SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MEB, Devleti Yılda 6 Milyon TL Zarara Uğratmaktadır

Yayınlanma:
ABONE OL
MEB, Devleti Yılda 6 Milyon TL Zarara Uğratmaktadır

Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe merkezlerinde norm kadro dışında geçici şube müdürleri görevlendirmesi yapmaktadır. Türk Eğitim-Sen olarak yaptığımız araştırmaya göre, Türkiye genelinde şube müdürü norm sayısı 1995’tir. Kadrolu çalışan sayısı 1075, norm kadro dışında geçici görevlendirme ile çalışan sayısı ise 1134’tür.

Araştırmadan da görüleceği üzere geçici görevlendirme ile çalışanların sayısı, kadrolu çalışanların sayısından fazladır. Şube müdürü norm sayısı 1995 iken; geçici görevlendirme ile çalışanlarla ile birlikte Türkiye genelinde şube müdürü sayısı 2209’dur.

DEVLET 6 MİLYON TL ZARARA UĞRATILMAKTADIR

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu şekilde şube müdürü çalıştırması devleti zarara uğratmaktadır. Şöyle ki, şube müdürleri ortalama 1500 TL maaş almaktadır. Öte yandan şube müdürleri haftada 25 saat ek ders ücreti de almaktadır. Bu da ortalama şube müdürlerinin 700 ila 750 TL arasında ek ders ücreti alması anlamına gelmektedir. Buna göre; fazladan çalıştırılan 214 şube müdürü nedeniyle devlet ayda 470 bin 800 TL ile 481 bin 500 TL arasında ve yılda da yaklaşık 6 milyon TL zarara uğratılmaktadır.

Yaptığımız araştırmaya göre bazı illerde şube müdürleri sayısı ise şöyle: Ankara’da şube müdürü norm kadro sayısı 75 iken; 49 kişi kadrolu, 35 kişi geçici görevlendirme ile çalıştırılmaktadır. Ankara’da 75 şube müdürü olması gerekirken, 84 şube müdürü görev yapmaktadır.

Adana’da şube müdürü norm kadro sayısı 43 iken, 28 kişi kadrolu, 28 kişi ise geçici görevlendirme ile çalıştırılmaktadır. Adana’da 43 şube müdürü görev yapması gerekirken, 56 kişi şube müdürü olarak çalışmaktadır.

İstanbul’da şube müdürü norm sayısı 137 iken, kadrolu çalışan 102, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı da 96’dır. Buna göre İstanbul’da 137 şube müdürü görev yapması gerekirken, 198 şube müdürü görev yapmaktadır.

İzmir’de şube müdürü norm sayısı 71 iken, kadrolu çalışan sayısı 67, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı ise 39’dur. Böylece İzmir’de 71 şube müdürü olması gerekirken, 106 şube müdürü görev yapmaktadır.  

Sivas’ta şube müdürü norm kadro sayısı 33 iken, kadrolu çalışan 10, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı 33’tür.

Şanlıurfa’da şube müdürü norm sayısı 24 iken, geçici görevlendirme ile çalışan sayısı 24, kadrolu çalışan sayısı ile sadece 4’tür.

Ardahan Merkez’de şube müdürü norm sayısı 4’tür. Ardahan merkezde görev yapan şube müdürlerinin sadece 1’i kadrolu, diğer 3’ü geçici görevlendirme ile çalışmaktadır.

Şırnak’ta şube müdürü norm sayısı 11 iken, 23 kişi geçici görevlendirme ile çalışmaktadır. Şırnak’ta kadrolu şube müdür olarak ise sadece 1 kişi görev yapmaktadır. Şırnak’ta 13 şube müdürü fazlası bulunmaktadır.

Van’da şube müdürü norm sayısı 23 iken, 20 kişi geçici görevlendirmeyle, 8 kişi ise kadrolu olarak çalışmaktadır.

Konya’da şube müdürü norm sayısı 69 iken: geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürü sayısı 49, kadrolu çalışanların sayısı 31’dir. Konya’da da geçici görevlendirme ile çalışan şube müdürü sayısı kadroluları geçmiştir.

Afyon’da 10 kişi kadrolu şube müdürü olarak görev yapmakta iken, 22 kişi geçici görevlendirme ile görev yapmaktadır.

Türk Eğitim-Sen olarak, Türkiye genelinde şube müdürleri norm sayısını, kadrolu şube müdürlerini ve geçici görevlendirmeyle çalışan şube müdürleri ile ilgili yaptığımız araştırmanın sonuçları dikkat çekicidir. Bu araştırmada; birçok ilde şube müdürlerinin geçici görevlendirme ile çalıştırıldığı tespit edilmiştir. Hatta bazı illerde, ilçelerde geçici görevlendirilenlerin sayısı, kadrolu çalışanlardan daha fazladır. Üstelik bu rakamlar sendikamızın tespit edebildikleridir. Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçelerde norm kadrodan daha fazla şube müdürü çalıştırarak, hem suç işlemekte hem de devleti zarara uğratmaktadır. Geçici görevlendirmeyle şube müdürü çalıştırılması, yandaşçılığın, adam kayırmanın bir sonucudur. Böyle bir dönem bugüne kadar yaşanmamıştır. Yapılan bu atamalar ve verilen ücretler norm kadro yönetmeliğine de aykırıdır, alenen suç işlenmekte, hukuk ayaklar altına alınmaktadır. Bu tablo, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin nasıl keyfi yönetildiğinin de fotoğrafıdır. İktidar yandaşlarını korumak, onlara makam, mevki vermek için ‘geçici görevlendirme adı altında şube müdürlüklerini işgal etmektedir. Bu kanunlara aykırıdır, Milli Eğitim Bakanlığı’nda yandaş kayırmanın ne noktaya geldiğinin göstergesidir.

Bu nedenle Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Bu görevlendirmelerin iptal edilmesini ve şube müdürlüklerinin norm sayıları dikkate alınarak; hak, hukuk çerçevesinde atamalar yapılmasını istiyoruz.

Türk Eğitim-Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]