SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Deepfake Teknolojisi Nedir?

Yayınlanma:
ABONE OL

Deepfake, teknolojisi, derin öğrenmeyi ve sahteyi birleştiren icat edilmiş bir kelimedir. Deepfake, filmler, oyunlar ve diğer görüntü ve videolar alanında kullanılan bir teknolojidir, ancak son zamanlarda, deepfake videolar oluşturabilen bir uygulamanın ortaya çıkması gibi, toplum tarafından yaygın olarak tanınmaya başlamıştır.

 Deepfake Teknolojisi Nedir?

 ExpressVPN’in araştırmasına göre, 2019 yılına göre günümüzde çok daha fazla deepfake içeriği internette bulunuyor. Genel olarak, deepfake teknolojisi, videodaki bir kişinin yüzünün bir kısmını değiştirmek için AI teknolojisini uygulayan bir teknolojidir. Fakat zamanla daha fazla insan sahte video veya sahte terim kullanıyor. Geçmişte, photoshop gibi görüntü düzenleme yazılımları, görüntülerdeki yüzleri değiştirmek veya sentezlemek için kullanılıyordu.

 Teknoloji, ağzınızı hareket ettirip yüz ifadenizi çok kolay bir şekilde değiştirebileceğiniz ve bunu kişiden ayırt edemeyeceğiniz noktaya kadar hızla büyüdü. Son zamanlarda, derin sahtekarlıkla maske takan bir kişinin yüzünü tespit etmeye yönelik araştırmalar da ilerliyor.

 Bu tür deepfake videolar video içeriği olarak çeşitli olasılıklara sahipken suistimal edilme tehlikesini de barındırdığından dikkat çekerken aynı zamanda tehdit olarak da görülüyor. Deepfake nasıl oluşturulacağıyla ilgili pek çok yöntem de bulunmaktadır.

 Deepfake Teknolojisi İle Ne Yapılabilir?

 Deepfake başlangıçta iki veya daha fazla video veya görüntünün parçalarını değiştirmek için bir teknik olarak geliştirildi. Video Deepfake’ler genellikle filmlerde, CG görüntülerinde ve videolarda kullanılmaktadır.

 Örneğin; Avatar filmi gibi insandan başka bir yaratık olmasına rağmen insan yüz ifadelerini ve uzuvlarını kullandığı için çok dışavurumcudur. Deepfake ile yüz ifadeleri ve ses tonu konuşulan sözlere göre değişmektedir. Vücut hareketleri de kopyalanmaktadır.

 Deepfake Teknolojisi Avantajları

 Deepfake teknolojisinin, film endüstrisine sağladığı faydalar da çok büyüktür. Örneğin, diyaloğu değiştirmek gerektiğinde bile, büyük miktarda veri kullanılarak yeniden çekim yapılmadan film tamamlanabilir. Ayrıca deepfake’ler, zaman alan ya da sınırları olan ifadeleri özel makyajla ifade etmeyi de olanaklı hale getirmektedir.

 Aynı zamanda deepfake oluşturma uygulamalarıyla kolayca deepfake videolar, resimler vb. oluşturabilirsiniz. Yani deepfake videolar, görseller ve bu tarz videolar sadece filmlerde değil eğlence sahnelerinde de kullanılmaktadır. Aynı insanın bir kopyası yaratılmaktadır. Yapay zekanın makyajla daha iyi bir imajı bulunmakta, bu yüzden her an düzgün görünmek isteyenler için uygun olmaktadır.

 Deepfake Teknolojisi Dezavantajları

 Teknolojinin geliştiği ve gerçek kişiden ayırt edilemeyen deepfake videoların üretildiği ve kötüye kullanılarak büyük bir soruna dönüştüğü durumları da düşünmek zorundayız. Deepfake videolarla sahtekarlık da çok üst seviyede olmaktadır. Özellikle siyaset alanında bu videolar çok can sıkıcı olmaktadır. Bu bakımdan bu teknolojinin suistimal edileceğine dair endişeler olduğu için deepfake video teknolojisine karşı önlemler alınmaya da başlanmıştır.

 Deepfake Teknoloji Gelişmeleri

 Son yıllarda, AI’nın haber spikerlerinin yerini aldığı deneyler ile ilerleme gösterdi. Bu konuda Çin’in devlet medyası Xinhua haber ajansı, yapay zeka spikerlerinin tam ölçekli kullanımı gündemde olan bir konu haline geldi. Yalnızca AI taslağı yüksek sesle okumakla kalmaz, aynı zamanda sunucu da bir deepfake ile değiştirilebilirse, yerinde spiker olmadan yayın yapmak mümkün olacaktır.

 Deep fake, birden daha çok insandan sentezlenen hayali bir insan da yaratabilir. Bu konuda ideal yüz özelliklerine sahip olan bir modeliniz yoksa deepfake’ler onu tam istediğiniz şekilde yapabilir. Aynı zamanda bu durumda telif hakları ve portre haklarından kaçınılabilecek bir avantaj da ortaya çıkmaktadır.

 Son zamanlarda, kamera işlevini kullanıp, yüzleri kolay bir şekilde değiştirebilen deepfake oluşturma uygulamaları da ortaya çıktı. Deepfake videoları daha önce sadece yüksek özellikli bilgisayarlarla yapmak mümkündü, ancak teknolojideki gelişmeler onu akıllı telefonlarda kolayca oluşturulabilen tanıdık bir teknoloji haline getirdi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]