Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak olan sınıfının en yüksek yerlilik ve millilik oranına sahip Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’nın teslim töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla yarın öğleden sonra Tuzla’da gerçekleşecek. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile kendi sınıfında bir ilk olan projede şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.
Savunma sanayiinde millileşme çalışmalarına hız veren Türk Silahlı Kuvvetleri, Kaptanoğlu Grubu’na ait Desan Tersanesi’nde üretilen kendi sınıfının en yüksek yerlilik ve millik oranına sahip 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu ile gücüne güç katmaya devam ediyor.
İlk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’ndan ilki 1 ay 13 gün, ikincisi ise 4 ay 13 gün önce, 23 Ağustos Pazar günü öğleden sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı resmi tören ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek. Yüzde 71’lik yerlilik oranı ile kendi sınıfında bir ilk olan projenin tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla’nın en büyük tersanelerinden Desan’ın önderliğinde yürütülen projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, yüzde 100 yerli üretildi. Ayrıca böyle bir şaft ve pervane ilk kez Türk Loydu tarafından sertifikalandırıldı.
“Bu Gurur Hepimizin, Bu Gurur Türkiye’nin”
Projenin Türk savunma sanayii için önemine dikkat çeken Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, detaylarailişkinşu bilgileri paylaştı: “Desan olarak 116 yıldır denizcilik sektöründe hem tersane, hem taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında birçok önemli projede yer aldık. Ancak bu projemiz diğerlerinden çok farklı anlamlar taşıyor. Ülkemizin ve savunma sanayimizin gücüne güç katacak bu özel proje ile yerli ve milli sanayimizin gücünü tüm dünyaya göstermiş olduk. Türk mühendislerimiz ve yerli firmalarımızla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gurur duyulacak bir projeye imza attık. Desan Ailesi olarak kendi alanında en yüksek yerlilik oranına sahip bu projede yer almamızı sağlayan ve her daim yerli ve milli sanayiden taraf olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mıza, Savunma Sanayii Başkanlığı’mıza, Türk mühendislerimize ve iş ortaklarımıza teşekkürü bir borç bilir, şükranlarımı sunarım. Türk denizciliği adına önemli bir eser olan bu proje ile neleri başarabileceğimizi bir kez daha gözler önüne serdik. Bu gurur hepimizin, bu gurur Türkiye’nin.” açıklamalarında bulundu.
Basınç Odaları Türk Mühendisleri ve Yerli Firmalar Tarafından Tasarlandı
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’nın her birinin içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde tasarlanan modern ve donanımlı basınç odaları da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Proje; Türk askeri denizcilik projeleri arasında, tüm gemilerin aynı anda tamamlanarak teslim edildiği ilk proje olarak da kayıtlara geçmiş oldu. Tarihe geçen projenin şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.
Botlar Hangi Görevlerde Kullanılacak?
Türkiye’nin en köklü tersanelerinden olan Desan Tersanesi’nde üretile Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, olası kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alacak.
Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelinin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde de kullanılacak.
DESAN TERSANESİ HAKKINDA
Türkiye’nin en modern tersanelerinden biri olan Desan Tersanesi, İstanbul Tuzla’da 6 dönümü kapalı olmak üzere 60 dönümlük bir alana kurulmuştur. 4 adet 75 tonluk, 2 adet de 20 tonluk vinç ile toplamda 340 tonluk kaldırma gücü kapasitesine sahip olan Desan Tersanesi, bu alanda Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde ilk sırada yer almaktadır. Nakliye gemilerinin üretiminde ve onarımında dünyaca ünlü şirketlerin çözüm ortağı olan Desan Tersanesi, askeri amaçlı gemilerin yapım ve yenileme işlemlerinde de hizmet vermektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarını üreten Desan, NATO askeri gemilerinin üretim ve renovasyonunu yapabilmek için gereken sertifikaya sahiptir.
Desan Tersanesi bir Kaptanoğlu Grup kuruluşudur.
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı