SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Barış Ariç, Kira Artışlarına Çin formülü Türkiye’ye Uygun mu?

Yayınlanma:
ABONE OL

Son dönemde kira fiyatlarındaki artışa karşı yeni formüller üzerinde durulmaya başlandı. Benzer sorunla mücadele eden Çin Halk Cumhuriyetinin geçtiğimiz ay yürürlüğe aldığı yeni düzenlemeler ile kira artışlarını %5 ile sınırladı. Bu uygulama Türkiye’de uygulanabilir mi ?

Türkiye’de son aylarda yaşanan kira fiyatlarındaki artış hala durdurulamıyor. Yaşanan fahiş kira artışlarına ilişkin hergün çeşitli öneriler ve çözümler ortaya atılıyor. En son öneri ise geçtiğimiz günlerde Çin Halk Cumhuriyetinde yürürlüğe giren ve kira artışlarını kısıtlamaya yönelik uygulamaların Türkiye’de uygulanması yönünde.

Çin’de son yıllarda yüksek konut kiraları nedeniyle harekete geçen merkezi yönetim ülke genelinde kira zamlarında sınırlamaya getirdi. Buna göre artık Çin’de  ev sahipleri kiralara %5’den fazla zam yapamayacak. Türkiye’de ise kira artış oranı Eylül ayı için  %15.78 olarak gerçekleşti.

Türkiye’ye uygun değil ama “sınırlı” olarak uygulanabilir

Çin’de gündeme gelen bu uygulama Türkiye’de uygulanıp uygulanamayacağı konusunda konuşan Çin Ticaret Derneği Başkanı Barış Ariç “Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi içerisinde bir ülke olduğunu ifade ederek; isteyen mal sahibi mülkünü istediği fiyata satabilir yada kiraya verebilir. Buna çok fazla müdahale edemezsiniz.

Eğer ederseniz bu başkaca sorunları gündeme getirir. Dolayısıyla Çin’de uygulanan bu tür uygulamalar bizim ticaret hayatımıza tam olarak uygun değil. Fakat eğer bu artışlar kontrolden çıkmış ise ve Türkiye Cumhuriyeti devleti gerçekten bu artışların önüne geçmek istiyorsa gerekli alt yapıları hazırlayıp belirli bir dönem içinde kalmak koşuluyla böyle bir sınırlama getirebilir.

Örneğin 2022 yılı sonuna kadar azami kira artış oranı %7 yada %5 ile sınırlandırılmıştır denilebilir. Bu hem eski kiracı için hemde yeni kiralama yapan için geçerli sayılır. Tabi bu yetmez bunun yanında emlak sektörünü sübvanse ederek arzı da çoğaltmanız gerekir. Burada amaç piyasayı kontrol etmek” dedi.

İlgili Haberler

Ekonomi
19 Mart 2024
1260 Gün Şartı ile Staj Çıraklık Sigortası Mağdurlarına Müjde! Ancak Buna Dikkat

Staj ve Çıraklık sigortası mağdurları için sürpriz açıklama geldi. 2160 gün detayı dikkat çekti. Emekli olmak isteyenler hemen baksın. Erken emeklilik hayali Kuran milyonlarca kişinin hayalleri geçtiğimiz yıl çıkan EYT yasası ile gerçek olmuştu. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesi sayesinde çok sayıda vatandaş yaş şartı olmadan emeklilik fırsatına sahip oldu. Ancak özellikle staj ve çıraklık mağdurları […]

Ekonomi
19 Mart 2024
A101’de 5 litresi ŞOK fiyata düştü! Ayçiçek yağı indiriminde Ramazan bereketi

Ramazan ayına özel ayçiçek yağı indirimleri başladı. A101 market fiyatları en dibe çekti. A101 markette Ramazan ayına özel ayçiçek yağı indirimli kampanyası başladı. Birçok farklı markada ayçiçek ürünlerini tüketicilere indirimli olarak sunan A101’de 5 litre ayçiçek yağı fiyatı görenlerin ağzını açık bıraktı. Ramazan ayına özel olarak sunulan yeni ayçiçek yağı indirimi sınırlı sayıda ürün için […]

Ekonomi
18 Mart 2024
İstisnasız Tüm Emeklilere 7500 TL Karşılıksız Ödeme! İş Bankası Verecek

Emeklilere bir sürpriz de Türkiye İş Bankası Bankası’ndan geldi. 31 Mart’a kadar İş Bankasına başvuru yapan emeklilere karşılıksız 7500 TL ödeme yapılacak. Türkiye’deki emekli maaşı alan vatandaşlara yönelik kampanya ve fırsatlar hız kesmeden devam ediyor. Milyonlarca emekli için bankalarda sürpriz ek ödemeler var. Mart ayı sürprizlerinden biri de Türkiye İş Bankası’ndan geldi. İş Bankası resmi […]

Ekonomi
18 Mart 2024
1990-1996 ve 2010 Sonrası İçin Emeklilik Hesaplaması: Yaş ve Prim Günü Tablosu Değişti

Erken emeklilik hesapları değişti. SGK girişi 1990-1996 ve 2010 Sonrası olanlar için prim gün tablosu sil baştan. Milyonlarca kişinin beklediği yeni erken emeklilik düzenlemeleri yolda. Özellikle EYT’yi kaçıranlar bu yeni fırsatlarla rahat bir nefes alacak. Çünkü yeni düzenleme ile EYT’de kapsam dışı kalanlar da yeniden kapsama alınacak. Bu sayede yaş ve prim günü de sil […]