SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

15 Mart Dünya Tüketiciler Gününde, Tüketicilerin, “sürdürülebilir, erişilebilir gıda” çağrısı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Tüketici Örgütleri Konfederasyonu (TÖK)  Genel Başkanı Fuat Engin 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününde yaptığı açıklamada ülkeyi yönetenleri, yükselişi önlenemeyen ve kontrolden çıkma noktasına gelen spekülatif fiyat artışları ile tarım, hayvancılık üretiminden kaynaklı gıda fiyatları krizine karşı  mücadele etmeye ve tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir bir şekilde uygun fiyatlı, güvenli beslenme sağlamaya çağırarak, Seçimden önce GEÇİM’ e el atılması gerektiğine dikkat çekti.

15 Mart Dünya Tüketiciler Gününde, Tüketici Örgütleri Konfederasyonu ve bileşenlerinin, “sürdürülebilir, erişilebilir gıda” çağrısı! Gıda fiyatları ekseninde kontrolden çıkma noktasına gelen spekülatif fiyat artışları ile tarım, hayvancılık üretiminden kaynaklı gıda fiyatları açısından önemli bir kriz yaşayan ülkemizde sivil toplum kuruluşları olarak harekete geçiyoruz.                 Evrensel Tüketici Haklarının “Temel ihtiyaçların karşılanması, Sağlık ve güvenliğin korunması, Zararların tazmini, Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı” ilkelerinden hareketle,  Ülkeyi yönetenleri yükselişi önlenemeyen gıda fiyatları krizi ile etkili bir biçimde mücadele etmeye ve tüm tüketicilere sürdürülebilir ve erişilebilir alım gücünün artırıldığı uygun fiyatlı temel gıda maddelerine erişimi sağlamaya çağırıyoruz.                                                                                                                            Yaşanmakta olan gıda fiyatları krizi dikkate alınarak, orta ve uzun vadede alınacak ekonomik/politik önlemlerle sağlıklı gıdaya erişimi ve tüm tarım-gıda modelinin güvenli bir şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini ısrarla vurguluyoruz.

Tarım çalışanlarının olumsuz çalışma koşulları da dahil, üretim girdilerindeki spekülatif fiyat artışları olmak üzere,  kırsal alanlarda yaşanmakta olan üretim süreçlerinde ki olumsuz etkilere ve birçok konuyu kapsayan güvenli gıda politikalarının geliştirilmesi gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyoruz.                Tüketici Örgütleri Konfederasyonu – Birleşik Tüketiciler Federasyonu – Çevre ve Tüketici Federasyonu – Tüketici Örgütleri Federasyonu olarak, “Acil önlemlerin hızla alınması ihtiyacını her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Zaman geçirmeden hem üreticilerin haklarını hem de tüketicilerin sağlıklı, erişilebilir ve sürdürülebilir güvenli gıdaya erişiminin sağlanmasına yönelik önlemleri almanız kaçınılmaz bir sorumluluğun gereği olduğunu hatırlatıyor ve ülkeyi yönetenleri “daha adil bir hayvancılık ve tarımsal gıda sistemini” teşvik edecek adımları atmaya çağırıyoruz.

“Adil, erişilebilir ve sürdürülebilir” güvenli gıda için alınması gereken tedbir önerilerimiz.                                  Sivil toplum örgütleri olarak, 15 Mart Dünya Tüketiciler gününde ülkeyi yönetenleri artık harekete geçmeye çağırıyoruz:

Başta zayıf olan tüketici grupları olmak üzere tüm nüfus için gıdaya erişim güvencesi sürdürülebilir bir biçimde sağlanmalıdır.

Üreticiler ve tüketiciler için adil fiyatları sağlayan bir gıda sistemini desteklenmelidir.

Emek ve sosyal haklara saygılı bir gıda üretim modeli teşvik ve tesis edilmelidir.

İthalata dayalı olmayan sürdürülebilir yerel hayvancılık modelleri teşvik edilmelidir.

Agroekolojik tarıma dayalı gıda üretim modeli geliştirilmeli ve hızla hayata geçirilmesine katkı sağlanmalıdır.

Merkezi ve Yerel yönetimler eliyle kamu satın alımları hayata geçirilmeli ve agroekolojik üretime dayalı gıda kurumları teşvik edilmelidir.

Kapsayıcı, üretim ve tüketim ortamlarının gelişmesi desteklenmeli ve  teşvik edilmelidir.

Sürdürülebilir gıda ortamları teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

Seçimden yerine GEÇİM’ e yönelik programlar öncelikle hayata geçirilmelidir.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]