SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Üniversiteye Girmek Çok Kolay

Yayınlanma:
ABONE OL
Üniversiteye Girmek Çok Kolay

2009 ÖSS sınavına girip, yeterli puan alamayan adaylara müjde. Üniversiteye girmek artık çok daha kolay.

 

1-      Paranız varsa üniversiteye girmek çok kolay. Diyelim ki 260 puan aldınız. Bu puanınızla çok istediğiniz hukuk fakültesine giremiyorsunuz. Moralinizi bozmayın. Paranız varsa iş çok kolay.  

Önce 260 puanla öğrenci alan bir özel üniversitenin hukuk fakültesine müracaat ediyorsun. Bastırdın 20 miyarı girdin okula. Bu yolun yarısı. %25 hatta 50 kontenjandan da yararlanırsan gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Ya beş yıl burada okuyorsun ya da ilk yıl dişini sıkıp yüksek notlar alıp iyi bir notla ikinci sınıfa geçiyorsun. İkidesin yapacağın ikinci iş, yatay geçişe müracaat edip her hangi bir devlet üniversitesine girmek.

 

İşin püf noktasına gelince; sizin gibi düşünen binlerce aday var.

1-Bu adayları sollayarak yüksek puan alabilir misin?

2-Hangi özel okul sana bu puanı/notu verir/alabilirsin?

3-Yatay geçişe müracaat için hangi üniversite kontenjan açar?

4-O kontenjana kaç kişi müracaat edecek? 

 

1- Geçmiş yıllara baktığımızda birçok üniversite 2–3 kontenjan açıyor. Ama bunun hiçbir garantisi yok. Seneye olur mu bilinmez. Yüksek not konusuna gelince, özel okula yazıldın, 20 milyar para veriyorsun. Okul seni kaçırmak ister mi? Ticaretçi mantığı ile düşünürsen hiçbir okulu elindeki öğrenciyi bir başka okula kaptırmaz. Kaptırmıyor mu? Kaptırıyor. Geçmiş yılları incelesen, sayıları bir iki de olsa; özel okuldan, devlet üniversitesine geçenler var.

 

2-      Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Spor akademisi ve Güzel Sanatlar, açmış kollarını seni bekliyor. Gidip bir iki milyar ödeyerek bir kursa katılıyorsun. İki aylık eğitimden sonra üniversitenin açtığı sınavda yüz binleri sollayıp, üniversitenin en mutena köşesine oturuveriyorsun.

Kolay gibi görünüyorsa da zor ama imkansız değil. Zira karşında uluslar arası yarışmalarda dereceler yapmış öğrenci kontenjanları, spor ve güzel sanatlar liselerinden gelen çocukların ek puanları ve yıllardır bilgi ve beceri ile donanmış olar gelen binlerce çocuk var. Bu çocukları geçmek; önemli bir yetenek, bilgi ve beceri ister.

 

3-      İki yılık meslek yüksek okulları. Düşük puanlı öğrenciler için en doğru seçim meslek okulları gibi görünüyor. Hiç kendini kandırma kapasiteni kabul et. Bilgi ve yeteneğine uygun bölüm senin için en ideal bölümdür.

 

4-      Lisede haylazlık ettin. Sınavda problem oldu. Falan filan sa. Daha iyi puan alacağına inanıyorsan senin yapacağı iş; bir yıl daha dershaneye giderek ÖSS’ye yeniden hazırlanmak. İstatistiklere göre ÖSS’yi kazanların %50’si iki yıllık öğrenci.   

 

Sonuç

 

1-Evine en yakın özel üniversite

2-Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar

3-Yavru vatan Kıbrıs, Kazakistan, Azerbaycan gibi Türk Cumhuriyetleri ve Bulgaristan gibi diğer seçenekler

4-İki yılık meslek okulları

5-Bir yıl daha dershane

 

Ne demiş atalarımız? Ayıkla pirincin taşını. Ya bugünkü şartları zorlayıp, baba parası ile her hangi bir üniversiteye gireceksin. Ya da bir yıl daha dershaneye gidip, eşek gibi çalışarak iyi bir puan alacaksın. Ya ömür boyu babaya tabi, boynu bükük, sevmediği işi bir yapan biri olarak ya da Marmara Hukuk mezunu gönlünün sultanı. Tercih senin.

 

Ancak şunu da unutma. Yazdığın üniversitenin; masrafı,  hocası, öğrencisi, yeri, iklimi, ulaşımı, sosyal imkânları,  yurdu, bursu… Nedir? Sana ve ailene uyar mı? Mutlaka incele. 

 

Başınız dik, alnınız açık, sırtınız pek olsun.

 

M. Nazım Telli

author avatar
Mustafa Telli

İlgili Haberler

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Dünyadan
30 Mart 2024
Zararın Neresinden Dönersen Kârdır

2017 yılında Türkmen “stratejisinde” köklü bir değişim yapıldı. Yani, 1995 yılından 2017 yılına kadar olan süre içerisinde yapılanların tümü bir tarafa bırakılarak yeni bir döneme geçildi. Başka bir değişle, sil baştan başlamak oyunu misali Türkmen siyasi harekatındaki ortak akıl ve istişarenin egemen olduğu dönemin kapatıldığı bir dönem olarak Türkmen siyasi tarihine geçti. Değişen bu “strateji” […]

Nerden Tutarsan Elinde Kalır
Dünyadan
22 Mart 2024
Nerden Tutarsan Elinde Kalır

Ferhat Sengaw, beynini, kalemini, iradesini dış mihraklara kiralayan, onların maşası olup talimatları doğrultusunda Iraklı Türkmenlerin tarihine, varlığına ve geleceğine düşünür kisvesi altında medya aracılığıyla hakaret eden sünepe ve pespaye bir Iraklı Kürt yazarıdır. Yukarıda bahsi geçen sünepeye, Hasan Turan başkanlığındaki ITC imzalı verilen cevap “Iraklı oluşumların arasındaki kardeşliği bozmaya yönelik yalan içerikli açıklamaları kınıyor, mahkemeye […]

Genel
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]