SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Irak Türkmen Cephesi’nde son beş yılın muhasebesi iyi yapılmalı!..

Yayınlanma:
ABONE OL

*ITC Irak Türkmen Cephesi, gerek siyasi mahfillerde gerekse toplum nezdinde tamamen gücünü kayıp etmiştir. Beş yıllık sürede, tecrübe, bilgi, liyakat ve sadakat sahibi olanlar uzaklaştırılmış ve yerlerine, sadece suflör görevi yapan konuşan takım elbiseliler getirilmiştir.

* Irak Türkmen Cephesi, Türkmen toplumuna bir umut veya ülkü vermediği gibi, toplumun büyük kesimini küstürmüştür.

Bu yazımızda da, yukarıdaki sözlerle Türkmenlerin bugünkü durumunu dile getiren, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

Dr. Kazancı, “24 Nisan 1995 tarihinde kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC), Iraklı Türkmenlerin siyasi, kültürel, ekonomik ve coğrafi haklarının meşru temsilcisi ve savunucusu olarak ister Irak’ta, isterse dünyada büyük başarılara ve kalıcı eserler imzasını attı. 2003 yılında,  Saddam’ın devrilmesiyle birlikte Irak’ta tek siyasi harekat olarak demokrasi yöntemi ile Türkmeneli coğrafyasını kapsayan 550 delegeyi  toplayarak Kerkük’te kurultayını yaparak, Irak’taki tüm siyasi parti ve harekatlara demokrasi bakımından örnek oldu ve öncülük yaptı. ITC, konjonktürel gelişmelerden dolayı zaman zaman başarısızlık yaşamasına ve istenilen seviyeyi yakalayamamasına rağmen Irak’ta bir siyasi yapı olarak itibarını ve saygınlığını kayıp etmedi. En önemlisi, Kerkük’ün inisiyatifini hep elinde tutmayı başardı. 

2017 yılının ikinci çeyreğinde, Türkmen “stratejisinde” köklü değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir uygulamaya geçildi. Yani, sil baştan başlamak oyunu misali. Başka bir ifadeyle, bu dönem, Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen “strateji” doğrultusunda, Türkmenler 2018 parlamento seçimine katıldı. Sonuç, Kerkük üzerindeki 1000 yıllık Türk hakimiyeti kırıldı. Yani, ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin sona erdiği dönemdir.

Beş Yılın Muhasebesi Yapılmalı!..

Türkmen stratejisi üzerinde beş yıl önce yapılan kökü değişikliğe rağmen yeni strateji, Türkmen toplumunun durumunda hiçbir iyileşme yaratmadı, Türkmenlerin beklentilerinin hiçbirini karşılamadı ve sahada gerçek ve ciddi bir değişim gerçekleştiremedi. Yeni sistem, Türkmen toplumuna bir umut veya ülkü vermediği gibi, toplumun büyük kesimini küstürmüştür.

1995 yılında Türkiye’nin yardımcı olmasıyla kurulan ITC’nin, 2017 yılına kadar devam eden Türkmen davasına yetişmiş elemanlar kazandırma projesi baltalanmıştır. Türkmen stratejisinin ana hedefi sadece seçim endeksli bir politikaya dönüşmüş, bölgesel sıkıntılar tamamen ihmal edilmiş, aleyhte gelişen olaylara müdahale edilmemiş ve tabanın tepkileri dikkate alınmamıştır. Bu süre zarfında, başta ITC olmak üzere diğer Türkmen partileri kayda değer hiçbir kazanım elde edememişlerdir.

Türkmeneli coğrafyasında yer alan bölgelerin kopukluğu artmıştır. ITC’nin Türkiye’ye rakip ülkeler tarafından desteklenen bazı Iraklı oluşumların teşkilatlanmalarına karşı zayıf kalmış ve karşı koyabilme kabiliyeti kalmamıştır.

ITC’nin siyasi fikir ve strateji düşüncesi yok olmuş, sadece günlük tepkiler üzerinden hareket edilir hale gelindiği için verilmesi gereken tepki ya da yanıtları bile vermekte aciz kalmıştır. ITC gerek siyasi mahfillerde gerekse toplum nezdinde tamamen gücünü kayıp etmiştir. Beş yıllık sürede, tecrübe, bilgi, liyakat ve sadakat sahibi olanlar uzaklaştırılmış ve yerlerine, sadece suflör görevi yapan konuşan takım elbiseliler getirilmiştir.

Türkmen siyasi sahasında 2018 sonrasında düşünmeden yapılan “kazan kazan” ticari odaklı uygulamalardan bir an önce vazgeçilmeli ve geriye dönük beş yılın muhasebesi/ devri sabıkı yapılmalıdır. 

Irak Türkmen Cephesi (ITC), güvenlik odaklı, sivil siyasetin zayıf kaldığı anlayışından tabana yayılan, kendi kadrolarını yetiştiren ve toplumsal, siyasi, stratejik konularda söz sahibi olan bir örgüte dönüşmelidir. Çünkü, siyaset mümkünün arayışıdır. Mümkün olan, olması gerekenden kalkan bir anlayıştır. Mümkün değil ile imkânsız üzerinde ısrarın sonu hüsran getirir” dedi.

Selametle

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
13 Nisan 2024
Antalya teleferik kazasında bilirkişi raporu çıktı! 13 kişi için gözaltı kararı alındı

Antalya’da meydana gelen teleferik faciasında bilirkişi raporunun ortaya çıkmasının ardından 13 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. İşte detaylar… Antalya’da meydana gelen teleferik faciasında 13 kişi için gözaltı kararı alındı. Adalet Bakanı Tunç Yılmaz, teleferik kazasına ilişkin olarak, teleferik hattını işleten firma ve teleferik hattının bakım ve onarım işlerinden sorumlu olan firma ve çalışanlarının içlerinde bulunduğu […]

Genel
13 Nisan 2024
Antalya’daki teleferik faciasında yeni gelişme: Periyodik bakımları yapılmamış

Antalya’da bir kişinin hayatını kaybettiği 7 kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin mahsur kaldığı teleferik faciası ile ilgili yeni gelişme yaşandı. Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca’nın açıklamalarına göre, Antalya’daki Tünektepe Teleferik Tesisi’nde yaşanan facia, yıllık periyodik bakımların yapılmamış olmasından kaynaklanıyor. 2017 yılında ruhsatlandırılan kişilerin gerekli yıllık kontrollerin gerçekleştirilmediği belirtildi. Tesisin Bakım Geçmişi : […]