SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Irak Türkmenleri’nin Anadil Eğitimi, Türkiye Türkçe‘sine Hasan Turan  Handikapı

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Türkçesi ile eğitim gören lise son Türkmen okulları, üniversite giriş sınavı olan bakalorya sınavları 21 Haziran 2023 tarihinde Kerkük’te başladı.

3 yılından itibaren Kerkük merkezli Türkçe eğitimi gören okullardaki öğrenci kayıt sayısını düşürmek, eğitimi başarısızlığa uğratmak için her türlü kumpaslar yapılmakta ve eğitim gören öğrenciler üzerinde çeşitli psikoloji baskılar uygulanmaktadır.

Örneğin, Türkmen lise son okulları için çıkarılan soruların müfredat dışından olduğu yaklaşık üç yıldan itibaren tekrarlanıyor. Geçen yıl, Kürtçe eğitim gören okullar için müfredat dışı çıkarılan soruların doğru olarak cevaplandırıldığını varsayımı ile ve tam not diye öğrenciler için hesaplandığını, Irak Eğitim Bakanlığı kararıyla onaylandı. Tabii, Türkçe eğitim gören Türkmen öğrenciler hariç.

21 Haziran 2023 tarihinde, Kerkük’te  yapılan lise son sınavlarına katılmak için Türkçe eğitim gören Türkmen öğrencileri, önceden belirlenmiş okula gittiler. Arapça ve Kürtçe eğitim gören öğrencilerin isim listeleri kapıda asılırken, Sadece Türkçe eğitimi gören Türkmen öğrencileri isimleri bulunmamakta. Bu durumla karşılaşan Türkmen öğrencileri, hayati sınav önce tam anlamıyla derin bir şok yaşadılar ve 40 dakika sınav salonuna gecikmeli girdiler.

İşin ilginç tarafı, Kerkük Eğitim Müdür yardımcısı Türkmen ve Kerkük Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki Türkçe Eğitim Departman başkanı ise Irak Türkmen Cephesi “üst düzey“ sorumlusudur. Yani, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan’ın maiyetindeki kişidir. 24 Nisan 1995 tarihinde kurulan ITC’nin kuruluş felsefesi/ amacı, 2004 yılından sonra siyasetle tanışan ve bugün ITC yöneticisi olarak görev yapanlara hatırlatmakta fayda gördüm, Irak’ta yaşayan Türkmenlerin mevcudiyetini korumak ve geleceklerini garanti altına almaktır.  Türkmenlerin mevcudiyetinin korunması ve geleceklerinin garanti altına alınmasının temel taşını, kendi dilinde eğitim görmek teşkil ediyor. Türkmenlerin varlığı ve geleceğine yönelik açık bir tehdide karşı, başta Hasan Turan olmak üzere hiç bir ITC yetkilisinden ses yok (belki bu yazımdan sonra bir, iki cılız facebook açıklaması duyabiliriz).

Liyakatsizlikten, beceriksizlikten, kayırmacılıktan kaynaklı hiç yaşamadığımız rezil bir durumu yaşamaktayız Türkmen milleti olarak. Kayıp etmek için her şeyi yapan, akıldan yoksun, iş bilmez insanlarla yönetilmeye çalışmanın bedelini üç milyon Iraklı Türkmen ödüyor. Dahası, soydaşı olduğumuz Türkiye’nin de imajını bozuyor.

Siyaset önce kişiliktir, karakterdir, duruştur ve milletten yana tavır almaktır. Bunu yapanlar karakter sahibi olan siyasetçilerdir, gün gelir bedel öderler, aç kalırlar, acı çekerle, makam-mevkilerini kayıp ederler, Ancak, tarihin şeref panosunda adlarını yazarlar. Tersini yapanlarda, yaptıkları işlerin bire utanç tablosu olarak ilelebet boyunlarında asılı kalır.

