Kompresör tamiri, konusunu detaylandırmadan önce kompresörün çalışma prensibi ve işlevleri hakkında kısa bilgiler vermek gerekir. Kompresörler birbirinden farklı amaçlara yönelik olarak faaliyet gösteren işletmelerde hava veya diğer gazları atmosfer basıncından daha yüksek basınçlara sıkıştırabilmek amacına yönelik olarak kullanılan makinalardır. Bakım ve tamiratında oldukça itinalı bir çalışma gerektiren kompresörler, oldukça teferruatlı işlemler sonrasında tamiratı yapılabilen araçlardır. Tamiratı sırasında mümkün olabildiğince orijinal parçaların kullanılması, mümkün olmaması halinde ise orijinale en yakın malzemelerin seçilmesi aracın kullanım ömrü açısından oldukça önemlidir.
Gövde yapıları, işletim prensipleri ve gövde yapıları içerisinde yer alan parçalar bakımından araç motorlarını andıran kompresörlerde,
Kompresörlerde arıza oluşturan risk faktörleri arasında, üretimi yapılan fabrikalar tarafından belirlenen kullanım talimatlarına tam olarak uyulmaması veya çalıştırma sürelerinin aşılması sebebiyle verimliliğin düşmesine sebep olunarak arıza oluşumlarına zemin hazırlanmasıdır. Kompresörler bakımları ve arızaları mutlaka uzman serişler tarafından yapılması gereken makinalardır. Herhangi bir arıza durumunda yetkili servisler bilgilendirilmeli, herhangi bir müdahaleden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde kompresörün tamamen atıl hale gelmesi veya verimliliğinde büyük düşüşler yaşanması muhtemel olacaktır.
Kompresör Çeşitleri
Kompresör tamiriişletmede kullanılan kompresör çeşidine göre farklı müdahaleler gerektirebilmektedir. Elektrik motorunun tahrikiyle ve piston veya vida grubunun hareketlenmesiyle aksamları çalışarak hava üreten kompresörler,
Pistonlu Kompresör
Vidalı kompresörlere göre daha eski bir sistem olan pistonlu kompresörler, genellikler hava üretimine daha az ihtiyaç duyan düşük kapasiteli işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Sürekli ve yoğun kullanım gerektiren işletmeler tarafından tercih edilmemesinin sebebi ise, etkin bir soğutma sistemine sahip olmayışlarıdır. Kullanım sürelerinin aşılması halinde sıklıkla arıza oluşumlarına maruz kalarak işletme verimliliğinde düşüş yaşanmasına sebep olabilmektedir. Ancak düşük hava üretimi gerektiren yerlerde, kullanım talimatlarına uygun olarak çalıştırıldığında, ihtiyaçları karşılayabilecek bir cihazdır. Kompresörün kapasitesi işletmeler açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple kompresör tercihlerinde işletmelerde titiz bir keşif yapılarak gerekli kompresör tipinin belirlenmesi gerekir. Pistonlu kompresörler 25 litre ile 500 litre kapasite arasındaki ihtiyaçları karşılayabilecek düzeye sahip araçlardır.
Pistonlu Kompresör Arızalarının Tamiri
Pistonlu kompresörler genellikle kapasitesinin üzerinde çalıştırılması sebebine bağlı olarak arızalanmaktadır. Fazla çalışması ve etkin bir soğutma gücü olmaması sebebiyle genellikle önce sibopların aşırı ısınması ve oluşan ısının yağ seviyesini azaltması sonucunda segmanların aşınması arızaya sebep olur. Segmanlarda oluşan aşınma bazı hallerde silindirin çizilerek parçaların kopmasına, kopan parçaların da piston, biyel kollarına zarar vermesine sebep olabilmektedir. Çalışma sürelerinin aşılması halinde krank rulmanları bozulabilmekte, kırılan biyel kolu gövdenin çatlamasına, hatta kırılmasına sebep olabilmektedir.
Pistonlu kompresörlerin arıza yapmasına sebep olan faktörlerden biri de, cihaza uygun elektrik panosu veya motorun büyüklüğüne göre seçilerek kullanılması gereken manyetik şalter kullanılmamış olmasıdır. Bu sebeple pistonlu kompresör arızalarının önüne geçmek için kullanım sürelerinin aşılmaması ve elektrik donanımının standartlara uygun bir yapıda olmasıdır. Kullanılan kompresör motor gücü 5,5 kW altında ise termik manyetik şalter kullanılmalı, bu değerin üzerinde ise, yıldız üçgen pano kullanılmalıdır. Bu tür cihazların yağ seviyeleri sık sık kontrol edilmeli, hava tankı suyu belirlenmiş periyotlarda tahliye edilmelidir. Kompresör konusunda uzman servislerle çalışılması halinde tüm bakım ve tamirat gereksinimleri belirli bir düzen içerisinde gerçekleşmektedir.
Vidalı Kompresör
Kompresör tamiri konusunda bilgi ve yetki sahibi servisler, işletmelerde kullanılan her türlü kompresör ile ilgili bakım ve onarımı eksiksiz bir şekilde yapabilmektedir. Vidalı kompresörler, pistonlu kompresörlere oranla daha gelişmiş bir teknikle üretilmiş araçlardır. Piston yerine birbirine geçmiş rotor çifti kullanılarak basınçlı hava elde edilen bu tür kompresörlerin bakım saatleri, cihazın üretimini yapan firma tarafından belirlenmektedir. Bakımın hangi zamanda yapılacağı kompresörle birlikte işletmeye verilen kullanım kitapçıklarında belirtilmektedir.
