SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türkmen Araştırma Merkezi olarak kurulan, amacından uzaklaşan ORSAM’ın Anatomisi

Yayınlanma:
ABONE OL

ORSAM,  Kerkük başta olmak üzere, Iraklı Türkmenlerin Irak’ta uğradıkları yenilgide, bölgenin gerçeklerini hiç bir zaman yansıtamadığı araştırmalarının büyük payı/katkısı olduğunu vurgulamak gerekir.

Türkiye’de Türkmen Çalıştayı yapılmalıdır. Bu çalıştaya Türkmen partileri, başkanları, Türkmen akıl adamları, TÜRKMEN davasını yaşayan Dr. Hicran KAZANCI gibi dava adamları katılmalı ve Türkmen meselesi gerçekleri ile masaya yatırılmalıdır.

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

 Türkmen Mesulleri Milletinin Aynası Olmalı

Kazancı, Akademik bir çatı altında her türlü eleştirinin saldırı düzeyine ve sübjektiviteye varmama koşuluyla yapılabileceği noktasından harekât ederek, isimlendirerek eleştiri yaparsam ve/ veya yapmışsam bunu kişisel görüşlerimin ifadesi değil, bir tartışmanın bilimselliğe oturtulması ve akademinin bir gereği olarak algılamanızı özellikle vurguluyorum.

1975 Cezayir Anlaşması ile büyük yenilgiye uğrayan Irak siyasal Kürt hareketi, Washington merkezli ABD’de sivil siyaset temelinde örgütlenmeleriyle büyük yenilgiyi Irak’ta kendi açılarından büyük başarıya dönüştürdüler.

Yani, tarih boyunca bölgedeki Kürtçülük harekatının önderliğini yapan Iraklı Kürt siyasi yapılanmasının, bugün Irak’ta elde ettiği kazanımlar temelinde Washington faktörü yatmaktadır. Başka bir ifadeyle, Iraklı Kürt siyaseti, Irak’ta elde ettiği kazanımları, uzun yıllardır Washington’daki stratejik düşünce üretim merkezlerine borçludur.

Ne Cumhuriyetçilerin ne de Demokratların uzantısı olmadan Kürtçülük hareketinin genel menfaati doğrultusunda, Amerikan araştırma merkezlerinin yaptığı stratejik katkılar istikametinde hareket etmeleri belirleyici olmuştur.

Türkmen Araştırma Merkezinin Anatomisi (ORSAM’ın hikayesi)

 Washington Iraklı Kürt harekatı için ne kadar önemliyse, tarih boyunca Ankara’da Iraklı Türkmen siyasi hareketi için de o kadar önemlidir. Söz konusu önemin farkında olduğumuzdan dolayı, Ankara merkezli bir araştırma merkezinin kurulma planı üzerinde çalıştık.

Türkmen Toplumunu analiz etmek, Türkmen siyasi hareketine öneride bulunmak, gerçekler üzerinden politikalar üretmek ve ortaya çıkan gelişmeleri değerlendirerek geleceğe dönük eylem planı/yol haritasını belirlemek amacı güden düşünce merkezinin Ankara’da kurulması için adım attık.

Böylece, 2001 yılında Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilciliğinin bünyesi içerisinde Irak Araştırmaları Merkezi kuruldu. Çalışmalarının kapsamı genişleyince, 2003 yılında Global Stratejik Enstitüsü’ne dönüştürüldü. 2008 yılında ise Ortadoğu Stratejik Araştırmaları Merkezine (ORSAM) dönüşen Global, Türkmenler ile ilgili ciddi çalışmalar ve eserlere imza attı.

Son dönemde, Türkmen “stratejisinde” yapılan köklü değişimden etkilenen ORSAM, kendi yapısında değişikliğe gitti. Bu bağlamda, bağımsız ve kendi başına bir dernek statüsüne kavuşturuldu. ORSAM, 2019 yılında “de facto” olarak Türkmen kuruluşlarından “bağımsızlığını” ilan etti.

Alanını ve kadrosunu genişletti. 30’un üzerinde merkez kadrosu ile 20’e yakın dışarıdan araştırmacı/danışman statüsünde olan, toplam 50 civarında eleman çalıştırıyor. Türkmenlerin emeği ve çabası ile kurulan yapıda, bugün 1 Türkmen çalıştırılmaktadır. “Büyük projeler” ve “derin saha çalışmaları” adı altında, Kerkük merkezli sahada yaptığı araştırmaların hiç biri gerçekleri yansıtmadığı aşikâr.

Irak’a gönderdiği, bir kelime Arapça bilemeyen Irak Koordinatörü başkalığındaki heyetin hiç bir zaman halkın içine inerek kamuoyu yoklaması yapamadı.

Saha gerçeklerinden uzak, bölgenin realitesini yansıtmayan, sadece yukarısının hoşuna giden ve duyması gerekenler doğrultusunda gelişmeleri, taraflı ve belirli kişiler üzerinde yapmaktadırlar.

Kerkük merkezli Türkmeneli Televizyonu ile değil, 100’ün üzerinde Gaziantep’te ticari şirketi olan ve Kerkük Havalanın açılmasına var gücü ile karşı çıkan Barzani’ye ait olan Erbil Merkezli Rodaw Tv ile derin işbirliği yapmaları da, iyi niyetli argümanla izah edilecek bir konu değil.

Dolayısıyla ORSAM,  Kerkük başta olmak üzere, Iraklı Türkmenlerin Irak’ta uğradıkları yenilgide, bölgenin gerçeklerini hiç bir zaman yansıtamadığı araştırmalarının büyük payı/katkısı olduğunu vurgulamak gerekir.

Çıkış Stratejisi

Irak’ta nüfuslarının bir kaç yüz bin olan Yezidiler, Irak’ta uğradıkları haksızlık, yerlerinde zorla göç ettirme ve merkez hükümette temsil etme hakları gibi konular, 7 yabancı dillerde yazdıkları 100’lerce hakemlik dergi ve gazetelerde yayılanmış yazı ve makaleleri bulunmaktadır.

Ancak, Irak’ın üçüncü ana unsuru olan Türkmenler bugüne de, Yezidilerden daha fazla haksızlığa uğramalarına rağmen, uluslararası mahfiller bir tarafa durusun, Irak’ta belgelere dayanarak akademik bir şekilde anlatamadılar.

Dolayısıyla, uluslararası akademik niteliğe sahip olan Kerkük merkezli bir araştırma merkezinin açılması gerekiyor.  Ankara’daki Türkmen kuruluşları başta olmak üzere, Türkmen üst düzey görevlilerin belli özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Uluslararası ve bölgesel gelişmeleri iyi okumak, öngörüye sahip olmak, Irak’ta yaşayan toplumda kabul görülmek, Araplarla ve yabancılarla kolayca diyalog kurmak gibi “stratejik beyin” özelliklerine haiz olmalıdır.

Ayrıca Türkiye’de de hiçbir siyasi partinin uzantısı olmaksızın Irak’taki Türkmen mevcudiyetini koruma ve kollayabilme becerisine sahip olmalıdırlar. Türkmenler ve Türkmeneli’nin bu tip araştırmacı ve siyasetçilere ihtiyacı vardır. Aksi takdirde, Irak’taki Türkmen varlığı açık bir hedef haline gelecektir.

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Hicran KAZANCI 1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı. 1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi […]