SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜKODER’den deprem bölgesinde yaşananlara dikkat çeken uyarılar

Yayınlanma:
ABONE OL

TÜKODER Merkez Yönetim Kurulundan yapılan açıklamaya göre,

Yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşıyoruz, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılara acil şifalar, enkaz altında kalanlara ise bir an önce ulaşılmasını diliyoruz.

Deprem bir kez daha açlık ve yoksullukla yaşam mücadelesi veren tüketicileri vurmuştur.  Yoksulluk, yolsuzluk, bilim yerine rant öne çıkan ülkelerde depremin adı maalesef ölümdür.

Deprem bölgesinde yaşanan sıkıntılar hepimizin malumudur. Bu tür afetlerde, bir çok bilgi kirliliği, suistimaller yaşanmaktadır. Hatta; bu durumu ranta çevirmek isteyenlerin ortaya çıktığı, geçmiş dönemlerde görülmüştür.

Bu nedenle bazı uyarılarımızı kamuoyu ve vatandaşlarımız ile paylaşmak istedik;

*Deprem bölgesinde İnternet ve GSM erişimi koşulsuz, hızlı ve ücretsiz bir şekilde kullanıma açılmalı,  vericiler güçlendirilmelidir.

*Çadır ve konteynır temini yerine; kış koşulları nedeniyle, geçici de olsa,  kamusal ve özel alanlar, yurt, otel, tesis vb. halka açılmalıdır. Yetmediği yerlerde çadır ve konteynırlar devreye girmelidir.

*Mobil alan ısıtıcıları, özellikle kamu ihalesi alan firmalar, inşaat şirketleri ve imalatçılar tarafından bölgeye sevk edilmelidir.

*Çok acil aş evleri kurulmalı.  Özellikle çocuklar ve kadınlarımız ile depremzedelerin güvenliği sağlanmalıdır.

*Tüm iş makinalarının acil ve ivedi olarak bölgeye sevki sağlanmalı.

Bu zamana kadar halk ihale alan firmalara çalıştı, biraz da onlar rant beklentisi olmadan halk için çalışsınlar.

*Yardımsever vatandaşlarımız deprem için İBAN veren her çağrıya itibar etmemeli, Resmi kurum ve kuruluşların iban numaraları dikkate alınmalıdır. Bu gibi dönemlerde dolandırıcılık ve suistimaller çok sık yaşanmaktadır. Hatta bazı resmi kurum adı kullanılarak farklı İbanlar verilmektedir. Özellikle Sosyal medyada yayınlanan iban numaralarına dikkat edilmelidir. Yardım göndermeden önce IBAN veya hesap numaraları için kurumun web sitelerinden veya çağrı merkezlerinden teyit alınması önemlidir.

*Geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu olağanüstü dönemi de fırsata çevirmek isteyenler olacaktır. Özellikle yardım malzemeleri, devamında inşaat malzemeleri fiyatları, deprem öncesi en düşük fiyat dikkate alınarak sabitlenmeli ve denetimi yapılmalıdır.

*Kısa süre sonra bölgede baş gösterecek kiralık konut krizi iyi yönetilmelidir. Bunu fırsat bilen ev sahiplerinin kira yükseltmelerine fırsat verilmemelidir.

*Suistimali bulunan fırsatçılar, dolandırıcılara karşı etkin ve etkili denetimler ile mücadele verilmelidir. Gerekirse ticaretten men’e kadar giden cezai yaptırımlar uygulanacağı duyurulmalıdır.

*Bilim ve meslek insanları dışındaki bilgi kirliliği yaratan açıklamalar ile paniğe kapılmamalıdır.

*Uluslararası araştırmalar, afet dönemlerinde organ, çocuk ve kadın ticareti ile istismar artışını belgelemiş durumda. Depremzedelerin, özellikle çocukların güvenliği sağlanmalı, buna dair önlemler hızlıca alınmalıdır.

*Bütünleşik bir afet yönetimine ihtiyaç var. İnsanlar aç, üşüyor ve ölüyor. Bu konu siyasete malzeme yapılmamalıdır.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]