Son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bir sağlık yaklaşımı olan fonksiyonel tıp İstanbul ilinde farklı yaş gruplarındaki kadın ve erkeklerin ilgisini çekmektedir. Fonksiyonel tıp her bireyin benzersiz ihtiyaçlarını ve biyolojik yapısını dikkate alarak kişi özelinde bir yaklaşım benimser. Temelde kadın sağlığı da dahil olmak üzere hiçbir sağlık sorununun tedavisi için standart prosedürlerin uygulanması söz konusu değildir. Hastalığın altında yatan neden belirlendikten sonra kişi özelinde tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bu sayede uygulanan tedavilerden optimum fayda sağlanabilir. Polikistik over sendromu İstanbul ve diğer illerimizde yaşayan kadınların sıklıkla karşılaştığı sağlık sorunlarından biridir. Polikistik over sendromu tedavisi farklı yöntemlerle yapılabilmekte olup hasta özelinde tedavi yönteminin belirlenmesi dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Op. Dr. Özlem Aras alanının uzman ve deneyimli isimleri arasında yer alır. Polikistik over sendromu ve diğer sorunlar ile ilgili olarak siz de Op. Dr. Özlem Aras’ın uzmanlığından faydalanmak için vakit geçirmeden kendisinden randevu alabilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu, Üreme Çağındaki Kadınların En Sık Karşılaştığı Sorunlardandır
Üreme çağındaki kadınların en sık karşılaştığı hormonal bozukluklardan biri olan polikistik over sendromu; adet düzensizliği, tüylenme artışı ve infertilite gibi şikayetlere neden olabilir. Polikistik over sendromu kadın doğurganlığını olumsuz yönde etkileyebildiği gibi birçok farklı hastalığın oluşmasına uygun zemini hazırlar.
Polikistik over sendromu olan hastaların yumurtalıklarında küçük ve çok sayıda yumurtanın oluşması sonucu yumurtlama bozukluğuna neden olan adet düzensizliği, uzun aralıklarla adet görme ve adet görememe gibi düzensizlikler kısırlığın diğer bir deyişle infertilitenin en sık görülen nedenleri arasında sayılabilir. Polikistik over sendromu bulunan kadınlar; kanlarındaki androjen miktarının artması sonucu ciltlerinde yağlanma, tüylenme, sivilcelenme ve saç dökülmesi gibi sorunlar yaşayabilirler.
Yapılan araştırmalar dolayısıyla polikistik over sendromunun genetik kökenli olduğu görüşü hakimdir. Önemli bir yumurtlama problemi olan polikistik over sendromu kadınlarda sıklıkla karşılaşılan sorunların başında gelir. Sağlıklı bir kadının vücudunda iki yumurtalık vardır ve bu yumurtalıklar her adet döneminde döllenmeye uygun, olgun bir yumurta geliştirirler. Polikistik over sendromu olan hastaların büyük bir kısmında döllenme yeteneği kazanamayan yumurtalıklar, ultrasonda içinde yumurta bulunan pek çok kesecik diğer bir deyişle kist şeklinde görülmektedirler.
Polikistik over sendromunun belirtileri ve belirtilerin derecesi her hasta özelinde farklılık gösterebilir. Hastalığın hafif düzeyde seyretmesi, hastaların belirtileri gözden kaçırmasına neden olabilir. Bu yüzden her kadın periyodik olarak jinekolojik muayenesini yaptırmalıdır. Polikistik over sendromunun tedavi edilmemesi, farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitenizi Olumsuz Yönde Etkileyebilir
En sık karşılaşılan kadın hastalıklarından biri polikistik over sendromudur. Polikistik over sendromu yumurtalıklarda küçük ve iyi huylu çok sayıda kist oluşumuyla karakterizedir. Genellikle adet düzensizliğiyle belirti veren polikistik over sendromu aynı zamanda sivilce oluşumu, kilo artışı ve vücut genelinde tüylenme gibi sorunlara yol açabilir.
Yumurtalıklarda ortaya çıkan kistler dolayısıyla yumurtlama düzeninin bozulması kadınların çocuk sahibi olamamasına neden olabilir. Yumurtalıklarda çok sayıda kist olması hormonal yapıyı bozabilir, tüylenmeye ve sivilce oluşumuna yol açabilir. Dış görünüşün bozulması hastanın yaşam kalitesini ve dış görünüşünü olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Buna bağlı olarak kadınlar öz güven sorunları yaşayabilirler.
Polikistik over sendromu ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalık olduğundan tedavi edilmemesi durumunda; karaciğer yağlanması, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, kısırlık, depresyon, anksiyete bozukluğu ve uyku apnesi gibi farklı durumlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple polikistik over sendromu olan hastalarda tedavi sürecine vakit geçirmeksizin başlanması, hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo kaybıyla hormon seviyelerinin kontrol altına alınması gerekir.
Polikistik Over Sendromunun Tedavisi Mümkündür
Polikistik over sendromu genç kadınlarda hormonal ve metabolik bozukluklarla ortaya çıkan ve sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olarak tanımlanabilir. Sağlıklı bir yumurtalıkta farklı gelişim aşamalarında foliküller yer alır. Adet döngüsü içerisinde prime folikül havuzundan bir tanesi seçilmekte, sekonder ve olgun folikül haline geldikten sonra yumurtlama yoluyla yumurtalık dışına atılması söz konusu olmaktadır.
Polikistik over sendromu sorunu yaşayan kadınların yumurtalıklarında ise çok sayıda olgunlaşmamış folikül bulunmakla birlikte genellikle yumurtlama olmamaktadır. Yumurtalığın hormon üretiminde de çeşitli değişiklikler olması mümkündür. Polikistik yumurtalık yapısından erkeklik hormonu üretiminin artması hormonal problemler yaşanmasının nedenidir. Buna ek olarak polikistik over sendromu yaşayan hastalarda şeker metabolizması ve kardiyovasküler problemler görülmesi söz konusu olabilir.
Üreme çağındaki kadınların ortalama %5’i ila %10’unda görülen polikistik over sendromu, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Nedeni tam olarak bilinmemesine karşın polikistik over sendromunda genetik yatkınlık ve aile öyküsü önemli faktörler olarak bilinir. Diğer yandan polikistik over sendromu ile obezite arasında bir ilişki bulunur.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kerkük’ün Türk kimliği değiştiriliyor!
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı
Kartallı Çocuklara Maker Atölyeleri Başladı