SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

HİLELİ ÜRÜNLERE SON

Yayınlanma:
ABONE OL

Sokrates M.Ö. 4. yüzyılda Atina’da matematik, geometri, astronomi ve politika dersleri vermiş bir yunan filozofudur. Sokrates felsefesi iki temele oturur. Bir: Erdem bir bilgidir. İki: Kimse bilerek kötülük yapmaz.

Sosyal medya da bir haber gördüm. Yayınlanan haber şöyle: “YENİ LİSTE AÇIKLANDI. İŞTE HİLELİ ÜRÜNLER” başlığı altında Tarım ve Orman Bakanlığı 69 firmaya ait 136 üründe sahtecilik belirledi. Firmalar internet sitesinde ilan edildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada: taklit, tağşiş veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen 69 firmaya ait 136 parti ürün bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.”

Ürettiği üründe hile yapana caza var mı? Dana etine tavuk eti, tereyağına patates, yoğurda jelatin, zeytinyağına çiçek yağı katan fabrika sahibine ceza var mı?
Kullanım tarihi geçmiş sucuğu yeni etiket ile yeniden paketleyen, fabrika sahibine ceza var mı? Yasak olduğu halde at eti, eşek eti, domuz eti kullanana, ürettiği üründe tarım ilacı çıkana ceza var mı?

Sahtecilik yapan firmanın sahibine, müdürüne, kontrol ve gıda mühendisine ceza var mı? Var ama caydırıcı değil, değil ki hilenin önüne geçilemiyor. Binlerce dürüst işletmeci ve 80 milyon vatandaş üç beş hilekâr yüzünden mağdur oluyor.

Bir adam, Sokrates’e: “Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun?” deyince Sokrates: “Bir dakika, bana bir şey söylemeden seni Üçlü Filtre Testinden geçirmek istiyorum.” Der.

“Birinci filtre Gerçeklik Filtresi: Bana söyleyeceğin şeyin doğru olduğuna, gerçek olduğundan emin misin?” “Hayır” dedi adam, “Aslında bunu sadece duydum ve…” “Tamam” dedi Sokrates; “Öyleyse, sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun.

İkinci filtre İyilik Filtresi: Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey, iyi bir şey mi?” “Hayır, tam tersi” dedi adam. “Öyleyse” diye devam etti Sokrates; “Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Öyle mi? “Evet” dedi adam.
Gelelim üçüncü filtre, Yararlılık Filtresine: Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı?” “Hayır, yaramaz.” dedi adam. Sokrates: “Bana söyleyeceğin doğru değil, iyi değil ve işe yaramaz ise bana niye söylüyorsun?”

Şimdi de ben soruyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı sahtecilik yapan 69 firma ve 136 ürününün adını, açıkladığı doğru mu? Doğru. İyi bir şey mi? Evet İyi bir şey. Bana faydası var mı? Yok. Çünkü bu ülkede 83 milyon kişi yaşıyor ve bu 83 milyonun %99’u Tarım ve Orman Bakanlığının sayfasına bakmaz. Baksa da: markete girip, her ürünü tek tek kontrol edemez, etse de hileyi hurdayı bilemez.

Tarım ve Orman bakanlığının hileli ürünleri açıklaması elek ile su taşımaya benziyor. Oysa Bakanlık 69 firmaya yüklü bir para cezası verse, yetkilileri hapse atsa, ürünü imha etse bu iş kökünden çözülür.

Bakanlık dürüst firma sahiplerine ve vatandaşa sahip çıkmak için hileli ürün üretimini durdurmalıdır.

Topu vatandaşa atmak çözüm değildir.

Mustafa Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Ekonomi
30 Nisan 2024
Çalışma Meclisi’nde asgari ücret! Zam yoksa destek var! Asgari ücretlilere sosyal destek ne kadar olacak?

Çalışma Meclisi’nde asgari ücret görüşüldü. Temmuz ayında zam yapılmayacak açıklamasından sonra gündeme “Asgari ücret desteği” geldi. İşte 2024 asgari ücret desteğine dair detaylar… 7 milyonu aşkın vatandaş asgari ücretle ya da asgari ücrete bağlı belirlenen maaşlarla çalışıyor. Milyonlarca vatandaş için Ocak – Haziran enflasyon farkının yansıtılmayacağı açıklaması hüsrana uğrattı. Ocak 2024’te asgari ücretin 17 bin […]

Ekonomi
30 Nisan 2024
SGK’dan uyarı: Bu şartı yerine getirmeyenin emekliliği yandı!

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) vatandaşlara uyarıda bulundu. Belirtilen şartı yerine getirmeyenlerin emekliliği onaylanmayacak. İşte kontrol edilmesi gereken emeklilik şartının ayrıntıları… Ülkemizde çalışan vatandaşlar ile yurt dışında çalışarak emeklilik almak isteyen vatandaşlar için belirli yasal şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan açıklanan şartlara dair SGK Uzmanı Özgür Erdursun detayları ele aldı. Vatandaşların emeklilik için yerine […]

Ekonomi
30 Nisan 2024
Tazminat ve bedelli askerlik bekleyen dikkat: Ödemelere bu kadar zam geliyor!

Tazminat ve bedelli askerlik bekleyen dikkat: Ödemelere bu kadar zam geliyor!! Kıdem tazminatı almayı bekleyenler ve bedelli askerliğe gitmeyi düşünenleri ilgilendiren detaylar paylaşıldı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücretlerine zam geleceği açıklandı. İşte 2024’te kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücretlerine zammın ayrıntıları… Türkiye’deki kamu çalışanları için Temmuz 2024 zammı gerçekleştirilecek. Memur ve memur emeklisi zammına […]

Ekonomi
30 Nisan 2024
Sosyal yardımlara başvurular artıyor! En az destek 9.000 TL’ye zamlanıyor!

Sosyal yardımlara başvurular artıyor! En az destek 9.000 TL’ye zamlanıyor! Sosyal yardım ödemelerine başvurular her geçen gün artıyor. En az destek miktarı 9 bin TL’ye yükseliyor. İşte sosyal yardım ödemelerine zammın ayrıntıları haberimizde… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan vatandaşlara sağlanan sosyal yardımlar her sene gerçekleştirilen maaş zamlarıyla birlikte yükseltiliyor. Birçok kesim için nakdi sosyal yardım […]