SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Cevizli Tekel Dayanışması, “Hazineye devredilen Tekel arazisi halka açılmalıdır”

Yayınlanma:
ABONE OL

Şehir Üniversitesi tarafından yerleşke olarak kullanılırken Halk Bankası ile olan kredi konusu ve üniversite hakkında açılan davalar neticesinde maliye hazinesine devredilen Cevizli Tekel arazisinin halka açılması gerektiğini dile getiren Cevizli Tekel Dayanışma gurubu konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Cevizli Tekel Dayanışması, Cevizli Tekel’e ait 450 dönümlük Tekel arazisinin, Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı Şehir Üniversitesi’ne “bedelsiz” olarak devredilen ancak, TMMOB Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucu, Danıştay tarafından iptal edildikten sonra, yeniden maliye hazinesine kalan Tekel Fabrikası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Tekel Dayanışması adına açıklamayı okuyan TMMOB, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, “Bedelsiz devir”in iptalinin Cevizli Tekel Dayanışmasının mücadelesi sonucu olduğunu belirterek, Üniversite’nin 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulduğunu, 2 ay sonra da 21 Temmuz 2008 tarihinde de 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istediklerini, o tarihte alanın henüz maliye hazinesine devredilmediğini söyledi.

Köymen “2001 yılında özelleştirme  kapsamına alınan arsalarından Tekel’in Cevizli’de ki arsalarından 207 ve 237 numaralı parseller,  28 Kasım 2008 tarihinde “Tekel’in sözde vergi borcuna karşılık” Maliye Hazinesi’ne devredildi. Toplamda yaklaşık 315 bin m2 lik bu alanın Özelleştirme İdaresi kararıyla Maliye Hazinesi’ne devri, dönemin örgütlü sendikası Tek Gıda İş tarafından yargıya taşınmış ve devri işlemi iptal edilmişti.

Bu dava, özelleştirmeler nedeniyle işlerinden edilen Tekel çalışanlarının haklarıyla ilgili yapılan pazarlıklar yüzünden sendika tarafından geri çekilmiş, tarafı kalmayan dava devam etmemiş ve bahse konu parsellerin Maliye Hazinesi’ne devri gerçekleşmiştir.

Bu devirden sonra, 21 Nisan 2009 tarihinde 2.970.000 TL tahmini bedelle açılan irtifak hakkı ihalesini adrese teslim şeklinde tak katılımcı olan İstanbul Şehir Üniversitesi, 2972.000 TL’lik teklifiyle kazanmış ve alanın Üniversite olarak planlama çalışmalarına başlamıştır.” dedi.

MUHALEFET PARTİSİ’NİN AÇIKLAMASI TALİHSİZLİKTİR

TMMOB’be bağlı meslek odaları, bölgede yaşayanlar, Demokratik Kitle Örgütleri, Siyasi Partiler, mahalle örgütleri olarak “Cevizli Tekel Dayanışması”nı kurduklarını ve 2009 yılından beri Cevizli Tekel alanının halkın kullanımına açılması için mücadele ettiklerini söyleyen Köymen “Alanı bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, Kartal Belediye Başkanlığı tarafından defalarca talep edilmiş ve bu talep karşılık bulmamıştır. Ancak; son süreçte siyasi yol ayrımına giren taraflar, birbirlerini suçlarken süreçteki tüm hukuksuzluğu da gözler önüne sermiştir. Ayrıca devir iptalinin ardından muhalefet partisi tarafından Şehir Üniversitesi’ne yapılan ziyaretler ve “yazıktır günahtır” açıklamaları da büyük talihsizliktir.

Tahsis işlemleri sürecinde yapılan haksızlıklara ve hukuksuzluklara taraf olanlar, “TMMOB’nin açtığı kasıtlı dava” tanımlamalarıyla kendilerini aklayamazlar” dedi

Köymen “Taleplerimiz ve tarafımız o günden bugüne değişmedi.!

Cevizli Tekel kamusal alanı ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak, içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açılmalıdır.

Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.

Cevizli Tekel Alanı, Kamusal özelliği korunarak ve kamu yararına kullanılmak üzeri ilçe belediyesine devredilmelidir.

Bizim olan, bizden çalınanı geri istiyoruz!

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Admin See Full Bio