SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İSMAİL GASPIRALI’YI ANDIK

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik Ülkü ocakları, ‘İsmail Gaspıralı ve Kırım’ konulu bir konferans düzenledi. Pendik Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer Pendiklilere hitap etti.

Konferansa, Ülkü Ocakları İstanbul İl Başkanı Kazım Erdi Aktunç, Türk Eğitim Sen 6 nolu Şube Başkanı Sami Çelik, Türk Emekli Sen İstanbul Şube Başkanı Erol Güler, Pendik İsmail Gaspıralı Eğitim Derneği Başkanı Hakkı Karadaş ve Ülkü Ocakları mensupları katıldı.

Tüm şehitlerimiz adına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan programda: İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı Kazım Erdi Aktunç ve Pendik Ülkü Ocakları Başkanı Metehan Yurtbaş kısa birer konuşma yaptı.

Programda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Kırım Türk’ü Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, ”Dilde, Fikirde, İşte Birlik” şiarı ile Türk dünyasını bir çatı altında toplamaya çalışan Türk Düşünürü, Gazeteci, Eğitimci, Yayıncı, Fikir ve Mücadele adamı İsmail Gaspıralı’nın hayatından kesitler sundu. Kutluk Kaan Sümer, anlatımını kendi çektiği fotoğraflarla belgeleyip, somutlaştırarak anlatıma renk ve heyecan kattı.

İsmail Gaspıralı, 21 Mart 1851’de Kırım Bahçesaray’da dünyaya geldi. Bahçesaray’da okula başlayan Gaspıralı, Çarlık Rusya’sı Moskova Harp Okulu mezunudur. Ailesinden aldığı Türk Milliyetçiliği fikri ile büyüyen Gaspıralı’nın hedefi Türk devlet ve topluluklarının bir bayrak ve bir çatı altında toplanmasıdır. Bu amaçla; “Dilde, Fikirde ve İşte Bilik” şiarı siyasete atılır.

Hayatının Kırım ve Türk Dünyasına adayan İsmail Gaspıralı; bilgi ve görgüsü geliştirmek için; Paris’e, fikirlerini yaymak için; Türkistan ve Mısır’a, Türk ordusuna katılmak için de; İstanbul’a gider.

Türk dünyasını birleştirmenin ilk adımını “Dil birliğini” olduğunu söyleyen Gaspıralı, işe eğitim ile başladı. Bahçesaray’da Çedit okullarını açtı. Okuma ve yazmayı kolaylaştırmak ve Türk Dünyasındaki dil birliğini sağlamak için yeni bir alfabe geliştirdi. Kırım Bahçesaray’da kurduğu matbaada ile çocuk kitapları, kadın dergileri,  okul kitapları, roman, gazete ve fikri eserler bastı.

Türk’ün yaşadığı her ülkeye giden Tercüman gazetesi, Tonguç dergisi ve Molla Nasrettin adlı karikatür dergisi ile Türk Dünyasına seslenip; “Dilde, Fikirde ve İşte Bilik” olmanın gereklerini anlattı. Bu anlatım ile Türk Dünyasında yeni bir uyanış ve şahlanış hareketi başlattı.

Üç bin Çedit okulu ile Kırım’da birlik ve dirlik sağlayan Gaspıralı Türk Dünyasınca kabul edilmiş, fikirleri hala hayatta olan önemli bir fikir adamı, “Turan” ve “Türk Milliyetçiliği”nin fikir babasıdır. Gaspıralı’ya göre Türk Dünyası aynı dili konuşup yazarak bir biri ile kültür bağı kurmalı, bir biri ile alış veriş yaparak ticari birlik oluşturmalı, mutlu ve güçlü bir gelecek için bir biri ile dayanışmalıdır.

Türkiye’de de tanınan Ziya Gökalp, Zeki Velidi Togan, Yusuf Akçura, Sultan Galiyev, Mehmet Emin Resulzâde, Cengiz Aytmatov ve Atatürk Gaspıralı’dan etkilenmiş binlerce aksiyon ve fikir adamlarından sadece birkaçıdır.

Rus Carlığında subay, Fransızca ve Rusça öğretmeni ve belediye başkanlığı yapan Büyük Türk Düşünürü, Gazeteci, Eğitimci, Yayıncı, Fikir ve Mücadele adamı İsmail Gaspıralı, 24 Eylül 1914’te Bahçesaray’da öldü.

Eğitim, Dil, Edebiyat, Seyahat, Roman, Hikâye ve Fikri Eserleri olan İsmail Gaspıralı ”Dilde, Fikirde, İşte Birlik” sloganı ile tanın büyük bir Turancı ve Türk Milliyetçisidir.

Konuşmasında İsmail Gaspıralı’yı dualar ve minnet ile anan Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, Türk dünyasının bir araya gelmesini diledi.

Kırım Milli dansçısı Meryem Kadınova’nın Kırım dansından örnekler sunduğu konferans, plaket ve çiçek takdimi ile sona erdi.

MUSTAFA TELLİ

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Politika
02 Mayıs 2024
İYİ Parti’nin Yeni Genel İdare Kurulu Yarın İlk Toplantısını Gerçekleştirecek

İYİ Parti’de yeni başkan Müsavat Dervişoğlu liderliğinde ilk GİK toplantısı yarın yapılacak. İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda seçilen yeni Genel İdare Kurulu (GİK), Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu liderliğinde yarın ilk toplantısını yapacak. Toplantıda Başkanlık Divanı’nın oluşturulması bekleniyor. İYİ PARTİ GİK TOPLANTISI DETAYLARI İYİ Parti, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen 5. Olağanüstü Kurultayı’nın ardından yeni Genel İdare […]

Basında Kartal
02 Mayıs 2024
Kartal’ın cadde ve sokakları asfaltlanırken, kaldırımlar da yenileniyor

Kartal’da başlattığı altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarıyla yıllardır çözülemeyen sorunları çözen Kartal Belediyesi, ilçenin 20 mahallesinde tespit ettiği sorunlu cadde ve sokakları baştan sona yeniliyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Atalar Mahallesi Halitpaşa Caddesi’nde kaldırım yenileme çalışmalarını titizlikle gerçekleştirerek Kartal’ı güzelleştiriyor. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte çalışmalarına hız veren Kartal Belediyesi Fen […]

Genel
01 Mayıs 2024
Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak mı? Otopsi fotoğrafları çıkmıştı

Münevver Karabulut Cinayeti Soruşturmasında Yeni Gelişme: Cem Garipoğlu’nun Otopsi Raporu İncelendi. Münevver Karabulut cinayetinde yıllardır süregelen şüphelerin ardından Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri incelendi. Bilirkişi raporu beklenirken, aile ve kamuoyu bu soruşturmadan sonuç bekliyor. CEM GARİPOĞLU OLAYINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Münevver Karabulut cinayetinin ardından yıllar süren soruşturmanın son durumu […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartal’da Dadaşlardan Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ziyaret

Kartal’da bulunan Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı yönetimi yeniden Kartal Belediye başkanı seçilen Gökhan Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Öner Kalkan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Yüksel’e yeni dönem için başarı dileklerini ilettiler. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, makamında ağırladığı Erzurumlu Vakıf yöneticileriyle sohbet […]