SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

İBB İPA Desteği ile genç tasarımcılar Hatay Deprem Bölgesi İçin Sosyal Etkinlik alanı tasarladı ve uyguladı

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul Planlama Ajansı’nın 15-16 Nisan tarihlerinde İPA Kampüs’te düzenlediği İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu’na katılan genç tasarımcılar, kesintisiz 36 saat boyunca mentorlar eşliğinde çalışarak afet bölgesi için kamusal alan tasarımı projeleri üretti. Birinci seçilen HAT projesi ise İBB Dönüşüm Atölyesi’nde üretilerek Hatay’ın Samandağ ilçesine gönderildi ve proje ekibiyle birlikte alana kuruldu.

İstanbul Planlama Ajansı, İPA Kampüs’te düzenlediği etkinliklerle özellikle gençlerin İstanbul’un geleceği planlanırken her aşamasında aktif rol almalarını destekleyici çalışmalar yürütüyor. 15-16 Nisan tarihlerinde düzenlenen “İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu” ise 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla afet bölgesine odaklandı. Üniversite öğrencilerinin katıldığı maratonda ekipler, Bahar Aktuna, Bihter Çelik ve Kenan Saluğu mentorluğunda proje fikirlerini geliştirdi.

Maraton sonunda ekipler tarafından hazırlanan tasarımlar jürinin değerlendirmesine sunuldu. Değerlendirme sonucunda ise Yeditepe Üniversitesi’nden İlayda Uygur, Melis Acar, Nazlı Sena Ceylan ve Zeynep Kuzucu’dan oluşan ekibin “Hat” projesi birinci seçildi. HAT projesi sunduğu esnek tasarımla, kullanıcılar ve özellikle çocuklar için bir sosyal etkileşim ortamı oluşturmayı hedefliyordu.

Proje kapsamında genç tasarımcılar, İBB Yeşil İstanbul’un Dönüşüm Atölyesi’nde ürettikten sonra  İBB ekipleriyle birlikte HAT’ın uygulanması için Hatay’ın Samandağ ilçesine gitti.

HAT ekibi adına konuşan ekip üyesi Zeynep Kuzucu maraton deneyimi şu sözlerle aktardı:

“Afet Sonrası Kamusal Alan Tasarımı’ konulu ‘İleri Dönüşüm Tasarım Maratonu’ duyurusunu gördüğümüzde ekipçe katılmaya karar verdik. Maratonun, yakın zamanda hepimizi yaralayan 6 Şubat deprem felaketinden etkilenen kullanıcılar için inşa edilecek alan ve yapılarla ilgili olması bizi en çok heyecanlandırdı. Hepimiz bölge için bir şeyler yapmak istiyorduk.

İPA Kampüs’te gerçekleştirilen 36 saatlik bir maratonun ardından ‘HAT’ isimli projemizle birinciliğe layık görüldük. Süreçte, mentorlarımız sevgili Esra Karahan, Bahar Aktuna, Bihter Çelik ve Kenan Saluğu tasarımımıza değerli katkılarda bulundu. Ardından İBB Dönüşüm Atölyesi’nde İnş. Mühendisi sevgili Kenan Saluğu mentorluğunda ‘HAT’, ileri dönüşüm ilkeleriyle keyifli ve öğretici bir süreçle üretim tamamlandı.

Hatay’a vardığımızda tasarımımızı inşa etme sürecinde afetten en çok etkilenen çocukların yanında olmak istedik. Sevgili sosyolog ve oyun savunucusu Nedim Buğral mentorluğunda Oyun Hareketi Derneği’nin (HOP) gönüllüleriyle birlikte ‘oyun kurucu’ rolüyle çocuklarla yaratıcı oyunlar kurduk. Bu sayede potansiyel kullanıcılarla kurduğumuz birebir etkileşim, beraberinde kullanıcıların HAT’ı sahiplenmesini getirdi ve ‘katılımcı tasarım’ felsefesiyle HAT’ın inşasını onlarla birlikte tamamladık.

Bu süreçte, Hatay deprem felaketinde özellikle mimarlar olarak bizlerin çok önemli bir aktör olduğunu gördük. HAT’ın şimdi veya gelecekte dokunduğu alanları değiştirebilmesini umut ediyoruz.”

İstanbul Planlama Ajansı Genel Sekreteri Oktay Kargül ise “İPA olarak özellikle genç tasarımcıların fikirlerinin gerçek projelere dönüşmesini için fırsat yaratmaya çalışıyoruz. İPA Kampüs bu çalışmaların yürütülmesi için İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu tarafından İstanbul’a kazandırılan önemli bir mekân. 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sonrasında İPA Kampüs’te yürüttüğümüz bu çalışmaları deprem odağında sürdürmeye karar verdik. Sevgili HAT ekibinin yaratıcılığı ve değerli mentor ve jüri üyelerimizin destekleriyle HAT projesi ortaya çıkmış oldu. HAT ekibini bu vesileyle tekrar tebrik ediyorum” dedi.

İlgili Haberler

Genel
01 Mayıs 2024
Cem Garipoğlu’nun mezarı açılacak mı? Otopsi fotoğrafları çıkmıştı

Münevver Karabulut Cinayeti Soruşturmasında Yeni Gelişme: Cem Garipoğlu’nun Otopsi Raporu İncelendi. Münevver Karabulut cinayetinde yıllardır süregelen şüphelerin ardından Cem Garipoğlu’nun otopsi görüntüleri incelendi. Bilirkişi raporu beklenirken, aile ve kamuoyu bu soruşturmadan sonuç bekliyor. CEM GARİPOĞLU OLAYINDA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ TAMAMLANDI CNN Türk İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, Münevver Karabulut cinayetinin ardından yıllar süren soruşturmanın son durumu […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartal’da Dadaşlardan Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ziyaret

Kartal’da bulunan Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı yönetimi yeniden Kartal Belediye başkanı seçilen Gökhan Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Öner Kalkan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Yüksel’e yeni dönem için başarı dileklerini ilettiler. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, makamında ağırladığı Erzurumlu Vakıf yöneticileriyle sohbet […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Başkan Gökhan Yüksel’i Ziyaret etti

Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nda 4. kez finale kalan, üst üste üçüncü zaferini yaşayarak altın madalyayı ülkemize kazandıran Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, şampiyon boksörün yanı sıra; Milli Takımlar Antrenörü Nazım Yiğit, milli boksör Büşra Işıldar ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Serkan Taş da hazır […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 1 Mayıs Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak, tüm işçi ve emekçilerin bayramını kutladı. Başkan Gökhan Yüksel, mesajında şu ifadeleri kullandı; “Değerli komşularım, emekçi kardeşlerim; 1 Mayıs İşçi Bayramı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘Emek ve Dayanışma Günü’ adıyla kutlanan özel bir gündür. Toplumların refahı ve […]