Erzurumlular’ın gönüllerinde taht kurmuş iki şahsiyet. Meşhur palavraları kitap haline getirilmiş, TV’de Türkiye programı ile onu canlandıran kişinin yeşil ceket, yeşil takkesiyle yüzlerimizde tebessüm konduran, fıkraları ile dilden dile dolaşan, sadece Erzurum’un değil, fıkraları ile Karadeniz’li Temeli coşup dalgalandıran, ülkemin sınırlarını aşan Teyo Pehlivan.
Erzurum’un yurduma kattığı fevkalade kişilik. Teravih namazında erken secdeye giden kadınlara “karılar bundan sonra benle yatıp benimle kalkacaksınız” diyen, hazır cevaplılığı ile yegane şahsiyet Erzurum’lu Naim Hoca.
“Erzurumda askere gidip çavuş olmayan kolay kolay evlenemez.”
VALİ ve NAİM HOCA
Erzurum’un terör sebebiyle mitinglerin olduğu bir dönemde, halk bir türlü sakinleşmiyor ve evine gitmiyor. Erzurum Valisi hemen bir sivil ekip göndererek hoca’yı evinden aldırırlar. Vali’nin ricasıyla grubun önüne geçen Naim Hoca, megafondan yaptığı konuşmayla kalabalığı geri çevirmeyi başarır.
– Ula müslüman hele dikkat buyur. Siz ne yapır, nereye gidirsiz? Casusların oyununa alet olirsiz. Oyuna gelmeyen evinize gidin. Devlet suçluları bulup cezalandıracaktır. Allah bu vatan hainlerini kahhar ismiyle kahredecektir. Sakin olun. evinize gidin. Ordumuz, polisimiz hainleri bulup cezasını verecektir. Bir cahillik yapıp da kardeş kanı dökmeyelim.
Kendilerine aşina gelen üslubun etkisiyle sakinleşen Erzurumlular hep bir ağızdan İstiklal marşı’nı okuyup dağılırlar.
UZATMA
Erzurumspor yenilirse küme düşecek, berabere kalır ya da yenerse ligde kalacaktır. Hoca’dan dua etmesini isterler:
“Hocam bi dua et de takım yensin, heç değilse berabere galsın.”
Hoca dua eder. Maçın 90 dakikası berabere biter ama Erzurumspor uzatmalarda bir gol yer ve küme düşer. Taraftarlar:
“Ne biçim dua ettin” diye Hoca’ya çıkışırlar. Hoca:
“Ula uşah ben 90 dekke için dua ettim. Ne bülim gavat uzadacah!”.
BİRDE VAPUR
Birgün gahvede oturiram,telefon çaldi.
-Pehlivan seni isdiller diye seslendiler.
Gahdım bahdım, ariyan bizim Kars Valisi:
-Pehlivan Sarıkamış’da denize bir cip düştü!
Biz uğraştık ama çıkaramadık.
Buradakiler de “ bu cipi denizden çıkarsa
Hasankale’li Teyo Pehlivan çıkarır.
“Allahını seversen gel bize yardım et” diye yalvardi.
Bunun üzerine gahdım bindim ata.
Gettim Sarigamış’a.
Atladım denize, suya bir dumdum,
cip suyun dibinde.
Bir goluma cipi tahdım, öteki golumunan da
gulaç atmaya başladım ve cipi sudan çığartdım.
Ama gardaş cip bene çok ağır geldi.
Tikkatli bahdım ne görim.
Meğerse cipe bir de vapur tahılmış.
Yüzünüzden tebessüm eksik olmasın.
Sevgiyle kalın.
Lütfiye Çanacık
İlgili Haberler
Bugün terörsüz Türkiye için önemli bir adım atıldı
Okan Algün, Teknolojinin Geleceği Tehlikede, Yapay Zeka ve Veri Zehirlenmesi
Hüseyin Yücel mi Serdal Adalı mı?
İtina ile Çökertilen Bir Toplumun Siyasi Davası
Irak Türkmen Milletinin Hali; Hal-i pür melalimiz
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?