author avatar
Hicran KAZANCI
1995 yılında kurulan Irak Türkmen Cephesi (ITC)’nın kuruluşunda yer alan Kazancı, Türkiye’de eğitim gören Türkmen öğrencilerini bir çatı altında toplamak amacıyla Ankara Merkezli ITC Türkmeneli Öğrenci Birliğinin kurulmasında aktif rol aldı ve 1997 yılında kurulan Türkmeneli Öğrenci Birliğinin genel sekreterliğini yaptı.1997-2004 yıllarında, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde, eğitim sorumlu olarak görev alan kazancı, Türkiye’deki bazı resmi kurumların yeminli tercümanlığı yaptı. 2004’te Ankara’da kurulan Türkiye Ulusal Stratejik Araştırmaları Merkezi (TUSAM)’da Ortadoğu Masası Başkanlığı yaptı, Cumhuriyet Gazetesi ile TUSAM’ın ortak çalışmaları sonucu haftalık olarak yayımlanan Cumhuriyet Stratejisinde Ortadoğu ile ilgili 100’ün üzerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.2005-2008 yıllarında, Kerkük merkezli ITC’nin Enformasyon, dışilişkiler koordinatörü ve başkanlık danışmanlığı görevini üstlenen Kazancı, 2008 yılında Washington’da gerçekleşen 6 aylık eğitim programına katıldı. ITC Dışilişkiler koordinatörü olan kazancı, 2010 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilci görevine atandı. 2011 yılında, ITC Dış ilişkilerinden Sorumlu Yürütme Kurulu üyeliğine seçilen kazancı, ABD/Boston’da gerçekleşen 3 aylık yoğun eğitim programına katıldı.ITC Türkiye Temsilci ve ITC Yürütme Kurulu görevini 2019 yılına kadar aktif bir şekilde yürüten kazancı, Irak Siyasi Partiler Kanununa göre ITC’nin hale resmî kurucu üyesidir.Dr. Hicran Kazancı aktif görevi boyunca Irak Türkmen meselesini Washington, Boston, New York, Lahey, Oxford, Brüksel gibi batılı kentlerde anlatmak için bir çok başarılara imza attı.

İlgili Haberler

Basında Kartal
02 Mayıs 2024
Kartal’ın cadde ve sokakları asfaltlanırken, kaldırımlar da yenileniyor

Kartal’da başlattığı altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarıyla yıllardır çözülemeyen sorunları çözen Kartal Belediyesi, ilçenin 20 mahallesinde tespit ettiği sorunlu cadde ve sokakları baştan sona yeniliyor. Söz konusu çalışmalar kapsamında Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Atalar Mahallesi Halitpaşa Caddesi’nde kaldırım yenileme çalışmalarını titizlikle gerçekleştirerek Kartal’ı güzelleştiriyor. Mayıs ayının gelmesiyle birlikte çalışmalarına hız veren Kartal Belediyesi Fen […]

Genel
01 Mayıs 2024
Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak mı? Otopsi fotoğrafları çıkmıştı

Münevver Karabulut Cinayeti Soruşturmasında Yeni Gelişme: Cem Garipoğlu’nun Otopsi Raporu İncelendi. Münevver Karabulut cinayetinde yıllardır süregelen şüphelerin ardından Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri incelendi. Bilirkişi raporu beklenirken, aile ve kamuoyu bu soruşturmadan sonuç bekliyor. CEM GARİPOĞLU OLAYINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Münevver Karabulut cinayetinin ardından yıllar süren soruşturmanın son durumu […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartal’da Dadaşlardan Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ziyaret

Kartal’da bulunan Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı yönetimi yeniden Kartal Belediye başkanı seçilen Gökhan Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Öner Kalkan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Yüksel’e yeni dönem için başarı dileklerini ilettiler. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, makamında ağırladığı Erzurumlu Vakıf yöneticileriyle sohbet […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Başkan Gökhan Yüksel’i Ziyaret etti

Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nda 4. kez finale kalan, üst üste üçüncü zaferini yaşayarak altın madalyayı ülkemize kazandıran Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, şampiyon boksörün yanı sıra; Milli Takımlar Antrenörü Nazım Yiğit, milli boksör Büşra Işıldar ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Serkan Taş da hazır […]