SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Sözleşmeli sorununa bir an önce çare bulunsun!

Yayınlanma:
ABONE OL
Sözleşmeli sorununa bir an önce çare bulunsun!

Diyanet Hak ve Adalet Sen Genel Başkanı İbrahim Kaya, sözleşmeli personelin sorunlarına bir an önce çare bulunmasını istedi.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B statüsünde süresiz sözleşmeli personel pozisyonunda yaklaşık 500 bin çalışan bulunduğunu, bunların aileleriyle birlikte 1 milyona yakın mağdur insan topluluğu oluşturduğuna dikkat çeken Kaya, bu kadar çok aileyi ilgilendiren ve artık toplumsal bir sorun haline gelen sözleşmeli çalışanlar konusunun gündemden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sözleşmeli personelin 2011 ve 2013 yıllarında kadroya alındığını ancak 2021 yılına gelindiğinde kadro beklentisi içinde olan sözleşmelilerin bu beklentilerinin gerçekleşmediği gibi aile bütünlüğünün bozulması gibi ciddi sonuçlarla da karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Kaya,  2017 yılında 4+2, daha sonra da bunun 3+1 olarak düzenlenmesiyle sözleşmeli çalışanların biraz olsun umutlandığını fakat söz konusu sistemin kamu da çalışan tüm sözleşmelileri kapsamaması nedeniyle hüsrana ve büyük bir hayal kırıklığına neden olarak, sözleşmeli çalışanlar açısından “ayrımcılık” olarak değerlendirildiğine dikkat çekti. Kamu da süresiz sözleşmeli olarak çalışanların, son düzenlemenin kapsamı dışında kalanlar olduğuna vurgu yapan Kaya,  burada dikkat çeken asıl sorunun ise aynı iş yerinde aynı işi yapanlar arasında ortaya çıkan sosyal, özlük ve mali haklardaki ayrışmanın olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

Kanun koyucu bir düzenleme yaparken tarafların mağdur edilmemesini dikkate almak zorundadır. Sözleşmeli çalışanın bir kısmını kadroya alıp bir kısmını kadro dışı bırakmak, getirilen 3+1 sistemiyle sosyal, ekonomik, özlük vs. hakların uygulamada yeni hoşnutsuzluğa neden olması, aile bütünlüğünü sağlayamaması vb. gibi olumsuzlukların ayrımcılığa neden olması vicdanen kabul edilemez! 3+1 sisteminin uygulandığı Bakanlıklarda aynı unvanla, aynı iş yerinde aynı işi yapan iki kişiden birine 3 yıl sonra kadro verirken, diğerini süresiz sözleşmeli olarak çalıştırmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Kaldı ki insan hakları bağlamında da vicdanları yaralayan bir durum söz konusudur. Aile bütünlüğünü sağlayamaması nedeniyle çocuklar anne-baba sevgisinden mahrum kalıyorlar. Bunun, çocukların ruhi ve bedeni gelişimlerini olumsuz etkileyeceği, psikolojik olarak yıpratacağı dikkate alınmalıdır.

Yetkili sendikaların, diğer sendikaların görüş ve önerilerini alarak, onlarında katılımının sağlanacağı bir komisyon/heyet oluşturularak, sözleşmeli çalışanların sosyal, ekonomik ve özlük sorunlarını iktidar yetkilileriyle görüşerek bu sorunun çözümüne eğilmeleri zorunludur. Sendikacılık sayı çoğunluğunun verdiği rehavetle, kibirle yapılmaz. Sorunları tespit ve çözülmesi için mücadele etmekle yapılır.”

İlgili Haberler