SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

RAMAZAN DAVULCUSU NUH AMCA

Yayınlanma:
ABONE OL

Korona virüsünün tüm dünyayı etkisi altına aldığı bu gün, camilerde toplu ibadet yasak, teravi namazları yok, iftar çadırları kapalı, komşuya gitmek tehlikeli, sokağa çıkmak kısıtlı. Ya dünkü ramazanlar?  İp cambazının, ortaoyununun olduğu dünkü ramazanlar bugünden daha güzel, daha coşkulu ve daha anlamlıydı. Bu anlama farklı bir zenginlik katan da RAHMETLİ NUH AMCA’ydı.

Pendik tarihinin sayfaları arasında binlerce isim var. Kimi parası, kimi makamı, kimi  ilmi, kimi yaptığı hayır, kimi güler yüzü ile tanınır.

Nuh peygamber ve Nuh tufanını hepimiz biliriz. Hz. Nuh, Hz. Adem’den sonra ikinci babamız, Nuh Tufanı‘da tüm inananların yeniden refaha kavuştuğu büyük bir imtihandır. Biz, Nuh Peygamberi kitaplardan okuduk, Nuh Amcayı ise bizzat görüp, kendisi ile çay İçtik, yemek yiyip, sohbet ettik.  

Besmeleyle çıktım yola, Selam verdim sağa sola,

A benim ağalarım, Ramazanınız mübarek ola.

Lale Sokak, tren yolunu Pendik Çarşı Camine bağlar. Sokak üzerindeki kapalı otoparkın olduğu yer bir zamanlar tavuk pazarıydı. Pendik ve çevre il ve ilçelerden, gelen köylüler; bu pazarda kümes hayvanlarından horoz ve tavuk, davarlardan koyun ve keçin, süs hayvanlarımızdan güvercin, isteke ve saka satardı.  Pazarın ön cephesinde sıra sıra yumurta sepetleri, orta sırada kafesler içinde tavuklar en arkada da hindi ve koyunlar yer alırdı.

Pazarın sol köşesindeki küçük tahta kulübede, tavuk ve koyunların kesimi yapılırdı. Ark sinemamsının bulunduğu yer odun pazarıydı. Pendikli bu pazardan aldığı odunla ısınırdı. Pendikli kirli ve çevre düşmanı kömürü kullanmaz, hep odununu tercih ederdi.

O yıllar Pendik Pazarı, pazar günleri kurulur. Pazar, Papatya olarak bilinen Dere Sokaktan Vişne Sokağa kadar uzanırdı. Bu kadar büyük, önemli ve işlek pazarın şüphesiz ki en renkli ismi Ramazan Davulcumuz Hamal Nuh’tu. Asıl adı Nuh Kabalı olan, Nuh Amca, Sinop Boyabatlıdır. 1914 yılında Boyabat’ta dünyaya gelen Nuh Amca, 1951 yılında Pendik’e geldi.

1950 li yıllarda Pendik 10 bin kişilik küçük bir kasaba, nüfus merkezde, dere tepe ise bomboş. Pendik E5 kavşağında (Şaban’ın köprüsünde) Boyabat Otobüsünden elinde bir tahta bavul, bir yatak ve bir yorgan ile inen Nuh Kabalı, sağ elini kaşının üzerine koyup, etrafa bir göz atar. İndiği iki şeritli Ankara asfaltı (D 100 Karayolu) ucu bucağı olmayan uçsuz bucaksız devasa bir yol, yolun aşağısı deniz, yukarısı tepelere kadar ağaç dolu. Bir yanda zeytinlikler, öbür yanda üzüm bağları.

Balkan savaşı, birinci Dünya savaşı, Kurtuluş savaşı ve İkinci dünya savaşı gibi dört büyük savaşı görmüş, duymuş, acısını yaşayıp, çilesini çekmiş, yokluk ve kıtlık günlerinin çocuğu Nuh Amca; 155 boyunda, 45 kilo ağırlığında ya var ya yok.

