SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MASTERBATCH TÜRLERİ NELERDİR?

Yayınlanma:
ABONE OL

Polimer sektöründe ana plastik malzemeye katılmak üzere hazırlanan konsantre ürünlere masterbatch adı verilir. Plastik işleme sırasında, ürün özelliklerine göre beklentiler doğrultusunda değiştirilebilir. Uygulamanın özelliklerine bağlı olarak bazen kozmetik görüntü elde etmek, bazen de yanmazlık ya da termal özellikler geliştirmek için masterbatch gerekli olabilir.

Masterbatch Türleri

Masterbatch türleri 3 ana grupta ifade edilir:

1. Renk masterbatchleri

2. Dolgu masterbatchleri

3. Katkı masterbatchleri

Renk masterbatchleri

Yapılarında yüksek seviyede pigment ve katkı içeren granüllere denilir. Sonraki süreçlerde örneğin, film, elyaf, enjeksiyon gibi süreçlerde ana hammaddeye belli oranda katılmak suretiyle renk elde etmek için kullanılan masterbatch grubudur.

Renk masterbatchleri temelde iki aşamalı olarak üretilir. Önce tek bir pigmentin kullanıldığı mono denilen üretim gerçekleştirilir. Daha sonra monolar ile belirli bir formüle uygun oranlarda ayrı bir karışım ve süreç gerçekleştirilir.

Renk masterbatchlerinin çok iyi dağılabilme, güçlü renk şiddeti, migrasyon yapmama, zehirli olmama, yüksek ısı stabilitesi ve çarpılma yapmaması gibi özellikleri vardır.

Dolgu masterbatchleri

İçerisinde %50 ve üzerinde dolgu maddesi bulunan masterbatchlerdir. Genellikle dolgu maddelerinin kullanımı ile hammadde maliyetinin düşürülmesi amaçlanır. Bazı durumlarda ise stifliği artırmak ve çekme oranını düşürmek için de kullanılır. Dolgu amacıyla ülkemizde en fazla kullanılan talk ve kalsittir.

Dolgu masterbatchleri, tanecik boyutu ve yüzey özellikleri bakımından en fazla film sektöründe kullanılır. Özellikle karışım esnasında polimer matriks içinde dağılım ve tutunmayı artırmak adına kaplı türleri tercih edilir.

Katkı Masterbatchleri

Katkı masterbatchleri, yapılarında %10 ile %60 arasında katkı barındıran masterbatch grubudur. Plastik malzemelerin işlenmeleri ya da işleme sonralarında, kullanım koşulları nedeniyle oluşacak zararlı etkileri gidermek ve plastiğin zayıf yönlerini pekiştirmek amacıyla kullanılırlar.

Katkılar genelde toz formunda oldukları için, granül şekilde hammadde kullanılan film, enjeksiyon, boru ve profil ekstrüzyonu süreçlerinde toz katkıların kullanımı zordur. Hazırlanan katkı masterbatchleri sayesinde, bu zorluk ortadan kalka ve işletme için çok daha hızlı bir üretim imkanı sağlanır.

 En yaygın olarak kullanılan katkı masterbatchleri şunlardır:

– Antistatikmasterbatchleri

– Antiblokmasterbatchleri

– Antifogmasterbatchleri

– Antioksidantmasterbatchleri

– UV masterbatchler

– FR masterbatchler

– Slip masterbatchler

İlgili Haberler

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Basında Kartal
18 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri mahallelerde

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen etkinlikler Uğur Mumcu ve Soğanlık Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliklerle başladı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Gölge Oyunu, Orta Oyunu, yarışma ve semazen gösterisi gerçekleştirilen etkinliklere özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Patlamış mısır ve pamuk şeker ikramının da yer aldığı etkinliklere küçükler kadar büyükler de […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]

Basında Kartal
10 Mart 2024
Kartal’da Toplu Açılış Törenine CHP Genel Başkanı Özgür Özel’de Katıldı

Kartal Belediyesi’nin en önemli yatırımlarından olan Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu, Mustafa Necati Destek Eğitim Kursu ve Venüs Gezegen Kafe’nin açılışı, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımı ile gerçekleştirildi. Açılışta konuşan CHP Genel Başkanı, “Bugün buraya hem bir borcu ödemek üzere, hem bir davete icabet etmek üzere, hem de bir teşekkür etmek üzere […]