SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kartal’da kiracıya fahiş zam şoku: 2 bin lira olan kiraya 8 bin TL istedi

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal’da bir ev sahibi, 2 bin lira kira veren kiracısından “Oğlum 8 bin TL’ye kirada oturuyor, siz de 8 bin TL kira ödeyin” diyerek 8 bin lira kira istedi.

Kartal’da bir ev sahibi, 2 bin lira kira veren kiracısından “Oğlum 8 bin TL’ye kirada oturuyor, siz de 8 bin TL kira ödeyin” diyerek 8 bin lira kira istedi. Kiracı kiranın 4 bin TL olmasını istese de durumu kabul etmeyen ev sahibi, 3 yıl kira ödemediklerini iddia ederek kiracılarını hacze verdi.

Kartal’da yaşayan Hasan Şengün, yaklaşık 3 yıl önce bin 650 TL’ye ev sahibi ile kirayı elden vereceğine dair kira sözleşmesi imzalayarak evi tuttu. İddiaya göre her ay düzenli olarak kiralarını ev sahibine elden ödeyen Şengün, ay sonunda ev sahibinin, “Oğlum 8 bin TL’ye kiraya oturuyor, siz de 8 bin TL kira ödeyin” demesiyle hayatının şokunu yaşadı. Şengün, bu fahiş zammı karşılayamayacağını ve kiranın 4 bin TL olmasını istese de ev sahibi kabul etmeyerek, kiracılarını 3 yıl kira ödemediğini iddia ederek hacze verdi. Eve gelen haciz kağıdıyla şoke olan kiracılar, hukuk mücadelesi başlattı.

“Biz kirayı 3 yıllık elden ödediğimiz halde bizi ödememiş gösterip hacze verdi”

Kiracı Hasan Şengün, “2018 yılında bu daireye taşındık. Bu daire sahibi H.S. bize, ‘3 odalı evim var. Siz iyi bir insansınız. Gelin benim evimde kalın’ dedi. Biz de bin 650 lirayla evi tuttuk, kontrat yaptık. ‘Kiramı elden vereceksiniz’ dedi. Kontrata da elden olarak yazdı. 3 sene evinde oturduk. Her sene kira artışını yaptık. 2 bin lira kira veriyordum. Sonra 3 ay sonra ‘Çocuğum gelecek’ dedi. Bizi evden çıkarmaya çalıştı. Biz de ‘Kiramızı arttıralım’ dedik. 2 bin lira olan kirayı 4 bin lira yapalım dedik. Ev sahibi de ‘Benim için fark etmez, bir oğluma sorayım’ dedi. Oğluna sordu. ‘Oğlum 4’ü de kabul etmiyor’ dedi. ‘Çıkmanızı istiyor. Oğlum dışarda 8 bin lira kira veriyor, siz 4 bin liraya oturamazsınız’ dediler. Biz de 4’ten yukarı veremeyeceğimizi söyledik. Biz kirayı 3 yıllık elden ödediğimiz halde bizi ödememiş gösterip hacze verdiği için yüklü bir miktar çıkıyor buradan. Biz bu bunun altından nasıl kalkabiliriz, buna nasıl katlanabiliriz? Biz kira paramızı ödedik. Bizden elden aldı. Her ayın 15’inde biz elden verdik. Üst katımızda oturuyor. Herhangi bir kavgamız, dövüşümüz olmadı. Çok samimi bir ortamdaydık. Ama 2 ayda bu kiraların artışı yükseldikçe bizi sıkıştırmaya başladılar. Mahkemeye verip haciz açmışlar. Bizi de bu vergi kaçakçılığına alet etmiş oluyor. Bundan mağduruz” diye konuştu.

“Ev sahibi ‘Kiranın 4 katını vermezsen çık git’ diyemez”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Enflasyonla birlikte ev sahiplerinin taleplerini abarttıklarını görüyoruz. Çünkü 2 bin lira kirayla oturan kiracıdan yüzde 400 farkla 8 bin lira talep ediliyor. Ve deniliyor ki ‘Sen bu kirayı vermezsen çık git.’ Böyle bir şey yok. Yasa kiracıları koruyor ve özellikle 2022 yılı haziran ayında çıkartılan bir geçici kanun ile kiralar yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Ev sahiplerinin kiracılara haksız takip yapmaları halinde kiracılar tebellüğ tarihinden itibaren 7 gün zarfında o dosyaya itiraz etmeliler.

