SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Zincirleme Suç Nedir?

Yayınlanma:
ABONE OL
Zincirleme Suç Nedir?

Zincirleme suç, ceza hukuku alanında önemli konulardan biridir. Ayrıca diğer bir adıyla müteselsil suç olarak da bilinir. Türk Ceza Kanunu’nun 43. maddesine göre zincirleme suç; bir kişiye karşı işlenen suçun farklı vakitlerde ve birden çok kez işlenmesi durumudur;

Madde 43:

1- Herhangi bir suç işleme kararının icrası kapsamında, farklı zamanlarda olsa da bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla kez işlenmesi durumunda, bir cezaya hükmedilir. Fakat söz konusu bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır. Buna istinaden, bir suçun temel şekliyle daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli şekilleri arasında fark olmayıp aynı suç sayılır.
2- Aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek bir fiille işlenmesi halinde ise birinci fıkradaki hüküm uygulamaya koyulur.
3- Kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçları söz konusu olduğunda, bu maddedeki hükümler uygulanmaz.

Daha açıklayıcı şekilde tanımlayacak olursak; zincirleme suçun varlığında, fail tarafından aynı suçun birkaç kez işlenmesi veya failin birden fazla fiille aynı suçu birkaç kez işlemesi söz konusudur. Hukuken zincirleme suçun varlığından bahsedebilmemiz için işlenen suçlarda bir fiil çokluğunun olması gerekmektedir. Eğer ortada tek bir fiil var ise burada zincirleme suçtan bahsetmek mümkün değildir.

Bununla birlikte doktrinde “aynı suçun farklı şahıslara karşı tek bir fiille işlenmesi” durumu da zincirleme suç kavramı içerisinde görülmektedir. Zincirleme suçun ortaya çıkması için mevcut olması gereken en önemli husus; kişinin birden fazla fiili, bir suç işleme niyetiyle icra etmesidir. Bu doğrultuda, kişinin gerçekten aynı kişiye karşı birden fazla suçu bilinçli olarak işleyip işlemediği değerlendirilir.

Bir fail tarafından zincirleme bir suç işlendiğine kanaat getirmek için, kişinin işlediği suçların arasında ne kadar süre bulunması gerektiğiyle ilgili net bir kural mevcut değildir. Şayet failin işlediği suç yeni bir suç işleme niyetiyle işlendiyse, bu durumda zincirleme bir suçtan söz edilemez.

Zincirleme Suç Kavramına Örnek Olabilecek Durumlar Nelerdir?

Zincirleme suçun ne olduğunu daha iyi anlatabilmek için örnekler üzerinden gitmek daha isabetli olacaktır. Örneğin, bir kişinin tasarladığı bir plan çerçevesinde bir kuyumcudan veya marketten 2-3 farklı zaman diliminde hırsızlık yapması durumunda, bu kişiye hırsızlık suçundan dolayı ceza verilecektir. Buna ek olarak işlenen suç yukarıda belirtilen zincirleme suç kavramı ile örtüşmektedir. Bu yüzden kişinin alacağı ceza normalden daha ağır bir ceza olacaktır. Suçun niteliğine göre değişmekle birlikte bir örnek verecek olursak, normal bir suçta 4 yıl olacak olan ceza, zincirleme suç niteliği taşıdığında 6 yıla kadar çıkabilmektedir.

Bir kişinin işlediği suçların zincirleme suç kapsamında değerlendirilebilmesi için bu fiillerin aynı kişiye karşı yapılmaları gerekmektedir. Suçu işleyen kişi, işlediği suçları kasıtlı şekilde aynı kişiye karşı işlemiş olmalıdır. Eğer suç işleyen kişinin akli dengesi yerinde değilse veya suç işlediği kişinin farklı bir kişi olduğunu biliyorsa, burada zincirleme suçtan bahsedilemez. Bir diğer durumda ise birden fazla kez suç işleyen kişi suçu yönelttiği kişilerin aynı kişi olduğuna inanmaktadır ancak gerçekte suçu farklı kişilere karşı işlemiştir. Böyle bir durum gündeme geldiğinde, hatadan dolayı bir zincirleme suç söz konusu olur ve yine zincirleme suç hükümleri geçerlidir.

Bazı suçlar ise ceza kanununa göre zincirleme suç niteliği taşısalar dahi zincirleme suç olarak değerlendirilmezler. Bu suçlar;

  • Kasten adam öldürme,
  • İşkence,
  • Yağma,
  • Yaralama olarak sıralanabilir.

Ancak bu suçlar, aynı şahıslara karşı birden fazla tekrarlayan şekilde işlenmiş olsa bile, zincirleme suç kapsamına girmemektedir.

Zincirleme Suç Kapsamında Hangi Alandaki Avukatlara Danışılmalıdır?

Zincirleme suç saptanması zor ve genellikle hata yapılan bir konudur. Zincirleme suç konusunda yardıma ihtiyacı olan kişilerin ceza hukuku konusunda uzman bir avukattan yardım almaları gerekmektedir. Ceza hukuku konusunda daha detaylı bilgi için https://acasoy.com/ bağlantısına tıklayabilir, zincirleme suç dahil olmak üzere, ceza hukuku ile ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevabını bulabilirsiniz.  

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]