıthane’de 9 yüz riskli bina tespiti yapıldığını söyleyen Murat Kurum, Gaziosmanpaşa’da 21 Haziran’da 4 bin 400 konutun temelinin atılacağını; Esenler’de 60 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin başladığını ve yıl sonuna kadar 5 bin konutun ihalesinin yapılacağını; Üsküdar’da bin 500 konutluk projenin temelinin atıldığını duyurdu.

Bakan Murat Kurum toplantıya katılan Orhantepe Mahallesi sakinlerinin sorularını da yanıtladı.

Bir vatandaşın “Üçte iki çoğunluğu sağlamamız için emsalin yükselmesi lazım çünkü 24 dairelik yerden 18 dairelik yer çıkıyor.” ifadeleri üzerine Bakan Murat Kurum, “Mevcut yoğunluk aynı daire sayısını yapmaya el vermiyor. Burada oturmak istemeyen vatandaşlara parasını  veriyoruz; başka bir yerden yer alacaklar, acılar yaşadıkları için burada oturmak istemiyorlar. Dolayısıyla 148 bağımsız bölüm 125 bağımsıza yetiyor.”dedi.

“ANLAŞIN YÜZDE 10 ARTIRALIM”

Yetmediği taktirde ise Bakanlık elindeki rezerv alanlardan destek alınacağını veya vatandaşla anlaşılarak hakkaniyet çerçevesinde sürecin yürütüleceğini söyleyen Kurum,”Farz edelim ki; ‘buradaki imar zemin+4/zemin+5, bir kat daha artırır mısın?’ deyim. Artırırım. Yeter ki bu proje tamamlansın. O yüzden ada bazında gelin, ada olarak anlaşın “200 dairemiz var ama fiilen 180 yapabiliyoruz, 20 daire artırabilir misiniz?’ deyin, yüzde on artıralım.” dedi.

“PLAN REVİZYONUNA GİDERİZ”

Bir diğer vatandaşın, ada bazında anlaşamayanlar için ne yapılacağı sorusu üzerine Bakan, karot alınmamış ama riskli olduğu düşünülen binaların Bakanlığa bildirilirse, resen yapılacağını belirterek, “Adada yeni binalar varsa ve üçte ikiyi sağlayamıyorsanız ama kalanlar fiilen riskli. Gerekirse bu adada da plan revizyonuna gideriz. Sizin alanlarınızla onları ayırmak suretiyle, yeni binaların yapılacağı bir süreci işletiriz.” ifadelerini kullandı.

KURAYLA KONUT DAĞITMA İDDİASI

Bir vatandaşın ofisin vatandaşa numaralarına göre kurayla  3+1veya 2+1 konutları vereceği iddialarının gerçekliğini sormasının üzerine   Kurum, ” Oradan almak isteyen herkese ev veriyoruz. Burada ev almaması gereken birileri var. İsmi önemli değil. Yunus Apartmanı’nı kamulaştıracağız. Diğer vatandaşlarımız da hangi katta ve cephede oturuyorsa o kat ve cepheden vermeye gayret göstereceğiz. “şeklinde konuştu.

“KAÇAK BİNA YAPAN SENSİN…”

Bir vatandaşın, “Bize imarı yükseltiyorum sözünü verin. Komşularımızla kavgalı hale geldik. ” sözlerine yönelik olarak Bakan Kurum; “Kaçak bina yapan, riskli binada oturan, o binayı satın alan sensin. Şimdi o riskli binada oturmamanız için yardımcı olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Daha yaşanabilir olmasını istedikleri için ada bazında yapıldığını söyleyen Murat Kurum,  “Mevcutta 1,75 emsal var genelde, ada bazında olursa 2,25’e çıkıyor. Taleplere göre; ada bazında uygulama yapılacakmış gibi plan notuna bir not koyup o not çerçevesinde gerekirse o emsali 1,75’ten yukarı çıkarırım ama o sınıra bakacağım. 2,3 ay içerisinde ofisimizde  çalışmayı yapıp sizlere sunarız. Binaların olduğu alanlarda başvurulması halinde o alanı rezerv alan ilanı yaparız. Yeni bir imar planı hazırlanırız, o imar planı çerçevesinde mevcut fiili yapıların emsallerini korumaya yaklaşarak o planın hazırlığını yaparız ve siz de o noktada müteahhitlerle anlaşma yoluna gidersiniz.” şeklinde konuştu.

VATANDAŞTAN KURUM’A TEPKİ

Bir vatandaş Bakan Kurum konuşması sırasında ” Konuşuyor, ama boş konuşuyor” diye tepki gösterince vatandaşa Bakan ve diğer mahalle sakinlerinden toplantıdan çıkması yönünde tepki geldi.

“MECLİSE TEKLİF ETTİK”

Kurum, “Fiilen riskli alanların olduğu yerde vatandaşa sormadan, riskliyse yıkarız, yeni binaları yaparız, binalarınız budur,borcunuz budur, geçin binanıza’ diyecek düzenlemeyi meclisimize teklif ettik.”dedi.

“ANLAŞILIRSA KİRA DESTEĞİ DE TOKİ TAKSİTLENDİRMESİ DE MÜMKÜN”

Kira bedelini alanların kredi alamayacağına dair gelen soruya ilişkin olarak Kurum, hem kira desteği alınabileceğini hem de TOKİ’nin imkan sağladığı taksitlendirmeden faydalanılabileceğini ifade ederek, bunun ada bazında anlaşılması kaydıyla yapılabileceğini söyledi.

TEK TARAFLI FESİH HAKKI

Tek taraflı fesih ile ilgili gelen soruyla ilgili olarak ise Bakan Murat Kurum, ” Tek taraflı fesih hakkına ilişkin Meclisimize bu askerlik yasası olmasaydı seçim öncesi çıkarmak istiyorduk ancak seçimin akabinde grubumuz bu süreci işleteceğini söylüyorlar. Mecliste de çoğunluk sağlanarak kanuni düzenlemeyi sağlarız ve tek taraflı fesih hakkını getiririz” dedi.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]