SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜKODER Genel Başkanı Koçal, “Tüketiciler, bozulan kredi sicilleri için çözüm bekliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜKODER ( Tüketiciyi Koruma Derneği ) Genel Başkanı Aziz Koçal, yaptığı açıklama da;

“Tüketiciler, ödeyemedikleri tüketici kredileri ve kredi kartı borçları ve bozulan kredi sicilleri için çözüm bekliyor.

Kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu zamanında ödeyemediği için icralık olanların sayısı giderek artmakta olup,  son beş yıl içerisin de icraya verilen ve borcu halen devam eden vatandaş sayısı dört milyonu aşmıştır.   Vatandaşın bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 525 milyar liraya ulaşmış durumda, takibe alınan borç ise 22 milyara yaklaşmıştır.

 Bu yılın ilk yedi ayında yaklaşık 900 bin vatandaş tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu (ya da her ikisini birden) ödeyemediği için bankalar tarafından kara listeye alındı ve icra takibi başlatıldı.

Sürekli tüketime yönelik reklamlar ve tüketicinin gelirinin az olması, giderlerinin fazla olması nedeniyle aradaki açığı kapatmak için kredi kartına yüklenmesi, yada tüketici kredisi kullanması, gelir seviyesinin yükselmemesinden dolayı, kredi taksitlerini ve kredi kartı borçlarını ödeyemez duruma gelmeleri, tüketiciyi içinden çıkılmaz bir borç sarmalına sokmuştur.  Vatandaşlarımız icra uygulamaları ile karşı karşıya kalmış kredi sicilleri bozulmuştur.

Sonuç; albenili reklamlar ile pazarlanan tüketim çılgınlığı ve kredi pazarlamaları, dağılan aileler, bozulan sosyal yaşamlar, gittikçe yoksullaşan ve temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan tüketiciler, toplumun kanayan yarası haline dönüşmüştür.

Ekonominin canlanması için şirketlere tanınan imtiyazlar, sicil afları ve teşvikler ne yazık ki tüketicilere tanınmamaktadır. Oysa Anayasanın 172 maddesi devlete tüketicinin korunması ve kollanması görevini vermiştir.

Merkez bankası ve kamu bankalarının faiz indirimi sonrası bir çok vatandaşlarımızdan derneğimize gelen telefon ve e-mail yolu ile içine düştükleri bu duruma bir çözüm yolu ve ve sicil affı taleplerini bildirmektedirler.

Bilindiği üzere Bankalar; takibe düşen kredi ve kredi kartı borçlarını kısa süre sonra çok ucuz bir fiyata varlık şirketlerine satmaktadır. Ve bilançolarına zarar olarak kayıt etmektedirler.

Toplumsal bir yara haline gelen bu sorunun yetkililer tarafından çözüme kavuşturulması gerekmektir.  

Ödenemez duruma gelen kredi kartları ve tüketici kredilerinin ana paraları tüketicinin gelir düzeyine göre ödenebilecek taksitlere bölünerek, faiz ve diğer ferilerinin silinerek, taksitlendirilmesini sağlayacak düzenleme acilen hayata geçirilmelidir.   Aynı zamanda hiçbir kayıtlarda görünmeyecek şekilde vatandaşa sicil affı getirilerek, temiz bir sayfanın açılması da tüketicilerin acil ihtiyaçlar vukuunda kredi kullanmasını sağlayacaktır. Bu yolla bankalar varlık şirketlerine çok ucuza sattıkları kredi asıllarının geri dönüşünü sağlayacak, vatandaş ise varlık şirketlerinin baskısından kurtulmuş olacaktır. Bankaların ise bu yapılandırma için karşılık sorununun ise sadece bu uygulama ile ilgili sınırlı olmak üzere bir düzenleme yapılabilir.

Tüketicilerimize Tükenmeden tüketmek için, aşırı tüketimi körükleyen reklamlardan uzak durmalarını, bilinçli bir tüketici olarak, gelir ve gider dengelerini iyi kurmalarını, kredi kartlarını nakit para gibi görmemeleri, iş garantisi olmayan durumlarda kredi kullanmamalarını bir kez daha hatırlatırız” dedi.

İlgili Haberler

Ekonomi
28 Mart 2024
Nisan promosyonları gümbür gümbür geliyor! 29.000 TL promosyonla o banka şaşkına çevirdi

29 bin TL promosyon açıklayan bankanın ardından vatandaşlar şaşkına döndü. Nisan ayında güncel promosyonların daha da artması bekleniyor. İşte 2024 promosyon ödemelerine dair ayrıntılar… Yeni yılla birlikte tüm çalışanlar ile emeklilerin maaşlarına ciddi oranda zamlar gerçekleştirildi. Zamların ardından bankaların promosyonlarını yükseltmesi beklenirken bazıları pasif kaldı. Duruma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan el attı. Kamu bankalarıyla görüşmeler […]

Ekonomi
28 Mart 2024
Çocuğu olan annelere bedavadan destek! Bayram öncesi almayı unutmayın! 5.667 TL sınırı

Çocuğu olan anneler için devlet karşılıksız destek ödemesi yapıyor. Nakdi destekten yararlanmak için annelerin başvuru yapması gerekiyor. İşte çocuğu olan annelere devlet desteğinin detayları haberimizde… Enflasyon artışı her geçen gün yeni zamlara neden oluyor. Barınma, yakacak, gıda, giysi gibi ihtiyaçların yanı sıra insanların pek çok ihtiyacı bulunuyor. Maddi imkansızlıklar yaşayan ya da kazanılan tutarın haneye […]

Ekonomi
28 Mart 2024
Resmi açıklama: Emeklilere geriye dönük tarama! Bunu dikkate almayana kallavi ceza!

SGK resmi açıklama yaptı. O emeklilere geriye dönük tarama yapılacağı belirtildi. Emekli olurken bu detaya dikkat etmemiş vatandaşlara kallavi ceza kesilecek. İşte SGK’nın yaptığı açıklamaya dair detaylar… SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), resmi bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada ise emeklilik haklarını alan vatandaşlar ile hala çalışanlar için tarama başlatıldığı belirtildi. Bu doğrultuda belirtilen detayı dikkate almayanlara ise […]

Ekonomi
27 Mart 2024
Yarın herkes A101’de! Bayram alışverişi için DEV indirim başlıyor!

Yarın herkes A101 marketlerde bayram alışverişine akın edecek. Bayram alışverişinin yanı sıra fırsat ürünleri de en uygun fiyatlarla satışa sunuluyor. İşte A101 28 Mart 2024 aktüel katalog indirimleri… A101 marketleri her hafta olduğu gibi indirimli ürünlerini vatandaşlar için açıkladı. Yarından itibaren başlayacak A101 aktüel katalog indirimlerinde temel gıda ihtiyacından temizlik ürünlerine, mutfak gereçlerinden evin tüm […]