SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Esnafa 3 yıl vadeli, faizsiz ve kefaletsiz kredi verilecek! İşte şartlar

Yayınlanma:
ABONE OL

Esnaf ve sanatkâra faizsiz kredi paketi geliyor. Finansal piyasalardaki çalkantılardan ve salgından etkilenen esnafa 3 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi verilecek. Krediler kefalet olmadan doğrudan kullandırılacak. 2024 sonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Geleneksel meslek kollarına ise faizsiz kredi verilecek.

Pandemi ve finansal piyasalardaki çalkantılardan etkilenen esnaf, üç yıl vadeli ve “sıfır faizli” kredi ile nefes alacak. Türkiye ve KKTC’de esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarda karşılanması maksadıyla yeni bir paket devreye girdi. Bu kapsamda kefalet olmaksızın doğrudan kullandırılacak kredilere, 2024 sonuna kadar geçerli olmak üzere yüzde 50 faiz indirimi uygulanacak. Asıl destek faizsiz kredilerde Geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkâra ise Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ustalık belgesine sahip olanlara, KOSGEB eğitimini bitiren, 30 yaşını tamamlamamış gençlere 100 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredi verilecek.

RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI

Türkiye gazetesinin haberine göre, hükümet tarafından piyasaya ve ekonomiye verilen destekler yeni yılda da devam ediyor. Esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının uygun şartlarda karşılanması amacıyla Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yüzde 50 faiz indirimli kredi desteği sağlanacak. Kaybolmaya yüz tutan meslekleri yapan esnaf ve sanatkârlara ise söz konusu faiz indirimi yüzde 100 olarak uygulanacak. Esnaf ve sanatkârlara Halkbank tarafından kredi kullanılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

YÜZDE 50 FAİZ İNDİRİMLİ KREDİ

Buna göre, 1 Ocak 2022-31 Aralık 2024 tarihlerinde geçerli yüzde 50 faiz indirimi kefalet olmaksızın ya da Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kooperatifleri Birliği kefaletiyle doğrudan esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilerde uygulanacak. Geçmiş yıllarda kullandırılan ve bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler için de söz konusu faiz indirimi geçerli olacak.

SIFIR FAİZLİ KREDİ VERİLEN ESNAFLAR

Kaybolmaya yüz tutan, kültürel, geleneksel, sanatsal değeri olan bakır işlemeciliği, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, el dokuma işleri, çini ve çömlek yapımı, lüle ve oltu taşı işçiliği, kaşıkçılık, oyacılık, bastonculuk, yemenicilik, semercilik, yazmacılık, çarıkçılık, keçecilik, yorgancılık ve bu işlere benzerlik gösterdikleri Bakanlıkça kabul edilen meslek kollarında faaliyet gösteren ve “Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi” sahibi olan esnaf ve sanatkârlara ise, aynı dönemler için yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak.

GENÇLERE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

Ayrıca, kredi başvuru tarihi itibarıyla en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan ve ustalık belgesiyle ilgili meslek kolunda son 1 yıl içinde kendi adına işletme kurduğunu belgeleyen girişimci esnaf ve sanatkârlara da Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında yüzde 100 faiz indirim desteği verilecek.

KOSGEB’DEN 100 BİN LİRA FAİZSİZ KREDİ

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi”ni bitiren ve KOSGEB tarafından onaylanan projelerini sunmaları durumunda 30 yaşını tamamlamamış genç esnaf ve sanatkârlara yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanarak 100 bin liraya kadar kredi kullandırılabilecek. Esnaf ve sanatkârların daha önce ekipman ve demirbaş alımları, makine, iş yeri modernizasyonu ya da ham madde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla almış oldukları, bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden 30 bin liraya kadar olan krediler için de yüzde 100 faiz indirim oranı uygulanacak.

KREDİNİN NEREDE KULLANILACAĞI TAKİP EDİLECEK

Esnaf ve sanatkarlardan kredinin tahsisi aşamasında, verilen krediyi kıymetli maden ve döviz alımı veya yüksek riskli finansal araçlarda kullanmayacağına dair taahhütname alınacak. Gerçeğe aykırı ya da amacı dışında kullanıldığı tespit edilirse verilen kredi, cari faiz oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın üzerinden faiz indirimi kapsamı dışına çıkarılacak.

