SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

KARANLIK ODA

Yayınlanma:
ABONE OL

Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini kısmen ya da tamamen kaybedip, toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük ihtiyaçlarını karşılama güçlüğü olan kişiye engelli denir.

Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, “Dünya Engelliler Haftası” sebebiyle farklı bir etkinliğe imza attı. Etkinliğin adı: ”Karanlık Oda”

Bir dersliğin ışık alan tüm pencere ve kapı aralıklarını kapatarak elde edilen karanlık oda; görme engellilerin yaşadıkları zorlukları bizzat yaşamak ve onların çektiği sıkıntıları anlamak amacıyla hazırlanmış kapkaranlık bir oda. Tek bir ışığın olmadığı odada günlük hayatta ve hemen her yerde karşımıza çıkan irili ufaklı birkaç mizansen var.

İşte bu karanlık oda Kartal Kaymakamı Abdullah Demir, Kartal İlçe Milli eğitim Müdürü Harun Tüysüz, Kartal İlçe sağlık Müdür yardımcısı Mehmet Maltepe, Şube Müdürü Mehmet Metin Çark, çevre okul müdürleri, öğretmen ve öğrencilerin katıldığı bir tören ile açıldı. Açılışta Kartal Kaymakamı Abdullah Demir, Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yasin Irmak ve görme engelli memur Tamer Vural Kısa birer konuşma yaptı.

Yapılan konuşmalarda: “Kişi her hangi bir sebepten dolayı doğuştan ya da sonradan engelli olabilir. Engelli olmak suç değil, ayıp değil, günah değil, kusur değil. Bize düşen, onları olduğu gibi kabul etmek, onlara yardımcı olmak, onlar için hayatı kolaylaştırmak”, dediler.

Konuşma sonrası, ellerine beyaz bastonu alan grup, görme engelli memur Tamer Vural ile birlikte karanlık odaya girdi. Turu hiçbir engele çarpmadan, düşmeden kazasız belasız tamamlayan kaç kişi var bilmiyorum. Ancak bir yere çarpmamak, yanlış veya hatalı bir şey yapmamak için büyük bir gayret, olağan üstü bir çaba ve uzunca bir zaman gerektiğini söylemek abartı değil

50 metre kare alan içindeki 25 metrelik mesafeyi 20 dakikada almak, görme engellilerin çektiği çileyi bize ne güzel anlatıyor. Karanlık bir odadasınız, gözleriniz hiçbir şey görmüyor, elinizde beyaz bir sopa yürüyorsunuz. Önünüzde ağaç mı var, çukur mu var, karşıdan biri mi geliyor, geliyorsa hızla geliyor, ne yapacak, ya da size ne zaman çarpacak? Bilmiyorsunuz, bilmiyorsunuz ama yürümek zorundasınız.

Bir gözün bir başka gözü görmediği karanlık odada anlayabildiğim kadarı ile  yürüme parkuru boyunca dizilmiş sokak objesi olarak; elektrik direği, ağaç,  bank, köprü, trafik lambası, yürüyen ve duran adamlar, ev eşyası olarak; koltuk, sandalye, masa ve kapı var.

Her öğretmen, her öğrenci ve hatta her veli karanlık odaya girmeli, girip, görme, duyma, konuşma ya da bedensel engellilerin neler çektiğini bizzat yaşayarak anlamalı. Anlamalı ki: günlük hayatta ve yaptığı her işte kendisini bir engelli yerine koyup, engellileri sıkıntıya sokacak yanlışları yapmamalı. Yapanları uyarmalı. Zira engelliler de bizim gibi insan engellilerin de bizim gibi yaşamaya hakları var. Onlarda bizim gibi sevmek, sevilmek ve bir işi başarmış olmanın hazzını yaşamak istiyor.

Karanlık oda uygulamasıyla bize engellilerin çektiği zorlukları anlatıp, engellilere karşı biraz daha duyarlı olmamız gerektiğini, Türk’lüğün, İslam’ın ve insanlığın bunu emrettiğini söyleyen Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi okul Müdürü Yasin Irmak, görme engelli Tamer Vural, görevli öğretmen ve öğrencilere teşekkür ediyorum.

Kazanın, belanın, bilgisizliğin ya da ihmalin; kimden, nerede ve zaman geleceği belli olmayan günümüzde her birimiz bir engelli adayıyız. Engel olmayalım, engel olanları uyaralım ve engelleri ortadan kaldıralım

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler