SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

İlk Yardım Nedir? Nasıl İlk Yardımcı Olunur?

Yayınlanma:
ABONE OL
İlk Yardım Nedir? Nasıl İlk Yardımcı Olunur?

İlk yardım, ani bir hastalık veya geçirilen kaza sonrasında yapılan müdahaleler olarak tanımlanır. Bu müdahaleler, olay yerinde bulunan ve ilk yardım eğitimi almış kişilerce yapılır. Böylece en doğru müdahalenin yapılması ve hastanın durumunun olumlu etkilenmesi sağlanır.

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım; ani gelişen hastalıklar veya geçirilen kazalar nedeniyle acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olan kişilere, tıbbi alet ve ilaç kullanmadan yapılan müdahalelerdir. Bu müdahaleler, sağlık ekibi gelinceye kadar yapılır ve hastanın durumunun korunması hedeflenir.

Kazalardan veya ani geçirilen hastalıklardan sonra kişilerin durumu hızlı bir şekilde kötüleşir. Yapılacak ilk müdahaleler ile hastaların durumunun kötüleşmesi engellenmeye çalışır. Müdahalelerin temel hedefi hastanın durumunun korunması, stabil kalması ve kötüleşmemesidir.

İlk yardım konusunun önemi, yapılan araştırmalarla da ortaya konmuştur. Gerçekleştirilen araştırmalar, acil müdahaleye ihtiyacı olan hastaların sağlık kuruluşlarına geliş hikayelerini incelemiştir. Bu hikayelerde, hastaneye gelmeden, olay anından hemen sonra ilk yardım müdahalesi görüp görmediklerine bakılmıştır. İlk yardımın uygulandığı hastaların kurtarılma oranlarının çok daha yüksek olduğu görülmüştür.

İlk Yardım Eğitimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İlk yardımın ve bu kapsamdaki müdahalelerin, mutlaka eğitim alan ilk yardımcılar tarafından yapılması gerekir. Bu alanda eğitim almayanların yapacakları bilinçsiz müdahaleler, hastaların durumunun daha da kötüleşmesine neden olacaktır.

İlk yardım eğitimi, ilgili devlet kurumları tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarınca verilir. Eğitimlerin süresi 16 saat olup, bunların tamamı 2 günde tamamlanmaktadır. Eğitimlerin ilk kısmında teorik bilgiler verilmekte ve kursiyerlerin konuya hakim olmaları sağlanmaktadır. İkinci kısımda ise uygulamalı eğitimler verilmektedir.

Bu eğitimlere herkes katılabilir. Gönüllülük esaslı eğitimler olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Ancak bazı iş yerlerinde çalışanlar için zorunluluk durumu vardır. A, B ve C sınıfı iş yerlerindeki çalışanların bu eğitimi alması zorunlu tutulmuştur. A sınıfındaki her 10, B sınıfındaki her 15 ve C sınıfındaki her 20 çalışan için en az 1 ilk yardımcının olması gerekir. Dolayısıyla bu oranda çalışanın ilk yardım eğitimi alması gerekmektedir.

İş yerlerinin çalışanlarına toplu şekilde söz konusu eğitimler verilmektedir. Gruplar halinde verilen eğitimlerde, gruptaki kursiyer sayısı 5 ile 21 arasında olabilmektedir. 21’den fazla kişinin olması durumunda grup sayısı artırılırken, 5’ten az olan gruplar ise genel gruplara dahil edilerek ilk yardım konuları anlatılmaktadır.

Nasıl İlk Yardımcı Olunur?

İlk yardımcı, temel ilk yardım müdahaleleri konusunda uzmanlığı ve yetkinliği bulunan kişilerdir. Bu uzmanlık ve yetkinlik, alınan eğitimlerle sağlanmaktadır. Yetkilendirilen kurumlardan alınan eğitimler ve sonrasında yapılan sınavlar, ilkyardımcı olmanın yoludur.

Yüz yüze yapılan eğitimlere katılan adaylar, daha sonra yapılan sınavdan ise başarılı olmak zorundadır. Başarı için adayların en az 85 ve üzeri puan alması gerekir. Daha düşük puan alan adaylara sınava bir giriş hakkı daha verilir. Bundan da başarılı olunamaması durumunda, adayların sınava girmek için yeniden eğitim almaları gerekir. Bakanlık, eğitimlerden sonra adaylara toplam 2 sınava giriş hakkı vermektedir.

