SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Yayınlanma:
ABONE OL

Günlük yaşamın karmaşası içinde belki de insanların en ihtiyaç duyduğu şeylerden biri iyi bir psikolog bulmak. İnsanlar içlerinde biriktirdiği sıkıntıları paylaşacak ve bu konuda kendisine yol gösterecek birini seçme konusunda zaman zaman zorlanabilmektedir. Biz de hazırladığımız bu yazı ile “psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabına değineceğiz.

Psikolog seçimi yaparken kulaktan dolma bilgilerden ziyade daha spesifik noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte seçiminizi gerçekleştirirken göz önünde bulundurmanız gerekenler;

1. Alanında profesyonel biri olmalı

4 yıllık bir psikoloji eğitimi sonunda herkes bu konuda teoride çok başarılı bir noktaya gelebilir ancak önemli olan uygulama esnasında bu kişinin profesyonelliğini koruması ve size bir arkadaştan çok daha başarılı bir şekilde sorunlarınıza nasıl yaklaşacağınız konusunda tavsiyelerde bulunmasıdır. Bu nedenle araştırmalarınızı yaparken karşınıza çıkan psikologların profesyonellik konusunda ne kadar başarılı olduklarına dikkat etmelisiniz. Bu kişilerin alanla ilgili aldığı teorik ve uygulamalı eğitimlerin neler olduğunu ve bu eğitimleri belgelendirebilmesini de göz önünde bulundurmalısınız.

2. Ücret

Her hizmette olduğu gibi alacağınız terapi ya da danışmanlık hizmeti için de bir ücret ödemeniz gerekiyor. Özellikle bu konuda ücret ödemek insanları sorunlarını çözme konusunda motive ettiğinden daha önemli olmaktadır. Ancak psikolog seçiminde ödeme gücünüzün yeteceği bir ücretin belirlenmesi önemli olmaktadır. Eğer çok yüksek ücretle çalışan bir psikolog tercih ederseniz bu durumda bütçenizi sarsmaması için seans aralarını çok uzatabilirsiniz. Bu da sürecin ağır ilerlemesine ve verimsiz geçmesine neden olabilir.

3. Sınırları koruyabilen bir psikolog

Psikolog seçerken dikkat edilecekler arasında sınırları korumayı başarabilmek de önemli noktalardan biridir. Eğer bir psikolog danışanı ile arasındaki danışan-danışman ilişkisini koruyabilirse gerçekleştirilen seansların başarıya ulaşma ihtimali artacaktır. Bu olmazsa danışma süreci zedelenebilir ve aradaki ilişki duygusal bir bağa ya da normal bir arkadaşlık ilişkisine dönüşebilir.

4. Uzmanlık alanı

Psikologlar zamanla çok daha fazla karşılaştığı bazı problemlerde ve konularda uzmanlık kazanmakta (örneğin çocuklar ve çocukların uzmanı pedagoglar) ve bu konularda daha başarılı olabilmektedir. Siz de araştırmanızı yaparken probleminizi gözden geçirerek bu konu ile ilgili daha fazla çalışma yapmış ve tecrübeli bir psikolog seçimi yaparak sorununuzun çözüme kavuşma ihtimalini arttırabilirsiniz.  

5. Psikoloğun tercih ettiği yöntem ve teknik

Psikolojide birçok yöntem ve teknik uygulanmaktadır. Her psikolog zamanla uygulayacağı yöntem ve teknikler konusunda uzmanlaşır ve danışma veya terapi seanslarında bunları uygular. Eğer gideceğiniz psikoloğun uygulayacağı yöntem ve teknikler konusunda bilinçli olursanız bu sürece olumlu etki yapacaktır.

6. Mesafe

Probleminizin çözümü için elbette çok uzun mesafeler gitmeye razı olabilirsiniz ancak genelde seansların haftada bir olduğunu ve şehir içindeki karmaşa ve trafiğin de yoğun olduğunu göz önünde bulundurunca mümkünse siz yakın ve ulaşım konusunda problem yaşamayacağınız bir noktada bulunan bir psikolog seçmeniz mantıklı olabilir.

7. Etik ilkelere özen

Terapist seçiminde dikkat edilecekler arasında uzman olarak başvurulan kişinin etik ilkelere ne kadar bağlı kaldığı da çok önemlidir. Bunu hem daha önce uzmandan destek almış kişilerin yorumlarından hem de ilk seansta gözlemleyebilirsiniz. Psikolog gizlilik, dürüstlük, saygı gibi etik ilkelere uyduğu takdirde sürecin başarıya ulaşma şansı artmaktadır.

Eğer psikolog seçimi konusunda yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek tercihinizi yaparsanız probleminize yardımcı olacak ve size yol gösterecek doğru psikoloğu bulmanız çok daha kolay olacaktır.

İlgili Haberler