SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

ALLAH BİR” Hasan Ali Yücel’den (1)

Yayınlanma:
ABONE OL
ALLAH BİR” Hasan Ali Yücel’den (1)

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Unutulmaya mahkûm olan eseriyle, yaşarken kendisinin susturduğu, iç Hasan Ali, öldükten sonra “Allah Bir” şiir kitabı için, bir baskı yeterli görülür ve oğlu Can Yücel rahatsız olsa gerek bu seferde oğlu tarafından susturulur.

Kitabın önsözünden kısa notlar…

“Kendinin eksik, kusurlu ve sonunda ölecek bir varlık olduğunu bulan ve bilen kim vardır ki, eksiksizi, kusursuzu, ölümsüzü aramasın”.

“Bu arayış, hikmettir, felsefedir ve dindir”

“Henüz ona iman etmeyenler vardır, iman edenlere gülerler. ona inandığını sanıpta, ne kendilerini onda, ne onu kendilerinde göremeyenler çoktur. Mümin görünüp, aslında imana erişememişlerin bu hali, inkâr edipte inanmadığı şeyi bulmuş olduklarından habersizlerin istikbaline benzer. Biri aydınlıkta gezer kör, öbürü karanlıkta aradığına dokunup da, ne olduğu farkedemeyen şaşkın gibidir. Oysa Allah’a gerçek iman, gören gözlerle aydınlıkta onun varlığına ermektir. Ona kendini vermektir. Ondan hakikatler demektir. Gölgeleri onda eritmektir. Hakka erenler böyle kişilerdir işte!”

” Bizi bu kullarından eyle Ya Rabbi! “

” Meçhullerin karanlığına cesaretle yürüyenlere birgün hak doğar. Ümidimiz bu olsun! Hakkın girdiği yerde batıl duramaz. Tesellimiz bu olsun! Hakta birlik vardır, batılda çokluk”.

“Sağır ve dilsiz olmayan vicdan, her zaman der”

“Allah’a inan”

“Bizi bu sesi duyanlardan eyle Yarabbi! (3)

Orhantepe, 15 Ekim 1954

Kitabın önsözünden kısa notlarda böyle diyor içindeki susturduğu iç Hasan Ali. Şanssızlığı yaşadığı devrin inancına ters. Müslüman bir cemiyette yaşasaydı, İkbal hırsı onu bu denli düşürmeyebilirdi. Ne yazık ki inancıyla Hacı Bayramı Veli’ye değil, hırsları onu Çankaya’ya sürükler… Karşı koyamaz.

Yazar Hasan Ali’yi en çok düşündüren, ihtiyarlatan, tadına bile varamadığı Hürriyet. Esirdir, bir kölenin durumundan daha bedbahttır, ruhunu kendisi zincirlemiş ve o büyük hasret dile gelmiş satırlarda.

Sözü kendisine bırakalım ve itiraflarını dinleyelim.

“Bir insan kendi tekliği içinde nasıl hür olabilir, başka bir deyişle ferd kendini ne zaman hür hissedebilir”.

“İnsan düşünen ve duyan, duyup düşündüklerini yapan, bir mahluk olduğuna göre, onun fikri ile arasındaki uygunluğa  bakmalıdır. Ancak düşündüğü şekilde hareket eden insan hürdür. Hiçbir riyakar, hiçbir yalancı hür olamaz. Kafası ile yüreğindeki niyetleri, dilinden başka şekilde ve mahiyette çıkardıkça, bu iç-dış uygunsuzluğunun, öyle rahatsız edici tesiri altında kalması lazım gelir ki, böylesi o uymazlığın belli olmaması için, türlü hesaplar, türlü tertipler, türlü manevralar yapmak zoruna düşer. İhtirasının, menfaatinin, gizlenmiş isteklerinin esiridir. Nasıl hür olabilir? Hür olmanın şartı bu sebebledir ki samimiliktir. Kalbinde sekiz on tilkiyi bir arada dolaştıranlar, onların kuyruklarını birbirine dokundurtmamak için az mı gayret sarfına mecbur olurlar? “

Evet Hasan Ali’nin itirafları bitmiyor, çok ama çok zor bir durumda aciz , zavallı. İçi dışı bir olmayan aynayı kendine tutmuş, kendi esaretinin bedeli olarak hürriyetini teslim etmiş, susmuş ama kitabına dökmüş içini biçare aramış hazin telkinlerle” Kurtuldum” demiş esaretten, dinliyelim.

Kurtuldum, evet kesildi bağlar

Daldım denize kopunca ağlar

Kalbimde sükun, huzura vardım

Zulmet bitiverdi, nura vardım

Erdim tevhide, ben gönülden

Hamd olsun, hür bir insanım ben

İkbalimmiş gözümde perde

Bir başka esince serde

Düştüm de uyandım, uykulardan

Sıyrıldım, o sahte kaygulardan

Oldum, yücelikten öyle azad

Etmem o zamanı ben şimdi yad

Hiç kalmadı yükselişte meylim

Alçakta duran her işte meylim

Bıktım kula kulluk eylemekten

Her hırsı çıkarmışım yürekten

Bağsız kişiyim bağımsız oldum

Hürriyeti ben bu yolda buldum (5)

Kurtuldum derken bile yok ise hay yazık efsus!

Devam edecek

Lütfiye Çanacık

Eskişehir Han

author avatar
Lütfiye Çanacık
Lütfiye Çanacık lutfiyecanacik598@gmail.com31.10.1973 İstanbul Kadıköy doğumluyum. Aslen Eskişehir Han'lıyım. Lakin doğma büyüme hep Kartal ilçesinde ikamet ettik. Babam Kartal Belediyesi, annem Tekel Cevizli Sigara Fabrikasından emekli.

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]