Tarlada çalışırken ayakkabı köselesi gibi yanmış yanık teni, tırpan sallarken nasırlaşmış parmakları, beslenememekten kaburgaları sayılacak kadar zayıf bedeni ve içeri çökmüş yanaklarıyla yokluk ve yoksulluk günlerinin Anadolu çocuğu. Nuh Amca’nın cebinde bir adres… Nuh’un planı,  bir köylüsü ile buluşup Pendik’te yerleşmektir.

1951 yılında Pendik Dört yol arasında çalışan araba mı var? Var. Var dediysek Abdurrahman Abinin üç tekerlekli sepetli motoru, bir kapısı kapandığında diğer kapısı açılan Yoğurtçunun kamyoneti ve köyler arası sebze meyve taşıyan at arabaları.

1950-60 Demokrat Partili Menderes’li yıllardır. Savaşlar bitmiş, ülkede büyük bir imar ve kalkınma hareketi vardır. Türk olmakla gurur duyup, İslam’ı hassasiyetleri olan Boyabatlılar Menderesçidir. Nuh Amca’da Boyabatlı olduğuna göre Nuh’ta koyu bir Demokrat Partili ve Menderesçidir. Menderes ülkeyi kalkındıracak, Nuh’da kalkınan ülkedeki kendine düşen ekmeği alacaktır.

 Eş dost, hısım, akraba derken E-5 kenarında bu günkü itfaiyenin yanında (Zümrüt caddesi üzerinde) küçük bir ev bulup, yerleşir. Nuh Amca başını sokacak küçük bir ev buldu. Buldu da ne yiyecek? Hemen yanı başındaki bakkala gider. Bakkal Muhtar Hüsmen Çınar, ikişer kilo un, şeker, yağ ve makarna ile birer kilo çay,  peynir ve zeytini bir fileye koyup, uzatarak;  “Bu gün pazar, tavuk pazarı var, odun pazarı var, meyve sebze pazarı var, git bir bak” değince kendisini pazarda bulur.

Hatice Hanım, tavuk pazarından iki tavuk almış, tavukları evine götürecek birisini aramaktadır. Gözüne Nuh ilişir. Nuh’un zayıf bir bedeni, gülen bir yüzü vardır. Ay yüzlü adama yaklaşan Hatice Hanım, “Amca bu tavukları bizim eve götürmeme yardım eder misin” diye sorar. Bu Nuh Amca’nın ilk işidir.

Hemen bir küfe alıp sırtına takan Nuh, nerede bir iş bulursa orada çalışır. Kışın odun yazın sebze taşıyan Nuh öylesine güzel bir insandır ki: taşıdığı odunları bile sever. Odunu küfeye koyuşu, küfeden çıkarıp, odunluğa istifli bize hep Derviş Yunus’u hatırlatır.

Güzel düşünen, güzel konuşan nezaket ve letafet sahibi, Nuh Amca Allah dostu, gönül adamıdır. Yalanı dolanı bilmez, çiçeği böceği sever. Allah’ın emri değip, önüne her gelene selam verip, hal hatır sorar.

Ramazan Davulcusu Ramazan günlerinin sembollü, bu sembolün de en renkli siması Nuh Amca’dır. Nuh Amca, elinde küçük bir davul, Pendik sokaklarında maniler söyleyerek kaç tur attı bilmiyoruz ama her evin kapısının önünde, evin ışığı yanana kadar davul çalan Nuh Amca’yı çok iyi biliyor, güler yüzünü, tatlı dilini dün gibi hatırlıyoruz.

Yeni Cami direk ister, Söylemeye yürek ister

Benim Karnım toktur ama Arkadaşım börek ister

Nuh amca için Çalışmak ibadet, alın teri hak, yapılan her işte kutsaldır. Nerede iş bulursa orada çalışır. Bu işlerden biri de meyvalı sebze satma işidir. Küçük küfesine koyduğu sebze ve meyveleri kapı kapı dolaşarak, satıp Pendikli kadınlara çok önemli bir hizmet sunar. Nuh’un üzümleri Dolayoba üzümü yapıncak, elmaları Yalova elmasıdır.