GENÇ  İSTİHDAMINA 500 BİN TL DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası genç istihdam sağlayan işletmelere 500 bin TL faizsiz kredi verileceğini açıklamıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erdoğan’ın duyurduğu KOSGEB’in gençlerin istihdama katılmalarını kolaylaştıracak destek paketinin ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, mikro işletmeler 2, küçük işletmeler de 5 personele kadar, kişi başı 100 bin liralık faizsiz krediden faydalanabilecek.

ÖDEMELER 24 AY SONRA BAŞLIYOR

Bakan Varank, son 1 yıldaki ortalama istihdamını koruyan ve her bir personeli 12 ay boyunca çalıştırma taahhüdü veren işletmelere her bir personel için 100 bin liralık geri ödemeli destek verileceğini belirtti. Bu fırsattan mikro işletmelerin 2, küçük işletmelerin ise 5 personele kadar yararlanabileceğini belirten Bakan Varank, desteği aldıktan sonra işletmelerin 24 ay boyunca ödeme yapmayacağını ve ödemlerin sonraki 24 ayda eşit taksitlerle faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e yapılacağını söyledi.

SON BAŞVURU 31 MART

İşletmeleri bu imkandan yararlanmaya çağıran Bakan Varank, başvuruların e-Devlet üzerinden alınmaya başlandığını ve son başvuru tarihinin 31 Mart olduğunu belirtti. Ticaret ve hizmet sektörleri de dahil edilerek programın kapsamı genişletildi. Program ile pandemide gelir kaybının diğer sektörlere oranla nispeten yüksek olan ticaret ve hizmet sektörlerindeki küçük ve mikro işletmelerin mevcut istihdam seviyelerini korumaları, faaliyetlerini sürdürmeleri ve ek istihdam oluşturmaları amaçlanıyor.

ÇİFTÇİNİN KİRA ZAMMINA İNDİRİM

Öte yandan hazine arazisinde tarım yapan 55 bin çiftçinin kira bedellerindeki artış yüzde 22’den yüzde 9’a indirildi.

Salgın öncesine göre istihdamı 2 milyon kişi artırdıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hazine arazisinde tarım yapan çiftçilere müjde verdi. Hazineye ait 595 milyon metrekare arazinin kira yoluyla 55 bin çiftçi tarafından kullanıldığını ve bu çiftçilerin tarımsal desteklerden de faydalandırıldığını belirten Erdoğan, alınan yeni bir kararla çiftçilerin kira sözleşmelerinin yıllık artış bedelinin yüzde 22’den yüzde 9’a indirildiğini ve bu uygulamadan yeni hazine arazisi kiralayacak olan çiftçilerin de yararlanabileceğini açıkladı.

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Nisan 2024
2 – 8 yıl erken emeklilik! Yöntemden şaşmayan 48 – 52 yaşında emekli oluyor!

Erken yaşta emekli olmak isteyen vatandaşlara 48 ila 52 yaşında hayallerine kavuşma şansı veriliyor. 2 ila 8 yıl erken emeklilik için yöntem verildi. İşte erken emeklilik formülü detayları… Emekli olmak için gün sayan vatandaşlar için 48, 49, 50,51, 52 yaşında emeklilik şansı doğdu. Bazı çalışanların 2 ila 8 yıl arasında erken emekli olma şansı oluyor. […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
SGK Girişi 1994-2006-2010 Sonrası Olanlar İçin Müjdeli Haber! 2380-3457-5478 Prim ile Şahane Fırsat

Erken emeklilik için şahane fırsat 1994-2006-2010 Sonrası SGK girişi olanlara geldi. Az prim ile erken emeklilik detayları haberimizde… Erken emeklilik her bireyin hayali ve isteği. Son olarak EYT yasası ile birlikte Milyonlarca kişi için bu kapı açılmıştı. Ancak EYT’nin 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsaması nedeniyle birçok kişide bu fırsatı Kıl payı kaçırdı. […]

Ekonomi
18 Nisan 2024
Banka ‘Arabası olmayan kalmasın’ dedi! Taşıt kredisinde en düşük faiz açıklandı!

Bankadan müşterilerine büyük jest açıklandı. Tüm bankalara inat düşük faizli taşıt kredisi açıklandı. Araba sahibi olmak isteyenler başvurularını anında yapabiliyor. İşte düşük faizli taşıt kredisi detayları… Araç fiyatları gün geçtikçe artarken otomobil sahibi olmak isteyenlerin kararsızlığı da artıyor. Taşıt kredisi faiz oranları diğer kredi türlerinde de olduğu gibi bankalar tarafından arttırılıyor. Otomobil piyasasında çalkantılar devam […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]