Elden ödemedi diye iddia eden ev sahibi altlı üstlü oturuyor kiracıyla ve 3 yıl boyunca kirayı elden aldığı halde hiç nedense dava etmiyor, mahkemeye gitmiyor. Böyle bir şey hayatın olağan akışına uygun değil. Ev sahiplerini uyarmak isterim. Aylık 800 liranın üzerinde kira geliri olan ev sahipleri, 2022 yılı için şayet gayrimenkul sermaye icraatı beyannamesi vermiyorlarsa ve geçmiş 5 yıla dönüp de vermedilerse vergi kaçırıyor durumuna düşer, ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler. Yani kiracıyı ‘Sen kirayı elden verdiğini kanıtlayamazsın, ben bir şekilde bunları senden alırım’ diye zorlamak ev sahibinin de akıbetini hayırlı yapmaz. Çünkü vergi kaçakçısı muamelesi görür ve ciddi cezalarla da karşı karşıya kalabilir. Ev sahibi ‘Kiranın 4 katını vermezsen çık git’ diyemez. Bunu diyen ev sahibi tahliye davası da açsa haklı görülmez” diye konuştu.

İlgili Haberler

Ekonomi
28 Mart 2024
Cebe bedavadan 13.000 TL atmak isteyene lokum gibi mevduat faizi! 100.000 TL’ye en iyi faiz oranı

100 bin TL nakdi olan vatandaşlara mevduat hesabından maaş bağlatan faiz oranları açıklandı. Mevduat hesabına en az 32 gün nakdini yatıran vatandaşlar karlı çıkıyor. İşte 13 bin TL cebe bedavadan eklemek isteyenlere lokum gibi mevduat faiz oranları… Ekonomide çalkantılı süreç devam ederken vatandaşlar yatırımlarını nasıl yapması gerektiği konusunda karar vermekte zorlanıyor. Özellikle Türk Lirası olarak […]

Ekonomi
28 Mart 2024
Emekliye 8.000 TL ikramiye ödemeleri bugün başladı! Bakan Işıkhan duyurdu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, açıklama yaptı. Kamu bankalarından 4A, 4B, 4C’lilere 8 bin TL ikramiye ödemeleri bugün başladı. İşte kamu bankası ikramiye ödemesine dair detaylar haberimizde… Emeklilere müjdeler 2024 yılında sıralanıyor. İlk kez yüzde 50 oranında gerçekleştirilen maaş zamlarından sonra bayram ikramiyelerine de yüzde 50 zam gerçekleştirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı […]

Ekonomi
28 Mart 2024
Karne hediyesi verilecek! Tüm öğrencilere Bakanlık 6.500 TL yatırıyor!

Yaz tatili gelmeden başvuran vatandaşlar 6 bin 500 TL eğitim desteğinden yararlanıyor. Tüm kademelerde eğitim alan öğrenciler için nakdi destek sağlanıyor. İşte okuyan öğrenciler için sağlanan nakdi destek ödemesine dair detaylar haberimizde… Öğrenciler için devlet çeşitli alanlarda destekler sağlamaya devam ediyor. Okuyan çocuğu olan aileler için nakdi yardımlar büyük önem taşıyor. Hanelerin düşük gelirli olması […]

Ekonomi
28 Mart 2024
İşi olmayana şartlı devlet desteği! 9.809 TL maaş almak isteyen bunu yapıyor!

Devlet işi olmayan vatandaşlara tek şartla maaş veriyor. 9 bin 809 TL maaş desteğinden faydalanmak isteyen vatandaşların ise başvuru yapması gerekiyor. İşte işi olmayanlara şartlı devlet desteğine dair detaylar… Vatandaşların ekonomik koşullar çerçevesinde yaşadığı maddi zorluklara devlet çözüm üretmek için çeşitli projeler geliştiriyor. Ülkemizdeki vatandaşların ekonomik olarak ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına sunulan desteklerden birisi de çalışmayan, […]