SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Gülerci, “Bu kitapta Türkmen Siyasetinin bilinmeyen yönleri ele alındı”

Yayınlanma:
ABONE OL

Gazeteci – Yazar Kenan Gülerci, Türkmenlerle alakalı yayınlanan“Irak Türkmen Siyasi Hareketi” isimli kitabının içeriği hakkında, Şehirder genel merkezinde gerçekleştirilen söyleşi programında hem bilgi verdi, hem de okurları için kitabını imzaladı.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Erzurum Şube Başkanı ve Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Kurucusu Murat Ertaş’ın moderatörlüğünde söyleşi programı gerçekleştirildi.

Gazeteci – Yazar Kenan Gülerci, Kerkük’te meydana gelen kaygı verici siyasi gelişmelerin gölgesindeki Türkmenlerin durumunu, güncel gelişmeler doğrultusunda anlattı.

Gülerci, “Bu kitap, kendi öz vatanlarında parya durumuna düşürülen Türkmenlerin sessiz çığlığıdır

Gülerci konuşmasına şöyle devam etti, “Türkmen siyaseti konusunda uzman bir isim olan Kerküklü Akademisyen Dr. Hicran Kazancı ile birlikte hazırlayıp yayınladığımız bu kitap, kendi öz vatanlarında parya durumuna düşürülen Türkmenlerin sessiz çığlığıdır.

Yaklaşık iki senedir araştırmalar yaparak çalıştığımız Musul  – Kerkük yani Türkmeneli bölgesinde yaşayan Türkmenler üzerinde oynanan siyasi oyunların ele alındığı “Irak Türkmen Siyasi Hareketi” isimli kitabımızın yayınlanması ve akabinde Türkmenler konusunda bu kadar duyarlı insanların heyecanını, yakın ilgisini görmek bizleri oldukça memnun etmektedir.

-Türkmenler, Kerkük’te azınlık durumuna nasıl düşürüldü?

Türkmenler’in Kerkük’te azınlık durumuna nasıl düşürüldüğünü anlatan Gülerci, daha sonra sözlerine şöyle devam etti, “Irak’ta 2021 Ekim seçimleri için önceden hazırlanan Türkmen vekillerin de imzaları ile geçerlilik kazanan bir belge Türkmen halkı için hezimete yol açmıştır. 

Türkmen yurdu olan Kerkük’te Türkmenler, siyasi temsilcilerinin yanlış politikaları yüzünden mi azınlık durumuna düşürüldü. Bu sorunun cevabını rakamlar veriyor, işte gerçekler;

-Aynı bölgede Araplar, toplam 60 bin küsur oy ile 4 milletvekili çıkardı. Türkmenler ise 60 bin küsur oy ile biri ITC’den olmak üzere 2 milletvekili çıkardı.

-Tuzhurmatu’da yaklaşık 80 bin Türkmen seçmene karşın 40 bin Kürt seçmeni bulunuyor. Türkmenler değil, Kürtler parlamentoya bir milletvekili gönderdi.

Yani sahada kazanılmış mücadelenin masa başı oyunlarıyla kaybedilişinin tezahürü yaşanmış oldu.

Kerkük üç bölgeye bölünmüştür, yüzde yüz Türkmen olan ilçe köy ve mahallelerdeki Türkmen nüfusu bölünerek Arap ve Kürt Bölgelerinde gösterilmiştir.

Akıllara şu soru geliyor. Hangi mantıkla bu belge imzalanmıştır? Bu duruma itiraz eden diğer Türkmen siyasi parti temsilcilerinin itirazları neden dikkate alınmadı, neden görmezden gelindi?

Türkmen yurdu olan Kerkük’te Türkmenler, siyasi temsilcilerinin yanlış politikaları yüzünden mi azınlık durumuna düşürüldü.

Irak’ta yaklaşan 2023 seçimleri öncesi Türkmenlerin yeniden güçlü olabilmesi, seslerinin daha gür çıkabilmesi için siyaseten doğru ve başarılı vatansever isimlerin mutlaka öne çıkarılması gereklidir. Bu konuda da ciddi çalışmalar olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu husus Türkmenlerin bölgedeki geleceği açısından önemlidir.

Zira Irak Türkmen Cephesi (ITC) adı altında sergilenen siyasi çalışmaların Türkmenlere hep kan kaybettirdiğini görmekteyiz” dedi.

Söyleşi programı karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.  

İlgili Haberler

Genel
03 Mayıs 2024
Mayıs Celbi Askerlik Yerleri Açıklandı: Detaylar ve Sevk Tarihleri Belli Oldu

Milli Savunma Bakanlığı, Mayıs 2024 celbi için yedek subay, yedek astsubay aday adayları ve er statüsündeki yükümlülerin askerlik yerlerini duyurdu. E-Devlet üzerinden erişilebilen sonuçlar, adayların sevk tarihlerini de içeriyor. ASKERLİK YERLERİ AÇIKLANDI Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü, Mayıs 2024 celbi için askerlik yerlerini açıkladı. Yedek subay aday adayları, yedek astsubay aday adayları ve er […]

Genel
03 Mayıs 2024
Kırmızı Et Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor: Bayram Öncesi Kesimlerin Yavaşlatılması Fiyatlara Yansıdı

Kurban Bayramı öncesinde kırmızı ette kesimlerin yavaşlatılması, fiyatların önemli ölçüde artmasına neden oldu. Sektör kaynakları, yaşanan bu durumun fiyat artışlarını daha da tetiklediğini belirtiyor. KIRMIZI ETTE FİYAT ARTIŞI SÜRÜYOR Kurban Bayramı öncesinde kırmızı et fiyatlarındaki artış, tüketiciler ve sektör profesyonelleri tarafından endişeyle karşılanıyor. Özellikle dana ve kuzu etinde son bir yılda yaşanan fiyat artışları, vatandaşların […]

Genel
02 Mayıs 2024
Meteoroloji’den Türkiye Genelinde Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yurdun birçok bölgesinde kuvvetli yağış ve fırtına beklendiğini duyurdu. Özellikle Adana, Osmaniye, Hatay, Mardin ve Batı Akdeniz’de etkili olacak fırtına ve sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması gerekiyor. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDA KUVVETLİ YAĞIŞ VE FIRTINA BEKLENİYOR Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kuvvetli yağış ve fırtınaya dair uyarılarda bulundu. Bu gece saatlerinden […]

Politika
02 Mayıs 2024
İYİ Parti’nin Yeni Genel İdare Kurulu Yarın İlk Toplantısını Gerçekleştirecek

İYİ Parti’de yeni başkan Müsavat Dervişoğlu liderliğinde ilk GİK toplantısı yarın yapılacak. İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda seçilen yeni Genel İdare Kurulu (GİK), Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu liderliğinde yarın ilk toplantısını yapacak. Toplantıda Başkanlık Divanı’nın oluşturulması bekleniyor. İYİ PARTİ GİK TOPLANTISI DETAYLARI İYİ Parti, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen 5. Olağanüstü Kurultayı’nın ardından yeni Genel İdare […]