SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kadınların İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

Yayınlanma:
ABONE OL

Kadınların istemi dışında idrar kaçırmaları inkontinans olarak adlandırılır. Mesane içi basınç ile birlikte üretra kapanma basıncı aşıldığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Kadınlarda idrar kaçırma gün içerisinde ani ve istemsiz olarak yaşanır. Bu oran tüm kadınlarda %15-20 civarında gözlemlenir. İdrar kaçırma şikayeti tedavi edilebilen bir durum olduğu için endişeye kapılmaya gerek yoktur.

Kadınlarda idrar kaçırma problemi, bütün yaş gruplarında farklı nedenlere ortaya çıkabilir. İdrar kaçırma durumu ile karşı karşıya kalan kadınlar, bu durumdan utanç ve rahatsızlık hissedebilir. Egzersiz, yolculuk, sosyal ilişkiler gibi çeşitli aktiviteleri yapmayı kısıtlayabilen bu durum, günlük yaşamı sınırlandıracak kadar büyük bir şiddette de yaşanabilir. Sosyal ve kişisel aktivitelerinizi olumsuz yönde etkileyen bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşamak için idrar kaçırma tedavisi çözüm yollarını değerlendirmelisiniz.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Belirtileri

Birden fazla doğum yapmış kadınlarda sık karşılaşılan bu durum, menopozdan ya da zor doğumlardan sonrada yaşanabilir. Bazen hiç doğum yapmamış kadınlarda da görülür. İdrar kaçırma kalıtımsal bir özellik de olabilir. Öksürme, yok kaldırma, hapşırma, gülme durumlarında kadınlarda idrar kaçırma gözlemlenebilir. Zor doğumlara bağlı olarak idrar kesesi sarkmalar da yaşanan durumlardandır. Kadınlarda idrar kaçırma belirtilerine bir göz gezdirelim.

  • İdrarın istemsiz olarak damla damla ya da aniden sızmasıyla idrar kaçırma problemi başlayabilir.
  • İdrar yapamamak da bir belirtidir.
  • Mesane enfeksiyonu olmaksızın idrara çıkarken ağrı yaşayan kişilerde görülür.
  • İdrar kaçırma probleminde sık idrara çıkma isteği gözlemlenir.
  • Bu kişilerde mesane enfeksiyonları sık görülür.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar kaçırma tedavisi başlamadan önce doğru teşhisin konması önemlidir. Teşhis sırasında öncelikle hastadan tıbbi geçmişini ve idrar kaçırma öyküsünü anlatması istenir. Böylece idrar kaçırmanın başlangıcı ve sıklığı hakkında detaylı bilgi alınır. Fiziki muayene sırasında doktor, idrar kaçırmaya neden olacak fiziki ya da sinirsel bir hastalığın olup olmadığını inceler. Bu muayenenin ardından kesin tanı için hastalardan bazı testeler istenir.

Bunlar; İdrar tahlili, mesane günlüğüdür. Tanı yöntemleri içinde pelvik ultrason, EMG testi, sistometri gibi fyöntemlere başvurulur. Bu yöntemler kesin teşhisi koymaya yetmezse üroflovmetri testi, sistoskopi, invaziv ürodinamik testlere başvurulur.

Kadınlardaki İdrar Kaçırmanın Tedavisi

İdrar kaçırma tedavisinde ilk olarak cerrahi olmayan yöntemlere başvurulur. Cerrahi olmayan yöntemler işe yaramadığında ise cerrahi tekniklerden yararlanılır. Bunun için idrar kaçırma tipinin belirlenmesi gerekir. Stres tipi idrar kaçırma, sıkışma tipi idrar kaçırma, miks tipi idrar kaçırma, taşma tipi idrar kaçırma gibi farklı idrar kaçırma tipleri vardır.

Cerrahi olmayan yöntemlere rağmen hastanın rahatsızlığı devam ediyorsa cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Cerrahi olmayan yöntemler; ilaç tedavisi başta olmak üzere çeşitli egzersiz yöntemleri, yaşam tarzı değişikliğidir.

Yapılan tanı ve değerlendirmeler sonucu hastanın cerrahi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyduğuna karar verilebilir. Böyle bir durumda hastanın yaşam kalitesini etkilemeyecek, bir yöntem uygulanmalıdır. Kesi yapılmadan yapılan bu müdahale sonucunda hasta hızlı şekilde iyileşebilir. Stres tipi idrar kaçırma teşhisleri başta olmak üzere idrar kaçırma sorunu yaşayan diğer kadınlara Bulkamidyani mesane boynuna enjekte tedavisi önerilir.

Bulkamid Tedavi Yöntemi

Bulkamid, içeriğinde %97,5 su ile %2,5 poliakrilamid yer alan, mesane boynuna enjekte edilen, kalıcı bir dolgu maddesidir. Poliakrilamid vücutla uyumlu olan bir materyal olduğu için tedavi sırasında ve sonrasında hastada herhangi bir yan etki ya da komplikasyon görülmez. Bulkamid tedavisi hastaya genel ya da lokal anestezi ile üretal duvar üzerinde üç, dört noktadan bezelye büyüklüğünde bir dizi enjeksiyonla yapılmasıdır. Operasyon kesi olmaksızın en fazla 10 dakika içinde tamamlanır ve idrar kaçırma problemi kalıcı olarak ortadan kaldırılır.

İlgili Haberler

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]

Sağlık
07 Nisan 2024
Bayramda kilo almamak için öneriler

Ramazan bayramına kısa süre kala, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Bayramlar, genellikle aile ziyaretleri, özel yemekler ve tatlılarla dolu olduğundan, bu dönemlerde kilo kontrolü zorlaşabilir. Bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: PORSİYON KONTROLÜ Küçük Porsiyonlarla Başlayın: Büyük tabaklar yerine küçük tabaklar kullanın ve yemeklerde porsiyon kontrolü […]

Ekonomi
05 Nisan 2024
Enflasyon; memur ve emekliyi yoksullaştırırken, sosyal dejenerasyonu yol açıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre mart ayında enflasyon %3.16, yıllık %68.50 artış gösterdi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak açıkladı. Maaşlara İyileştirme Yapılması Zorunlu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, enflasyonun memur […]

Sağlık
30 Mart 2024
Bahar depresyonuna dikkat!

Bahar aylarının gelmesiyle beraber bahar depresyonu da gündemde. Peki bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonu, bahar aylarında yaşanan, kişinin ruh halinde ve enerji seviyelerinde düşüşle karakterize edilen bir durumdur. Genel olarak depresyon terimi, genellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın olan mevsimsel duygudurum bozukluklarına (Seasonal Affective Disorder, SAD) atıfta bulunsa da, bazı insanlar bahar ve yaz […]