SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Irak Türkmen Siyaseti; Bir Adım ileri, İki Adım Geriye Olmamalı

Yayınlanma:
ABONE OL

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

ABD’nin Irak’ı işgal etmesi sonucu devrilen Saddam rejiminden sonra iş başına gelen Irak Hükümeti, ABD’nin yönlendirmesiyle Kerkük sorunu sürekli ötelendi. Saddam döneminde Araplaştırma politikasından kaynaklanan büyük sorunlar yaşayan Kerkük, sorunların Saddam sonrası çözüme kavuşturulması yerine Kürtleştirme planlarına maruz kaldı. Kerkük sorunun, sadece Kerkük’teki Türkmen, Kürt ve Araplar arasında yaşanan bir sorundan öte Bağdat-Erbil arasında bir sorun, Irak’a komşu ülkeler arasında bir sorun ve egemen güçler arasında bir küresel sorun olduğu gerçeğini bilmek lazım. Yani, Kerkük sorunu demografik sorundan ziyade, siyasi bir sorudur. Siyasi sorununda nasıl çözüleceği konusuna Türkmen bağlamında önceki yazılarımda değindim. Tekrarlamanın anlamı yok.

Kürtleştirme ile Araplaştırma Kıskacındaki Kerkük

2003 sonrası, Kerkük üzerinde hakimiyet kuran KYB ile KDP arasında kent üzerinde nüfuz sağlamak konusunda gizli bir savaş başladı. Kerkük’ü içine alacak şekilde bir bağımsız yapıya kavuşmak için, 25 Eylül 2017 tarihinde, Irak Kürdistan Yönetimi tarafından referandum gerçekleştirildi. Kerkük üzerinde hakimiyetinin sona ermesi veya hakimiyet konusunda KDP ile ortak olmasında kaygılanan KYB, Bağdat Yönetimi ile gizli bir anlaşma yapıtı. Anlaşma gereği 16 Ekim 2017 tarihinde, Bağdat’a bağlı güçlerin Kerkük ve Sincar’a girerek kontrolü sağladı.

16 Ekim 2017 tarihinden önce, Türkmen siyasetçileri Kürt ve Araplar arasında sarkaç politikası uyguladılar. Yani, zaman zaman Araplar hesabına Kürtler ile iyi ilişki kurdular, zaman zamanda, bunu tam tersini yaptılar. Başka bir değişle, ileriye dönük hiç bir stratejik temeli olmayan günü kurtarma politikası uygulandı.  16 Ekim sonrası, tamamen Bağdat’ın yanında yer almaları, Arapların Kerkük’e yönelik yoğun Araplaştırma politikasının uygulanmasını sağladı.

Gelinen nokta, Kerkük’e yönelik Türkmenler hesabına Kürtleştirme politikasını uygulayan Kürtler ile, yine Türkmenler hesabına Kerkük’teki Araplaştırma politikasını icra eden Araplarla anlaşma sağladı Kerkük konusunda. Yani, her siyasi hamleden sonra, Türkmenler alan kayıp ederek ve biraz daha küçülerek ortaya çıktı.

Türkmenlerin Çıkış Stratejisi

Toplumlar, sadece söylemlerle ikna edileceği devri kapanmıştır. Yapılan/yapılacak işlerin ve atılan/atılacak adımların sahada etki ve karşılık bulmasıyla ölçülür. Türkmen toplumu ile siyasi müesseseye gönül verenleri retorik, hamaset ve edebiyat konuşmalarıyla konsolide etmek imkansız hale gelmiştir. Kerkük merkezli Türkmeneli bölgesinde ortaya çıkan sorunları söylemlerle değil, ciddi ekip çalışmalarıyla çözülür. Gerginleştiren ve kutuplaştıran söylemlerden kaçınılması gerekir, yerine birleştirici, kapsayıcı ve  motive eden dillerin kullanması lazım. Türkmen toplumu, söylemlerin sahada eylemlerle desteklenmesini sağlayan siyasetçileri görmek istiyor.

Somut ve gerçekçi  icraat bekleyen Türkmen milletinin sahadaki  siyasi aktörlerine yönelik güvenleri sarsılmış ve her geçen gün erozyona uğruyor. Bu bağlamda, Türkmen milletinin güvenini yeniden tesis edebilme kabiliyeti olan ve toplumda karşılık bulan adayların olması gerekmektedir.

               

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]