SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Yayınlanma:
ABONE OL

Günlük yaşamın karmaşası içinde belki de insanların en ihtiyaç duyduğu şeylerden biri iyi bir psikolog bulmak. İnsanlar içlerinde biriktirdiği sıkıntıları paylaşacak ve bu konuda kendisine yol gösterecek birini seçme konusunda zaman zaman zorlanabilmektedir. Biz de hazırladığımız bu yazı ile “psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun cevabına değineceğiz.

Psikolog seçimi yaparken kulaktan dolma bilgilerden ziyade daha spesifik noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte seçiminizi gerçekleştirirken göz önünde bulundurmanız gerekenler;

1. Alanında profesyonel biri olmalı

4 yıllık bir psikoloji eğitimi sonunda herkes bu konuda teoride çok başarılı bir noktaya gelebilir ancak önemli olan uygulama esnasında bu kişinin profesyonelliğini koruması ve size bir arkadaştan çok daha başarılı bir şekilde sorunlarınıza nasıl yaklaşacağınız konusunda tavsiyelerde bulunmasıdır. Bu nedenle araştırmalarınızı yaparken karşınıza çıkan psikologların profesyonellik konusunda ne kadar başarılı olduklarına dikkat etmelisiniz. Bu kişilerin alanla ilgili aldığı teorik ve uygulamalı eğitimlerin neler olduğunu ve bu eğitimleri belgelendirebilmesini de göz önünde bulundurmalısınız.

2. Ücret

Her hizmette olduğu gibi alacağınız terapi ya da danışmanlık hizmeti için de bir ücret ödemeniz gerekiyor. Özellikle bu konuda ücret ödemek insanları sorunlarını çözme konusunda motive ettiğinden daha önemli olmaktadır. Ancak psikolog seçiminde ödeme gücünüzün yeteceği bir ücretin belirlenmesi önemli olmaktadır. Eğer çok yüksek ücretle çalışan bir psikolog tercih ederseniz bu durumda bütçenizi sarsmaması için seans aralarını çok uzatabilirsiniz. Bu da sürecin ağır ilerlemesine ve verimsiz geçmesine neden olabilir.

3. Sınırları koruyabilen bir psikolog

Psikolog seçerken dikkat edilecekler arasında sınırları korumayı başarabilmek de önemli noktalardan biridir. Eğer bir psikolog danışanı ile arasındaki danışan-danışman ilişkisini koruyabilirse gerçekleştirilen seansların başarıya ulaşma ihtimali artacaktır. Bu olmazsa danışma süreci zedelenebilir ve aradaki ilişki duygusal bir bağa ya da normal bir arkadaşlık ilişkisine dönüşebilir.

4. Uzmanlık alanı

Psikologlar zamanla çok daha fazla karşılaştığı bazı problemlerde ve konularda uzmanlık kazanmakta (örneğin çocuklar ve çocukların uzmanı pedagoglar) ve bu konularda daha başarılı olabilmektedir. Siz de araştırmanızı yaparken probleminizi gözden geçirerek bu konu ile ilgili daha fazla çalışma yapmış ve tecrübeli bir psikolog seçimi yaparak sorununuzun çözüme kavuşma ihtimalini arttırabilirsiniz.  

5. Psikoloğun tercih ettiği yöntem ve teknik

Psikolojide birçok yöntem ve teknik uygulanmaktadır. Her psikolog zamanla uygulayacağı yöntem ve teknikler konusunda uzmanlaşır ve danışma veya terapi seanslarında bunları uygular. Eğer gideceğiniz psikoloğun uygulayacağı yöntem ve teknikler konusunda bilinçli olursanız bu sürece olumlu etki yapacaktır.

6. Mesafe

Probleminizin çözümü için elbette çok uzun mesafeler gitmeye razı olabilirsiniz ancak genelde seansların haftada bir olduğunu ve şehir içindeki karmaşa ve trafiğin de yoğun olduğunu göz önünde bulundurunca mümkünse siz yakın ve ulaşım konusunda problem yaşamayacağınız bir noktada bulunan bir psikolog seçmeniz mantıklı olabilir.

7. Etik ilkelere özen

Terapist seçiminde dikkat edilecekler arasında uzman olarak başvurulan kişinin etik ilkelere ne kadar bağlı kaldığı da çok önemlidir. Bunu hem daha önce uzmandan destek almış kişilerin yorumlarından hem de ilk seansta gözlemleyebilirsiniz. Psikolog gizlilik, dürüstlük, saygı gibi etik ilkelere uyduğu takdirde sürecin başarıya ulaşma şansı artmaktadır.

Eğer psikolog seçimi konusunda yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek tercihinizi yaparsanız probleminize yardımcı olacak ve size yol gösterecek doğru psikoloğu bulmanız çok daha kolay olacaktır.

İlgili Haberler

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Sağlık
24 Mart 2024
Ağız bakım rutininize dil temizlemeyi de ekleyin

Dil temizlemenin faydalarını daha önce duymuş muydunuz? İşte detaylar… Her sabah dil temizlemek, ağız ve diş sağlığı için önemli bir adımdır ve birçok fayda sağlar. Bu basit ama etkili alışkanlık, genel sağlığı destekleyen çeşitli yollarla katkıda bulunur: Ağız Kokusunu Azaltır Dil üzerinde biriken bakteriler, ölü hücreler ve yiyecek artıkları kötü nefese neden olabilir. Düzenli dil […]