SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

SEÇSİS nedir?

Yayınlanma:
ABONE OL

SEÇSİS’in sahibi ve işleticisi yüksek seçim kuruludur, HAVELSAN A.Ş. ise SEÇSİS’in yazılım ve veritabanı gelişim hizmetlerini verir.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na bağlı Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nce yürütülmekte olan “Bilgisayar Destekli Merkezî Seçmen Kütüğü Sistemi” projesinin kısa adıdır.

Türkiye’de seçimlerde sıkça duyduğumuz bu sistem nedir, ülkemizde elektronik seçim sistemi varmıdır.

Öncelikle bilmemiz gereken ülkemizde elektronik seçim sisteminin olmadığıdır. Seçmen bilgilerinin ve sandık sonuçlarının giriş yapıldığı bir veritabanı, yazılımı vardır.

Sistem nasıl çalışır,

Oy kullanma ve oy sayım süreçleri hem de oy sayım sonuçları klasik yöntemlerle sisteme girilir sandıklara atılan oyların, görevlilerin denetiminde raporlanması ve raporlanan sonuçların da sisteme işlenmesi ile seçim sonuçları SEÇSİS sistemi tarafından hesaplanır, sayısal raporlamalar yetkili devlet kurumları ve partiler için hazırlanan uygulamalara aktarılır. Bu uygulama ve araçları,

Siyasi Parti Portalı/Servisi (SİPPORT): Seçmen kütüğü, sandık seçmen listeleri, siyasi partilerle SİPPORT üzerinden paylaşılıyor.

Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SSPS): Seçim sonuçlarının, seçim sırasında siyasi partiler, haber ajansları vb. kuruluşlarla, kesin sonuçlardan sonra ise yurttaşlarla paylaşıldığı uygulama.

Seçmen Portalı: Seçmenlere yönelik Seçmen/Sandık Bilgisi (Yurtiçi ve Yurtdışı Seçmen) sorgulama ve doğrulama işlemlerinin yapıldığı “web” uygulamasıdır.

UYAP Ağı: SEÇSİS Uygulama Sistemince il/ilçe seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu (merkez) arasındaki çevrimiçi iletişimin sağlanması için kullanılan Adalet Bakanlığına ait iletişim altyapısıdır.

SEÇSİS ülkemizde ne zaman kullanılmaya başlandı?

Projenin geçmişi 1986 yılında hazırlanan bir rapora ile başlamıştır. Teknolojinin hızla gelişimiyle de bugünkü kullanımda olan hâlini almıştır.

SEÇSİS, ilk sınavını 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde vermiştir. SEÇSİS, 2007 yılından günümüze geliştirilerek 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve Milletvekili Genel seçimlerinin yürütülmesinde bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı kullanılmıştır.

Uygulamaların sistem güvenliği Seçim Bilişim Sisteminde, kullanıcı, ağ altyapısı, verilerin şifrelenmesi, veri kayıtlarının bütünlüğü, sunuculara erişim kontrolü gibi üst düzey güvenlik kontrolleriyle sağlanmaktadır.

Veri girişi yapan kişilerin merkezi sunuculara erişimlerindeki tüm veri trafiği şifreli olarak yapılmaktadır. SEÇSİS, sistem güvenliğinde birçok güvenlik teknolojisi bir arada kullanılmaktadır. Sistem uzmanlar tarafından düzenli olarak test edilmekte, güvenlik kontrollerinden geçirilmektedir.

SEÇSİS benzeri yazılımların kullanımının seçmen kütüklerinin sürekli güncellenmesi, seçmenlerin kimlik ve adres bilgilerinin T.C. Kimlik Numarasına dayalı tek ve güncel olarak merkezi bir veri tabanında tutulması, seçmen kütüklerinin seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partiler ile paylaşılması, seçimlerin hızlı, sağlıklı, ekonomik, şeffaf ve denetlenebilir biçimde gerçekleştirilmesi, seçim sonuçlarının, ilçelerden hızlı ve güvenli bir ortamda merkeze aktarılması, sandık sonuç tutanakları ile seçim sonuçlarının siyasi partilerle eş zamanlı paylaşılması, seçim sonuçlarını basın ve kamuoyunun internet üzerinden izleyebilmesi gibi birçok faydası bulunmaktadır.

İlerleyen tarihlerde dünyada ve ülkemizde teknolojinin gelişmesiyle daha güvenli ve hızlı sonuçların alınabileceği çevrimiçi seçim yazılımlarına ihtiyaç duyulacaktır. Online seçim sistemlerinin halk tarafından kolaylıkla kullanılabilir olması gerekmektedir.

Bu sistemlerin uygulanabilir olması için yeni nesil gençler diye tabir ettiğimiz, teknoloji çağında doğan ve yaş alan vatandaşlarımıza ihtiyaç vardır. Teknoloji çağında büyüyen kişiler ile çevrimiçi seçim sistemlerinin kullanımı çok daha kolay olacaktır.

Kaynak :
www.ysk.gov.tr
www.havelsan.com.tr

author avatar
Okan ALGÜN - Siber Güvenlik Uzmanı
MCITP - Siber Güvenlik Uzmanı

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]