KALENİN İÇERİDEN FETH EDİLMESİ
SOSYAL MÜHENDİSLERİN DOLANDIRMA YÖNTEMLERİ / İNSANİ DUYGULAR
Merhaba, internet üzerinde makaleler okurken çok güzel bir yazıya denk gelmiştim. Yazıda maymunlardan bahsediyordu; maymunlar deyince aklıma ilk gelen ise Hinduların inekleri gibi maymunları da kutsal saydıkları ve dokunulmaz oldukları hakkında izlediğim, okuduğum bilgilerdi.
Fakat bu yazıda Asya toplumunda evlere giren, eşyaları çalan, insanlara zarar verdiklerine inanan kişilerin maymunları yakalamak için yıllardır uğraştıklarını fakat maymunların en zeki ırklardan biri olması ve evlerin, ağaçların tepelerinde gezmelerinden dolayı yakalanması çok zor olduğu da biliniyordu.
Maymunların merak, hırs, aç gözlülük, karar verme, sinirlenme, mutlu olma gibi duygularının duygusal zekâ olarak insanlara çok benzediğini biliyoruz, avcılar tarafından bu benzerlik düşünülerek bir yakalama yönetimi bulunmuş; Bir Hindistan cevizi içi oyularak bir ağacın dalına, maymunların kolayca erişebileceği bir yere bağlanır. Hindistan cevizinin üzerine maymunun elini düz olarak sokabileceği bir delik açılır ve içine maymunun en sevdiği tatlı kokulu yiyecek konur. Bu delik maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir. Yiyeceği tutmak için elini yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz.
Maymun tatlının kokusunu alır ve yiyeceği almak için elini içeri sokar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkaramaz. Yemeği düşürmemek için sıkıca yumruk yapılmış el, bu delikten dışarı çıkmaz. Avcılar tuzağa geldiklerini maymun avcıları görür çıldırır, sinirlenir ama kaçamaz. Normalde maymunun kaçmaması için bir engel yoktur.
Sadece, kendi hırs, aç gözlülük gibi duygularına bağımlılığı yüzünden belki canından olur veya avcıların başka amaçların da kullanılmak üzere yakalanır. Aslında tek yapması gereken şey, avcunu açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde açgözlülük duygusu o kadar kuvvetlidir ki tuzaktan kurtulabilen maymun sayısı çok azdır.
Sosyal Mühendis diye adlandırdığımız teknolojik cihazlar ile psikolojik duygularımızın yönetimi konusunda uzmanlaşmış kötü niyetli kişilerde bizleri kandırmak veya dolandırmak için zihnimizde bağımlısı olduğumuz duyguları kullanmaktadırlar. Güvenlik önlemlerimizi aşmak, bilgisayarımıza erişmek vs. bunlarla uğraşmak yerine kaleyi bir Truva atı gibi içeriden çözümleme yoluna gidiyorlar, kendi ellerimiz ile teslim oluyor / teslim ediyoruz. Haberlerde bolca izlediğimiz telefon dolandırıcılığı olaylarında mağdur olan kişilerin eğitim düzeyinin yüksek olduğunu, mesleki olarak dolandırılabilecekler listesindeki hiç aklımıza gelmeyen kişilerden seçildiklerini görürüz. Bu yüzden önemli olan insanı zaaflarımız ve mantıklı düşünmemize engel olan duygulara bağımlılığımız diyebilirim.
Maymunun tek yapması gereken elini açıp oradan uzaklaşmaksa, bizde olan dışı bir durum ile karşılaştığımızda bağımlı olduğumuz duyguların peşinden gitmek yerine birkaç saniye durup sorgulamalı veya yaşanan olay ile ilgili şüphe etmemiz bizi özgür kılacaktır.
Hızla gelişen ve sizin mantıklı kararlar veremediğiniz durumlarda sizden kişisel bilgileriniz, paranız, ziynet eşyalarınız tanımadığınız kişiler tarafından her hangi bir sebeple isteniyorsa! En yakınınızdaki insanlardan yardım isteyin veya danışın. / Bu kurgu eğer kendini bir kamu görevlisi gibi tanıtan bir kişi tarafından yapılıyorsa 112 Arayarak konu hakkında yardım / gerçek bilgiyi alabilirsiniz. Duygularınızın esiri olmayın, Önemli kararları verirken birkaç dakika durup gerçekten onaylamak veya yapıp yapmamak konusunda daha dikkatli olun ve sorgulayın.
İlgili Haberler
Ertaş, “Konum, yer, mevki” demek varken “lokasyon” gibi yabancı kelimelerin kullanılması dilimize bir ihanettir
Basın Platformu “Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor” Şanlıurfa Çalıştayı yapıldı
ChatGPT Eğitimi ile Geleceği Yakalayın
GİB, E-TEBLİGAT İLE 9 MİLYAR TL TASARRUF SAĞLANDI
BAĞIMLILIKLA MÜCADELENİN NEFERLERİ: YEŞİLAY GÖNÜLLÜLERİ
Kartal’da Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı Düzenledi