SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İnşaat sektörü yılı pozitif tarafta kapattı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan “Hazır Beton Endeksi” 2020 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Aralık ayında tüm endekslerde geçen yıla kıyasla olumlu bir tablonun söz konusu olduğuna dikkat çeken Rapor, faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren başlayan rüzgârın inşaat sektörü açısından hâlen dinmemiş olduğunu ve sektörün yılı pozitif tarafta kapattığını ortaya koydu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektöründeki ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır. İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan en önemli göstergelerden biridir.

THBB, her ay merakla beklenen Hazır Beton Endeksi’nin 2020 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren toplamda yedi aydır inşaat faaliyetlerindeki yukarı yönlü hareket devam etmektedir. Faaliyet Endeksi’nin en yüksek endeks değeri olarak yılı kapattığı görülmektedir. Beklenti Endeksi, kasım ve aralık aylarındaki yükselişle birlikte yılı pozitif tarafta kapatmıştır. Güven Endeksi yılın tamamında yalnızca haziran ayında eşik değeri aşmış olmasına karşın, yılın sonuna doğru yükselişe geçmiştir.

Hazır Beton Endeksi Aralık Ayı Raporu’ndaki bütün endekslerde geçen yıla kıyasla olumlu bir tablo söz konusudur. Güven Endeksi hâlen negatif tarafta olmasına rağmen önceki yıla kıyasla en fazla yükselen endeks olarak görünmektedir. Faaliyet Endeksi aralık ayında, hem önceki yıla kıyasla artış göstermiş, hem de en yüksek endeks olarak yılı kapatmıştır.

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Temmuz-ağustos-eylül döneminde, yani 3. çeyrekte ekonominin toparlanmasına imkân tanıyan düşük faiz öncesinde 8 çeyrek daralan inşaat sektörü %6,4 büyümüştür. 2008 küresel krizinde dahi 7 çeyrek daraldıktan sonra %8 büyüyen inşaat sektörünün 8 çeyrek üst üste daralma göstermesi dikkat çekicidir.” dedi. İnşaat dışında herhangi bir sektörün 8 çeyrek yani 2 yıl boyunca negatif büyüme göstermediğine dikkat çeken Yavuz Işık, “Bunun anlamı, inşaat ve ona girdi veren imalat sektörleri için yalnızca 2020 yılı değil aynı zamanda 2019 da oldukça zor bir yıl olmuştur.” diye konuştu.

Faiz indirimleri ile birlikte normalleşme adımlarının hızlandığı haziran ayından itibaren başlayan rüzgârın inşaat sektörü açısından hâlen dinmemiş olduğunu ifade eden Yavuz Işık, “Bu durum sektörün yelkenlerini şişirmesine imkân tanımaktadır Yılın son çeyreğinde bu etkinin azalmış olduğu görülmekle birlikte inşaat yılı pozitif tarafta kapatmıştır.” diye ekledi.

İlgili Haberler

Ekonomi
25 Nisan 2024
Milyonlara şok açıklama: Enflasyon farkı asgari ücretliye yansıyacak mı? Emekli zammı ne kadar?

16 milyon emekli vatandaşa sansasyon yaratan açıklama yapıldı. Asgari ücretliye enflasyon farkının yansıtılması, Temmuz 2024 emekli maaş zammında gelişmeye dair detaylar haberimizde… 4A, 4B ve 4C’li emekliler için yapılacak Temmuz 2024 zammına dair ülkemizdeki açıklamalar can sıkmıştı. Yapılan son açıklamalar emekliye zam olmayacağı yönündeyken son konuşulanlar şok etti. Emekli maaş zammına ilişkin yaptığı açıklama milyonlarca […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Öğrenci destekleri yatıyor: 5.000 TL başvuranlara tek seferlik ödenecek!

Öğrenci destekleri yatıyor: 5.000 TL başvuranlara tek seferlik ödenecek! Öğrencilere yönelik destekler hesaplara yatıyor. 5 bin TL destek başvuran öğrencilere tek seferlik ödenecek. İşte öğrencilere tek seferlik 5 bin TL devlet desteği detayları haberimizde… Ülkemizde eğitim gören milyonlarca öğrenci için devletten birçok destek sağlanıyor. Çeşitli alanlardaki eğitim destekleri anaokulu çağından doktora öğrencilerine kadar farklı miktarlarda […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
BİM 3 Mayıs’ta indirim çılgınlığını başlattı! BİM Mayıs ayı kataloğu bomba gibi geliyor

BİM 3 Mayıs 2024 aktüel katalog yayınlandı. Mayıs 2024 indirimlerini zirvede başlatan BİM bomba gibi indirimlerle vatandaşları buluşturuyor. İşte 3 Mayıs 2024 BİM aktüel katalog indirimleri detayları… BİM Marketler her hafta yayınladığı aktüel katalog ile A’dan Z’ye her ürüne vatandaşların uygun fiyatlarla ulaşmasını sağlıyor. Mayıs 2024’ün ilk indirimlerini açıklayan BİM, vatandaşların birçok ihtiyacında en uygun […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Asgari ücretlilere çözüm! Yeni destekle zam gibi iyileştirme sağlanacak

Ülkemizdeki milyonlarca asgari ücretli için Temmuz 2024’te ikinci bir zam gelmeyeceği açıklanmıştı. Vatandaşlara çözüm yeni destekle geliyor. İşte asgari ücretlilere ikinci maaş zammı gibi iyileştirme detayları… Ülkemizde milyonlarca vatandaş asgari ücretle çalışırken milyonlarca vatandaşın da asgari ücrete bağlı olarak zammı gerçekleştiriliyor. Temmuz 2024’te asgari ücrete ikinci zam beklenirken milyonlarca vatandaş son açıklamalarla büyük hayal kırıklığına […]