SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?

Yayınlanma:
ABONE OL

TMK m. 166/3 1 yılı dolduran evliliklere anlaşarak boşanma imkanı tanımıştır. Anlaşmalı boşanma için eşler anlaşmalı boşanma protokolü ve bir dava dilekçesi ile birlikte aile mahkemesinde dava açabilir. Ardından taraflar duruşmaya çıkarak hakim huzurunda boşanma protokolünü onayladıklarını ve boşanmak istediklerini beyan etmelidir. Bu şekilde tek celsede anlaşmalı boşanma gerçekleşir.

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR?

Anlaşmalı boşanma kanunda sayılan genel boşanma sebepleri arasındadır. TMK m. 166/3 hükmüne göre eşler evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve ortak hayatın çekilmez olduğu hususunda mutabık ise, anlaşmalı olarak boşanabilir.

“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Halim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”

Buna göre, eşler arasında evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve ortak hayatın çekilmez olduğu hususunda anlaşma sağlandığı kabul edilir. Diğer ek şartlar da gerçekleşmiş ise, boşanma kararı verilir.

ANLAŞMALI BOŞANMANIN ŞARTLARI

Anlaşmalı boşanma nasıl olur, anlaşmalı boşanma şartları nelerdir gibi hususlar kanunda açıklanmıştır. Anlaşmalı boşanma için gerekli şartlar:

  1. Evlilik birliğinin nikah gününden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması,
  2. Eşlerin birlikte boşanma davası açması veya birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi,
  3. Hâkimin tarafları duruşmada bizzat dinlemiş olması ve açık iradelerini alması ve
  4. Hâkimin tarafların üzerinde mutabık kaldıkları boşanma protokolünün mali konular ve çocuklara ilişkin düzenlemelerini uygun bulması gerekmektedir.

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI NEREDE AÇILIR?

Genel yetki kuralına göre anlaşmalı boşanma davası için yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri (ikametgâh) veya eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları yer aile mahkemesidir. Ancak yetkili mahkeme eşlerin mutabakatıyla Türkiye’nin herhangi bir yerindeki mahkeme olabilir. Görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.

ANLAŞMALI BOŞANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKLİ?

Anlaşmalı boşanmak için bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak gereklidir. Ardından, anlaşmalı boşanma dilekçesi ile birlikte adliyelerdeki tevzi bürolarına başvurulur. Burada gerekli harçlar ödendiğinde dava açılmış olur. Ardından anlaşmalı boşanma davasının tevzi olduğu mahkeme tensip tutanağı (tensip zaptı) hazırlar ve duruşma günü tayin eder. Duruşma gününe kadar yazılı anlaşmalı protokol aslının mahkemeye sunulması gerekmektedir. Mahkemece verilen duruşma günü eşlerin her ikisinin de duruşmaya bizzat katılması gereklidir.

İSTANBUL BOŞANMA AVUKATINA NASIL ULAŞILABİLİR?

İstanbul Barosu ‘na bağlı olan tüm avukatların iletişim bilgileri İstanbul Baro levhasında yer almakta olup web sitesinden ya da baroyu arayarak ulaşılabilmektedir. İstanbul’da bir boşanma avukatı arayışındaysanız, Baro Levhası üzerinden avukatların iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ancak, burada yer alan bilgiler sadece iletişim bilgilerini sağlanmakta olup hangi avukatın hangi alanda uzmanlaşmış olduğunu veya aktif faaliyet gösterip göstermediğini belirtmemektedir.

HARBİYE HUKUK BÜROSU BOŞANMA HİZMETLERİ

Hakkınızda açılmış bir boşanma davası ya da açmak istediğiniz bir boşanma davası için İstanbul boşanma avukatı hizmeti almak her zaman en güvenilir yoldur. Harbiye Hukuk Bürosu olarak tecrübeli ve uzman avukat kadromuzla müvekkillerimizin boşanma davasını en hızlı şekilde sonuçlandırmak ve menfaatlilerini korumak bizim önceliğimizdir. Boşanma davasıyla birlikte nafaka davaları, velayet davaları, mal tasfiyesi gibi aile hukukuna dair pek çok alanda hizmet vermekte olup müvekkillerimize çok yönlü bir hukuki koruma ve uyuşmazlık çözümü sunmaktayız.

İlgili Haberler

Türkiye’nin Kentsel Dönüşüm Sürecinde QUA Granite Gücü!

Üstün desen ve renk teknolojisiyle doğanın tüm canlılığını mekanlara taşıyan, Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticisi QUA Granite, her zevke ve ihtiyaca hitap eden geniş ürün yelpazesinde yer alan teknik granit serileri ile kentsel dönüşüm projelerine QUA imzası atmaya devam ediyor. Adımlarını hızlandırarak, her geçen gün daha büyük hedeflere ulaşma çabasını sürdüren QUA Granite, doğallık […]

Akülü ve Manuel Tekerlekli sandalye modelleri, özellikleri

Bu makalede, tekerlekli sandalye çeşitleri, bakımı, fiyatları ve engelli puseti özellikleri gibi konuları ele alarak, engellilerin hayatında önemli bir rol oynayan bu aracın farklı yönlerini keşfedeceğiz. Tekerlekli sandalyeler, hareket kabiliyeti kısıtlı olan bireylerin günlük yaşam aktivitelerini sürdürebilmeleri için büyük bir kolaylık sağlar. Manuel tekerlekli sandalyeler, kullanıcının kendisi tarafından itilerek hareket ettirilen ve genellikle hafif ve […]

Birinin İnstagramda Son Takip Ettiklerini Görme

İnstagram hashtag generator ve takipçi görme programlarının ne kadar işe yaradığını inceledik. Önerilen ve önerilmeyen sosyal medya programlarına göre listenin favorilerini belirleyebilirsin. Instagram’da Takip Edilenler Nasıl Görünür? İnstagram’da takip edilenleri görmek için profil hesabında bulunan “Ayarlar ve Gizlilik” bölümünü kullanabilirsin. Listenin tamamını ve kronolojik eklemesini görmek için aşağıdaki adımları uygula; İLGİLİ HABER MB Zagłębie Sosnowiec […]

Cumhuriyetin 100. Yılında İhracatın Parlayan Yıldızı “QUA Granite”

Her yıl Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni bu yıl da ihracat lideri firmalara ödüllerini dağıttı. 9 Ocak tarihinde düzenlenen törende, 2023 yılı şirket ciroları baz alınarak, yıl boyunca yaptıkları ihracat ile Türkiye ekonomisine 42,6 milyar dolar ihracat başarısı kazandıran firmalar, Cumhuriyetin 100. yılının da kutlandığı özel bir etkinlikte bir araya […]