Boğazın İncileri Tarihi Ahşap Camiler Birbiri Ardınca Yanıyor! Kalıcı Çözüm ne olmalıdır
Tarihi yapılar konusunda tecrübeli Mimar Mehmet Osmanlıoğlu Vaniköy Camii yanarak kül oldu, buna kalıcı bir çözüm üretilmelidir!” dedi.
Osmanlıoğlu, “Ülkemizde çıkan yangınların %32 si, camilerde %50 si elektrik kaynaklıdır…
Ahşap camilerin elektrik tesisatı sıva üstü borular içinden yapılmaktadır.
Tesisatın emniyetli olması için;
1.Binanın aydınlatma, İklimlendirme, yerden ısıtma ve diğer ihtiyaçları tam olarak hesaplanarak ona göre kurulu güç oluşturulmalı,
2.Kolay tutuşmayan kablo ve armatürler kullanılmalı,
3.Ana pano ve ara panolar kolay tutuşmayan özellikle seçilmeli, bina içinde estetiği bozmayan ve risk oluşturmayan yere konumlandırılmalıdır.
4. Bu konuda yetkili olan kültür bakanlığı, enerji bakanlığı, vakıflar genel müdürlüğü ve belediyelerin koordinasyonu sağlanarak ahşap camilerin gözümüz gibi muhafaza edilmelidir…
5-Tesisattaki kablolar halogen free ve mümkünse alev iletmez özellikte olmalıdır. Tüm eski camilerin de kablolarının bu şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. 6-Camilere mutlak surette yıldırımdan korunma tesisatı yapılmalıdır.
7-Cami içinde patlayıcı gaz olan bölümlerde exproof tesisat yapılmalıdır.
8-Cami içi panolarda kaçak akım röleleri, ana girişte yangın koruma rölesi konulmalıdır.
9-Cami ana panosuna A.G. Prafudr eklenmelidir. 10-Cami içinde normal yükseklikteki mahallerde optik yangın dedektörleri, yüksek mahallerde ise beam dedektörler ile yangının algılanması sağlanmalıdır. 11-Diyanette kurulacak merkezi bir teknik birimde tüm camilerde yangın ihbar santralleri, kamera sistemleri ve ana panolarda enerji analizörleri izlenmelidir.
12. Mevcut ahşap camiler kolay tutuşmayan, yanmayı geciktirici özel ahşap boyası ile boyanarak müdahale için gerekli zaman kazanılmalıdır.
13. Envanterdeki mevcut ahsap camilerin 30 gün içinde halihazır durum tespitleri yapılmalı, ıslah, ihya ve müdahale programı hazırlanmalıdır.
(Diyanetin bu tespit konusunda yeterli ekibi yoksa, gönüllü olarak bir ekip teşekkül edilerek destek verebiliriz)
Ahşap ya da kâgir (taş ya da mermerden inşa edilmiş) tarihi camilerde;
1.Elektrik,
2.Doğalgaz,
3.Yıldırım etkilerinden muhafaza etmesi maksadıyla gerekli tüm tedbirler alınmalıdır!
4.Bina mimarisiyle örtüşmeyen uyumsuz tesisat armatürleri ve cihazlar asla konulmamalıdır.
5. Tarihi camilerin bitişiğinde muhdes (sonradan eklenen) binalar yıkılarak çevresi açılmalı, çevre binalardan gelebilecek yangın ve sair tehlikelere önceden alınan tedbirlerle mani olunmalıdır.(Üsküdar Belediyesi’nin yapmış olduğu Üsküdar Meydanı Selman Ağa Camiî çevresindeki düzenleme buna güzel bir örnektir)
6.Bu tür tarihi binaların tesisatı yapılırken taşıyıcı ve estetik açıdan zarar görmemesi için aynı hassasiyetle projelendirilmeli, uygulama bu alanda tecrübeli bir mimar ya da restoratörün nezaretinde yapılmalıdır.
7.Tarihî camilerin restorasyon, bakım ve onarım işleriyle, işleten kamu kurumları mevcut haliyle birbirinden bağımsız ve bihaberdirler. Bu konuda vakıflar genel müdürlüğü, diyanet ve kültür bakanlığı nezdinde ortak bir kurul oluşturularak sürekli koordinasyon sağlanmalı, acil durumlarda müdahalede geç kalınmamalıdır.
8. özetle tarihi eserlerimiz bürokrasiden kaynaklanacak gecikmelere kurban edilmemelidir.
İlgili Haberler
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Montaj Başvuruları Erişime Açıldı!
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı