SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Türkmenlere Siyasi Destek, Stratejik ve Taktiksel Boyutta Olmalı!..

Yayınlanma:
ABONE OL

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

Putin, Ukrayna’ya yönelik askeri harekât düzenleme yoluyla Kırım’da yaptığı gibi oldubittiye getirerek Kiev’i ele geçirerek ülke yönetimini alaşağı edip yerine Moskova yanlısı bir rejimi getirmeyi ve Batı’nın da buna ses çıkaramayacağını düşündü. Bütün bunları da üç gün içerisinde gerçekleştireceğini planlayan Putin, yanıldı.

Teknoloji, askeri güç ve beşerî bakımından Ukrayna’dan on kat güçlü olan Putin Rusya’sının yaptığı hesaplarının hata vermesinde iki ana neden yatmaktadır. Birincisi istihbarat, ikincisi de Ukrayna’ya Batılılar tarafından verilen desteğin stratejik boyutu. İstihbarat meselesini daha sonra ele alacağım.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekâtının başlamasıyla birlikte ABD başta olmak üzere kimi ülkeler, Ukrayna’ya taşınabilir Javelin, stinger, NLAW füzeleri ve SİHA’lar gibi yüksek stratejik ve taktiksel değerlere haiz silahlar göndermeye başladılar. Aynı zamanda kuruluşundan itibaren NATO’nun elinde bulunan, Rusya tarafından işgale uğrayan ülke sivillerini örgütlü bir direniş hareketine dönüştürecek planlar devreye sokuldu. Ayrıca, savaş öncesi halk desteğinin sadece yüzde 25’ini alan Volodimir Zelenski’ye verilen siyasi destek ve ABD, Avrupa Birliği, İsrail, Japonya ve diğer Batılı ülkelerin parlamentolarına telekonferans yoluyla vurucu konuşmaların düzenlenmesi, Zelenski’nin Ukrayna halkının yüzde 76’sının yanı sıra dünya kamuoyunun desteğini almasını ve bir direniş kahramanına çevrilmesini sağladı.

Türkmenlere Verilen Siyasi Destek Stratejik Boyutta Olmalı

Bir toplumun içsel ve dışsal kendi siyasi varlığına, sosyal düzenine, üniter yapısına, coğrafi bütünlüğüne, sosyal huzuruna yönelik, kendinden fersah fersah büyük olan tehlike ve tehdit kaynaklarıyla baş edebilmesi, bunları elimine etmesi, başarısızlığa mahkûm edebilmesi için alacağı siyasi ve güvenlik desteğin ciddiyeti, kalitesi ve stratejik değerinin yüksekliğine bağlıdır. Bu bağlamda, 1000 yıldan beri varlığını sürdüren Irak Türkmenlerinin Türkmeneli coğrafyasındaki son dönemde etkisinin kırılmasının, Irak’ın siyasi muadelesinden dışlanmasının, kuzeyde Barzani, Kerkük’te Araplar ve Bağdat hâkim partilerin potasında eriyip etkisizleşmesinin altında yatan sebep, Türkmenlere verilen desteğin, stratejik ve taktiksel değerlerden çok uzak olmasıdır. Eğer siz, Irak’ın yönetimine talip olan Irak’ın üçüncü ana unsurunun Irak’taki güvenliğini, etkisiz ve ticari amaç güden bir güvenlik şirketine ve siyasi temsilini de kendi toplumuna karşı işlenen her türlü kötülüğü hazmedebilen öngörüsüzlere teslim ederseniz Türkmenlerin Irak’ta bugün yaşadığı vahim ortamın da sorumlusu olursunuz.

Türkiye bugün, Soğuk Savaş dönemindeki konjonktürle karşı karşıyadır. Dünyanın iki kutuplu olduğu Soğuk Savaş döneminde, NATO’nun karşısında Sovyetler Birliği önderliğinde Varşova Paktı vardı. Bugün, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle dünyadaki sorunların kaynak üssü, diğer bölgelerden Rusya coğrafyasına yöneldi. Bu durum, Türkiye’nin NATO’daki ikinci büyük güç olma durumunu ve jeopolitik değerini kat kat artırdı. Türkiye’nin artan jeopolitik değerini kalıcı hale getiren, dünya politikasındaki itibarını, saygınlığını gerçekleştiren Türkiye Dışişleri Bakanlık bürokratları tarafından yürütülen kamu diplomasisidir. Dolayısıyla, Irak’taki Türkmenlerin oyun kurucu konumuna gelmesi ve Irak’ın siyasi muadelesinde anahtar duruma yükselmesi, Türk dış politikası dümenini elinde tutarak Türkiye’ye değer kazandıran Türk Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü kamu diplomasının parçası haline getirilmeyle sağlanacaktır.

Dr. Hicran Kazancı

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]