İlk Yardım Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Eğitim sürecinin tamamlanması ve sonrasında yapılan sınavda başarılı olunması durumunda adaylara ilk yardım sertifikası veya ilkyardımcı kartı verilir. Ancak bu belgeler, 3 yıl geçerlidir. 3 yıl sonunda ilgili kişilerin güncelleme eğitimi alması ve eksikliklerini tamamlaması gerekir.

Güncelleme eğitimi, normal eğitimin yarısı kadardır ve toplamda 8 saatten oluşmaktadır. Buradaki temel hedef, 3 yıllık süreçte unutulan konuların hatırlanması ve bilgilerin tazelenmesidir.

En İyi İlk Yardım Eğitimi

İlk yardım https://www.temaakademi.com.tr/egitim/ilkyardim-egitimi/, son derece önemli bir konudur ve bu noktada gereken önemin eksiksiz şekilde verilmesi gerekir. Dolayısıyla da eğitimin, mutlaka kaliteli ve yetkili bir kurumdan alınması gerekmektedir.

Tema Akademi, sahip olduğu deneyimi ve uzmanlığı kursiyerleri için kullanan ve onlara yüksek kalitede eğitim veren bir kurumdur. Deneyimli eğitim kadrosu, yeterli ve modern teknik ekipmanlar, uygun eğitim ortamları ile ihtiyaç ve beklentileri karşılama konusunda son derece başarılıdır.

İlk yardım alanındaki bireysel ve kurumsal eğitim ihtiyaçlarınız için siz de Tema Akademi’yi seçerek, kaliteli eğitim imkanını yakalayabilirsiniz.

İlgili Haberler

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartal’da Dadaşlardan Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’e ziyaret

Kartal’da bulunan Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı yönetimi yeniden Kartal Belediye başkanı seçilen Gökhan Yüksel’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Erzurumlular Eğitim Kültür Ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Öner Kalkan ve beraberindeki Yönetim Kurulu Üyeleri Başkan Yüksel’e yeni dönem için başarı dileklerini ilettiler. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, makamında ağırladığı Erzurumlu Vakıf yöneticileriyle sohbet […]

Basında Kartal
01 Mayıs 2024
Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Başkan Gökhan Yüksel’i Ziyaret etti

Sırbistan’da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası’nda 4. kez finale kalan, üst üste üçüncü zaferini yaşayarak altın madalyayı ülkemize kazandıran Kartallı boksör Buse Naz Çakıroğlu, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i makamında ziyaret etti. Ziyarette, şampiyon boksörün yanı sıra; Milli Takımlar Antrenörü Nazım Yiğit, milli boksör Büşra Işıldar ile Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Serkan Taş da hazır […]

Basında Kartal
29 Nisan 2024
Kartal’da ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Satranç Turnuvası’nda Hamleler Yarıştı

Kartal Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlediği Satranç Turnuvası’nda hamleler yarıştı. Kartal Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü ile İstanbul Satranç İl Temsilciliği tarafından organize edilen ve 2 gün süren turnuvaya farklı kategorilerde 270 satranç sporcusu katıldı. Kartal Belediyesi Makine Hangar Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi’nde başlayan turnuvanın açılış hamlesini Kartal Belediyesi Başkan […]

Basında Kartal
29 Nisan 2024
Kültür Sanat Etkinliklerinin Yepyeni Adresi ‘Yalı Yunus Topselvi Kültür Merkezi’

Kartal’ın kültürel ve sosyal yaşamına katkı sunması amacıyla projelendirilen ve geçtiğimiz haftalarda görkemli bir organizasyon ile açılışı gerçekleştirilen Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi; kültürel ve sanatsal etkinliklerin yeni merkezi haline geldi. Hafta sonlarını tiyatro ile değerlendirmek isteyen Kartallı vatandaşlar, Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi’ni tercih etti. Açıldığı günden bu yana konser, tiyatro, konferans, eğitim seminerleri gibi birçok etkinliğe ev […]