Vidalı Kompresör Arızalarının Tamiri
Kompresör tamiri hangi tür kompresör kullanıldığına bakılmaksızın, mutlaka uzman servisler tarafından yapılmalı, parça değişimi gerektiğinde mutlaka orijinal veya en yakın parça kullanılmasına özen gösterilmelidir. Farklı sebeplere bağlı olarak oluşabilen vidalı kompresör arızaları genellikle, kompresörün faaliyeti esnasında durması ve yeniden çalışması şeklinde görülmektedir. Bir başka arıza ve tamir gerektiren durum ise, yağ tüketiminin kontrolünün sağlanmaması neticesinde oluşan arızalardır. Kompresörün devamlı yükte çalışması ve boşta çalışarak yüke geçmemesi gibi sorunlar da kompresörün arıza yapmasına ve tamirini gerekli kılan bir durumdur.
Arıza durumlarında en yakın kompresör arıza servisiyle bağlantı kurularak oluşan sorunların giderilmesi sağlanmalıdır. Kompresör servisleri tarafından yapılacak olan ölçümler ve bu ölçümler sonrasında elde edilen sonuçların analiz edilmesi sonrasında parça değişimleri yapılmak suretiyle arıza giderilmektedir. Kompresör arıza oluşumları sonrası irtibata geçilecek olan servislerin sektörde tecrübesi ve bilgi birikiminden emin olunmalıdır. Çünkü tamir sonrası ortaya çıkacak sonuç, işletmenin verimliliğini etkileyecektir. Bu sebeple servisin işinin ehli firmalar tarafından seçilmesi, arıza tespiti sonrası değişen parçaların orijinalliğinden emin olunması gereklidir.
Kompresör Tamirinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Kompresör tamiri, sürekli ve düzenli bir şekilde çalışmak zorunda olan işletmeler açısından hayati öneme sahiptir. Bu sebeple olası arıza hallerinde ne yapılması gerektiği hususunda bilgi sahibi olunmalıdır. İşletmeler kompresör arızaları oluştuğunda yağ değişimleri veya filtre değişimleri, hava filtresi değişimi, panel filtre gibi bazı bakımları bireysel olarak yapmakta, ardından arızanın daha da derinleşmesine sebep olunmaktadır. Her ne kadar basit müdahaleler olsa da, meydana gelebilecek her türlü arıza ve bakım ihtiyacının bilgili kişilerce yapılması sağlanmalıdır.
Kompresör bakımı ve tamiratı ile ilgili ihtiyaç oluşması halinde işletmelerin kolay ulaşılabilir ve ihtiyaçları zaman geçirmeden karşılayabilecek servislere yönelmeleri gereklidir. Çünkü kompresörün çalışmadığı her saat, işletme verimliliğine olumsuz etki edecektir. Kompresör servisi tercihlerinde göz önünde bulundurulması gereken bir başka husus da, firmanın yeterliliği konusunda şüpheye yer vermeyecek referansların olup olmadığının kontrol edilmesidir. Böylece yapılacak bakım ve onarımların daha güvenli bir şekilde sonlanıp sonlanmayacağına dair endişeler ortadan kalkacaktır. Yapılan bakım sonrasında servis tarafından önerilen uygulama ve talimatlar düzenli ve eksiksiz bir şekilde yerine getirilmeli, tamir sonrasında oluşması muhtemel tüm aksamalar anında servise bildirilmelidir.
Kompresör Tamiri Yapılırken Parça Değişimi
Kompresör tamiri, alanında uzman servisler tarafından yapıldığında hem zaman olarak hem de ekonomik olarak önemli avantajlar elde edilmektedir. Kompresör parçaları değişimi gerektirmeyen arızalarda gerekli onarımlar yapılarak, kompresörün işleyişi normal düzeyde sağlanabilmektedir. Kompresörler her biri düzenli ve sorunsuz çalışması gereken parçalardan oluşur. Herhangi birinin aşınması veya hasar görmesi halinde sistemi tamamlayan diğer parçaların da zarar görmesi kaçınılmazdır.
Tüm bu olası sorunlarda yapılması gereken, en kısa süre içerisinde profesyonel tamir ve bakım servisiyle irtibata geçerek oluşan sorunların bir an önce giderilmesidir. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan arızalar gerekli parça değişimleri veya onarımlar sonrası giderilmekte, kompresörün yeniden beklentileri karşılar şekilde aktive edilmesi mümkün olabilmektedir. Bakım tarihlerine riayet edildiği ve düzenli şekilde yapıldığı takdirde kompresörlerin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde çalışması mümkün olabilmektedir.
İstanbul’da Kompresör Servis Hizmeti Verdiğimiz İlçeler
Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Beykoz, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu.
İlgili Haberler
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
ESENLER FİLM FESTİVALİ KISA FİLM YAPIM DESTEK JÜRİSİ BELLİ OLDU!
Kartallı Çocuklara Maker Atölyeleri Başladı
Elektrikli Araçlara Kiosk Modeli Şarj İstasyonu
İstanbul’un Simgelerinden Çamlıca Kulesi Gazetecilere Ev Sahipliği Yaptı…
Çocuklar, Siber Güvenlik ve Aile İçi İletişim