SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Mutlaka Bilinmesi Gereken Karton Bardak İmalat Bilgileri

Yayınlanma:
ABONE OL

Bugün gündelik hayat içerisinde kullan at özelliği ile birlikte ofisler, evler, organizasyonlar veya açık alanlarda en sık kullanılan servis ürünleri arasında karton bardak yer almaktadır. Bu ürün çoğu zaman kullanıcılar tarafından pek fazla önemsenmese de farklı özelliklere sahiptir ve imalat açısından da birçok önemli noktaya dikkat edilerek üretim yapılır. 

Gerek üreticiler gerekse kullanıcılar açısından bu noktada farkındalık elde edilmesi için belirli imalat bilgilerini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekecektir. Örneğin, kağıt bardak imalatının nasıl yapıldığı konusunda bazı bilgilere sahip olmak, hem kullanıcı hem üretici açısından avantaj oluşturacaktır. 

Karton Bardak Üretimi Nasıl Yapılır?

Hangi noktada olursa olsun kullanım için belirli ücretler ödediğiniz kağıt bardaklar, imalat açısından profesyonel bir sektör oluşturmuştur. Sektör içerisinde nitelikli üretim makinelerinin kullanılması ile birlikte 5 aşamada üretim sağlanır. Bu üretimde gösterilen özen, bardağın kalitesinde de önemli bir unsur sağlamaktadır. 

Üretim aşamalarına bakıldığında ilk aşamayı bardağın tema tasarımının yapılması oluşturur. Tasarımın yapılması için bardakta OZ adı verilen ve 29,57 mililitre değer oluşturan bir ölçü kullanılır. Yani öncelikle bardağın ölçü birimi belirlenir ve sonrasında boyutlarına göre üzerinde logo, renk tasarımı veya yazı tasarımı yapılır. Yapılan bu tasarıma göre baskı kalıbı üretimi gerçekleştirilerek, tasarım kalıpları üzerinde hazır hale getirilir. 

Tasarım ve kalıplar hazırlandıktan sonra üçüncü aşamaya geçildiğinde, baskı gerçekleştirilen bobin kesimleri sağlanır ve bu kesim kalıpları sayesinde de baskı makinesinde birebir uyumlu şekilde malzeme kesimleri gerçekleştirilir. Kesimleri yapılan bardaklar, makine içerisinde şekillendirilerek kağıt bardak şekillendirme işlemi yapılır ve fire vermeden kaliteli makineler ile bardak üretimleri tamamlanır. Elbetteki son aşamada bardakların ambalajlanarak tüketiciye sunulması yer almaktadır. 

Karton Bardak İmalatındaki Önemli Bilgiler

Önemli bilgiler incelendiğinde karton bardak imalatı için bazı kısaltmaların ve teknik terimlerin yer aldığı görülebilir. Örneğin malzeme açısından “PE kağıt” adı verilen bir malzeme kullanılır ve buradaki kısaltma “polietilen film” anlamına gelmektedir. Eğer PE tek taraflı ise kağıdın sadece bir yüzünde film kaplaması yapılmıştır. Eğer PE çift taraflı ise her iki yüzünde de film kaplaması yani pürüzsüz bir yüzey elde edilmiştir. 

Kullanılan kağıdın ağırlığına bakıldığında ise ortalama olarak karton 1 metrekare olacak şekilde 180 gram ağırlık oluşturur ve bu ölçü birimi 180 gsm olarak adlandırılır. Kaplama ağırlığına bakıldığında ise 1 metrekarelik kaplamada genellikle 10-20 gsm arasında bir ağırlık ortaya çıkar. Bu noktada tek taraflı polietilen film kaplaması yapılmış kağıdın ağırlığı için ham karton ve kaplama ağırlığının toplanması yeterlidir. Çift taraflı kaplama yapılmış kartonda ise kaplama ağırlığı, ham karton ağırlığı ve dış kaplama ağırlığı birleştirilerek sonuç elde edilir. 

Karton Bardak İle İlgili Püf Noktaları

Kullanım alanlarına uygun bir şekilde ısı geçirgenliği, ağırlık ve kalite açısından kağıt bardaklarda tek taraflı kaplama yapılmış veya çift taraflı kaplama yapılmış ürünler seçilebilir. OZ ölçüsü bakımından kağıt bardaklarda 4-7-8-12-14-16 OZ ölçü aralıklarında seçim yapılabilir. Kullanım alanı açısından düşünüldüğünde sıcak içecekler için kahve ve çay bardağı tercih edilebilir. Genellikle sıcak içeceklerdetek taraflı veya çift taraflı kaplama yapılmış bardak seçilebilir. Soğuk içeceklerde ise dondurma bardağı ve kola bardağı olarak genellikle çift taraflı kaplama yapılmış ürünler tercih edilir. 

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Sürecinde QUA Granite Gücü!

Üstün desen ve renk teknolojisiyle doğanın tüm canlılığını mekanlara taşıyan, Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticisi QUA Granite, her zevke ve ihtiyaca hitap eden geniş ürün yelpazesinde yer alan teknik granit serileri ile kentsel dönüşüm projelerine QUA imzası atmaya devam ediyor. Adımlarını hızlandırarak, her geçen gün daha büyük hedeflere ulaşma çabasını sürdüren QUA Granite, doğallık […]

Basında Kartal
18 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Ramazan Etkinlikleri mahallelerde

Kartal Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen etkinlikler Uğur Mumcu ve Soğanlık Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliklerle başladı. Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında Gölge Oyunu, Orta Oyunu, yarışma ve semazen gösterisi gerçekleştirilen etkinliklere özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi. Patlamış mısır ve pamuk şeker ikramının da yer aldığı etkinliklere küçükler kadar büyükler de […]