Nuh Amca, çocukları çok severdi. Zayıf bedeni yorulduğunda bir köşeye oturup dinlenen Nuh Amca’nın en büyük eğlencesi çocuklardı.  Bu günkü Kuşlu parkta (Tören Alanı) oturup, cebinden çıkardığı leblebiyi çocuklarla paylaşmak, çocuklarla gülüp oynamak Nuh Amcanın, en büyük eğlencesiydi.

Kezban Hanım ile evlenip dört çocuk büyüten Nuh Amca 1996 yılında aramızdan ayrıldı. Gazipaşa Caddesi üzerindeki kuruyemiş ve şekerleme dükkânımızda kendisi ile oturup, sohbet ettiğim, çay içtiğim, yemek yediğim Nuh Amca’yı öylesine özledim ki?

Bir gün Pendik sokaklarının birinde; 155 boyunda, 45 kilo ağırlığında, sırtında küfe, başında kasket bulunan nezaket ve letafet sahibi, insan sevgisi ile dolu, şen şakrak, güler yüzlü bir Allah dostu görürseniz o’na sım sıkı sarılın. O Pendiklinin sevgilisi, Ramazan Davulcumuz, Hamal Nuh’tur.

Nuh Amca, Nuh Baba, Nuh Dede kabrin nur ile dolsun. Mekânın cennet olsun,

Ben Mustafa Telli ve Pendikli seni unutmadı, unutmayacak 

Ne uyursun uyursun, uykunda ne bulursun

Kalk da bir çay demle, sahura hayrın dokunsun.

MUSTAFA TELLİ

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Basında Kartal
18 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri mahallelerde

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen etkinlikler Uğur Mumcu ve Soğanlık Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliklerle başladı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Gölge Oyunu, Orta Oyunu, yarışma ve semazen gösterisi gerçekleştirilen etkinliklere özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Patlamış mısır ve pamuk şeker ikramının da yer aldığı etkinliklere küçükler kadar büyükler de […]

Genel
17 Mart 2024
30’lu Yumurta ve 5 Litre Ayçiçek Yağı Fiyatları Düştü! Çılgın İndirim Kaçmaz

Türkiye’nin en büyük market zincirlerinden Migros’ta 30’lu yumurta ve 5 litre ayçiçek yağı fiyatlarına indirim geldi. Migros’un sadece 2 gün sürecek bu kampanyası kaçmaz. Migros Market kampanyaları ile tüketicilerin dikkatini çekmeye hesaplı fiyatları ile de Uğrak yeri olmaya devam ediyor. Ramazan ayının başından bu yana peş peşe indirim kampanyaları ile gündeme gelen ünlü marketler zincirinde […]

Genel
17 Mart 2024
Emeklilik Yolunda Büyük Fırsat: Primsiz Emeklilik İmkanı

Türkiye’de erken emeklilik hayali Kuran Milyonlarca kişi var. Bazı özel durumu olanlar için SGK tarafından primsiz emeklilik fırsatı sunuluyor. Peki kimler primsiz emekli olabilir? Erken emeklilik, SSK ve bağ-kur fark etmez çalışma hayatının içinde olan her birey için çok önemli. Daha erken yaşta emekli olmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen koşulları ve yeni […]

Genel
17 Mart 2024
İstanbul’da Trajik Kaza: Kuryenin Ailesi Adalet Peşinde

İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden motokuriyenin Ailesi Adalet istiyor. İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen ve bir motokuryenin hayatını kaybettiği kaza sonrası aile adalet arayışına girdi. Otomobil sürücüsünün serbest bırakılmasına tepki gösteren aile, adalet çağrısında bulundu. KAZA ANI VE SONRASINDA YAŞANANLAR Beşiktaş’ta, motokurye Anıl Abdullah Gül’ün (27) yaşamını yitirdiği kaza, Çırağan Caddesi’nde 9 Mart […]