Psikolog Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, Türkiye’de ekonomik sıkıntılardan kaynaklanan şiddet olaylarının siyasi bağlamdan ayrı tutulamayacağını belirterek, “Öfkenin yanlış yöneldiği, gittikçe artan bir şiddet sarmalın içindeyiz” dedi.
Türkiye’de gündeme gelen şiddet olayları son dönemde artış gösterdi. Peki siyasetin dili ve ekonomik sorunlar gittikçe artan şiddet olaylarını ne kadar tetikliyor ve yaşanan olaylar birbirinden bağımsız şiddet vakaları mı? Son dönemde artan şiddet olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Toros Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’na göre, Esenyurt’taki şiddet olayıyla Akbelen’deki şiddet birbirinden bağımsız değil.
Elips Haber’den Deniz Dalgıç’ın haberine göre şiddetin şiddeti beslediğini dile getiren Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Ben yaşadığımız bu kadar yüksek düzeyde şiddet olaylarının ve şiddetin bu kadar artmasının siyasetteki şiddet dilinin yansıması olduğuna inanıyorum. Makro düzeydeki bağlam, mikro düzeydeki toplumsal ilişkileri büyük oranda belirler. Son birkaç yıldır giderek artan bir şiddet sarmalı içerisinde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Burada şiddetin yöneldiği objelere, nesnelere baktığımızda bunun öncelikle doğa, kadın ve çocuklar olduğunu görüyoruz. Fakat bu durum şimdi yaygın bir şekilde sokaktaki insanlara, gençlere yönelmeye hatta artık herhangi bir nesne gözetmeksizin yaygınlaşmaya başladı. Tabii siz doğanıza yabancılaşıp, doğaya karşı şiddeti arttırdığınızda kendiniz de doğanızdan kopup o şiddet sarmanın içine giriyorsunuz. Dolayısıyla şiddet, birbirini besleyen bir şekilde bu artıyor” ifadelerini kullandı.
Esenyurt’ta bir tekel bayisinde yaşanan şiddet olayı ile Akbelen’deki çevrecilere jandarmanın uyguladığı şiddetin birbirinden bağımsız olmadığını dile getiren Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Veya orada sırf madeni genişletmek için o ağaçlara uygulanan şiddetin de aslında buna kaynaklık ettiğini düşünüyorum. Bunların hepsini birlikte düşünmemiz gerekiyor. Bütün toplum son derece yoğun bir şekilde maddi kazanç ve bireysel çıkar peşinde diğerlerini kendinden daha güçsüz gördüklerini bir ezme ve onlar üzerinden bir çıkar, gelir ya da bir pozisyon elde etme gibi bir döngü içine girdi” diye konuştu.
“Şiddetin bir diğer önemli boyutu ekonomik sıkıntılar”
Şiddetin tırmanmasındaki bir diğer nedenin ekonomik sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. Elbeyoğlu, içinde bulunduğumuz dijital çağın imkanlarından bahsederek, “Her şey parmağının ucunda ve senin olabilir ama hiçbir şey senin olamıyor. Bu da insanlarda sürekli öfke biriktiriyor ve insanların bu öfkesi ‘reaksiyon formasyon’ dediğimiz bir mekanizmayla kendinden daha güçsüzlere ve daha çabuk yönelebileceği nesnelere yöneliyor. Dolayısıyla ekonomik sıkıntılar ve ekonomik olarak insanların içinde biriktirdiği bu öfke, toplumun daha dezavantajlı kesimlerine doğru yayılan bir öfkeyle kendini boşaltma ihtiyacını hissediyor” ifadelerini kullandı.
Toplumsal öfkenin göçmenler gibi dezavantajlı gruplara yöneldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Haberlere bakarsanız ‘Göçmenler gitsin. Bunlar bizim ülkemizi sömürüyor. Onlar yüzünden biz fakirlik çekiyoruz’ gibi öfkenin yanlış yöneldiği gittikçe artan oranda bir şiddet sarmalın içine girmiş durumdayız. Bunun yer yer patlamalar şeklinde mahallelerde ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.
Prof. Dr. Elbeyoğlu, şiddetin tek ilacının ise adil ve demokratik bir toplumsal düzen olduğunu dile getirdi.
İlgili Haberler
Basın Platformu İstanbul medya camiasını buluşturdu
Kartal halkına “Komşum” diye hitap eden Gökhan Yüksel, nasıl bir karşılık buldu?
“Yaşamı savunan” 14. Hangi İnsan Hakları Film Festivali
AÇLIK SINIRININ ALTINDAKİ ÜCRETLER KABUL EDİLEMEZ!
Kırmızı Yelek 4. Uluslararası Gönüllülük Ödülleri Sahiplerini Buldu
Kartal’da Briç Turnuvasında 244 sporcu kıyasıya mücadele etti