SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

14 MART SERZENİŞİ

Yayınlanma:
ABONE OL
14 MART SERZENİŞİ

Bu yazıyı okurken; 40 kişi olması gereken sınıflarda 240’ar öğrenciye ders anlatılan bir fakültede, aynı anda 10 hastanın muayene edilebileceği bir klinikte her gün 50 fakülte, doktora ve uzmanlık öğrencisine hastalarla birlikte eğitim verilen, bu arada günlük ortalama 500 hasta muayene ve tedavi edilen bir klinikten yazdığımı asla unutmayın.

Sağlığın siyasi, kişisel yönü yoktur çünkü hastaysanız hastasınızdır. Ötesi sizi ilgilendirmez. Tedavi edilmek, ilgilenilmek, bütün hassasiyetlerinizin göz önüne alınması en doğal hakkınızdır. Hepimiz hastayız, hepimiz hasta sahibiyiz, hepimiz bu ülkede yaşıyor, aynı sıkıntıları paylaşıyoruz.

Bütün milletimiz bilsin ki; Tıp ve Diş Hekimliği fakültelerinde beş, altı katına çıkarılan kontenjanlar, sağlık personeline yönelik değersizleştirme operasyonları, sağlık personeline dayatılan performans sistemi, her türlü şiddete maruz kalabilmeleri, kendisine sahip çıkması gerekenler tarafından bile ötekileştirilmeleri sağlık personelinin, sağlık eğitimi alanların hastalarıyla ve birbirleriyle olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olmuştur,

Bu sebeplerle de kaliteli ve insani sağlık hizmeti alınması imkânsızlaşmış, sağlık eğitimi çökmüştür.

Sağlıkta oluşan ve giderek büyüyen sorunlara tedbir alınmaz, kontenjanlar azaltılmaz, tıp ve diş hekimliği fakültelerinin olur olmaz her yere açılmasına devam edilir, sağlık çalışanlarını birbirine düşüren performans sistemi kaldırılmazsa ülkemizde önümüzdeki yıllarda ne yetişmiş pratisyen hekim, diş hekimi ne de tıpta ve diş hekimliğinde uzman hekim bulunabilecektir.

İşin kötü tarafı toplumumuz çok eskide kalmasına rağmen geçmişin acı tecrübelerinden sıyrılamadığı, sorumluluktan kaçmak isteyen birilerinin de sağlıkta geçmişte yaşanan kötü günleri unutturmadığı için iyi sağlık hizmetini tedavi olabilmek değil doktora kolay ulaşmak, doktora reçete yazdırabilmek, ilacını kolayca alabilmek, sağlık personeline şiddet uygulayarak kinini, nefretini kusmak sanmaktadır.

Evet, doğrudur son yıllarda yapılan değişiklikler sonucu hastanın hekime ulaşması, ilaç alabilmesi, hastanın ve hasta sahibinin “sağlık personeline dayak atması, şiddet uygulaması” kolaylaştırılmıştır ama hastaların tedavi edilme, şifaya kavuşma oranı çok daha büyük bir hızla düşmüştür.

Ülkemizde sağlıkçılar ve sağlık sektörü;

–          Değersizleştirilmiş, her türlü adaletsizliğe ve haksız kazanca açık hale getirilmiştir.

–          Değersizleştirildiği için de şiddet, hakaret, tehdit normalleşmiştir.

–          Hocalar öğrencilerini, asistanlarını eğitememektedir, yeterince ilgilenememektedir.  

–          Hekimler Performans Sistemi denen baştan sona yanlış, haksız, adaletsiz, verimsiz bir sistemle puan peşinde koşturulmaktadır.

–          Hekimlerin hastalarıyla yeterince ilgilenmesinin önünde bir sürü engel vardır.

–          Hekimler hastalarını insan olarak değil de para, puan ve sıra numarası olarak görmesi için zorlanmaktadır.

–          Hekimlerin can güvenliği yoktur, gelecekleri için kuşkuları vardır, iş huzuru kalmamıştır, mesleklerinden soğumuşlardır.

–          Aynı kurumda, hatta aynı klinikte çalışan hekimler arasında bile gelir adaletsizliği, haksız rekabet, haksız kazanca yol açılarak hastalara ve hekimlere zarar verilmektedir.

Adaletsiz, popülist, hastaların tedavi edilmelerinin önüne geçen, ülkemize maddi, manevi çok büyük zarar veren performans sistemini getirenlere, uygulayanlara ve sistemin açıklarını kendi cepleri lehine, devletin, diğer hekimlerin ve hastaların aleyhine kullananlara her 14 Mart’ta, 22 Kasım’da, 12 Mayıs’ta yaptığımız uyarılarımızı dikkate almalarını bir kere daha rica ediyoruz.

Bu yazıyı okuyan her bir okurumuz lütfen; Şikâyetçi olduğumuz eski günlerde hastaneye giden her 100 hastadan kaçının tedavi olabildiğine baksın. Sonra da bugünlerde hastaneye giden her 100 hastadan kaçının, üstelik doktor doktor, hastane hastane gezmesine rağmen, tedavi olabildiğine baksın ve kararını öyle versin.

Ayrıca herkes bilsin ki; aşırı derecede yüksek öğrenci kontenjanlarıyla, hemen her şehre açılan, kliniği, laboratuvarı olmayan fakültelerde, hocasız, eğitimsiz, kalitesiz, meslekten bihaber, tribünden maç seyreder gibi sağlık eğitimi alan gençlerle ve mesleğin değersizleşmesi için gösterilen aşikâr çabayla bu ülkenin sağlık hizmetleri konusunda geleceği karanlıktır.

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]